Poljska stvara veliku multienergetsku kompaniju

Foto: pxfuel.com

POLJSKA vlada želi konsolidirati imovinu za proizvodnju nafte i plina pod kontrolom države spajanjem dvije rafinerije i kompanije za proizvodnju prirodnog plina, objavili su u utorak državni dužnosnici.

Cilj je spojiti PKN Orlen, najveću rafineriju po prihodima, s manjom rafinerijom Lotos i proizvođačem prirodnog plina PGNiG-om, objavio je na konferenciji za novinare potpredsjednik vlade Jacek Sasin.

Orlen je prošle godine generirao prihode veće od 111 milijardi zlota (28 milijardi dolara), Lotosovi su iznosili gotovo 30 milijardi, a PGNiG-ovi 42 milijarde zlota. 

Sve su tri kompanije izlistane na varšavskoj burzi, a ministarstvo financija njihov je najveći dioničar, s udjelom u Orlenu od 27,5 posto te 53 posto u Lotosu i 72 posto u PGNiG-u.

Europska komisija odobrila je danas prvu fazu plana, odobrivši Orlenovo preuzimanje manjeg Lotosa, uz niz uvjeta. Orlen će morati prodati 30 posto udjela u Lotosovoj rafineriji u Gdanjsku, oko 80 posto udjela u Lotosovoj mreži benzinskih stanica u Poljskoj i skladišta za gorivo.

U drugoj fazi planiranog okrupnjavanja Orlen je s ministarstvom financija danas potpisao pismo namjere o kupnji PGNiG-a, najveće poljske kompanije za proizvodnju i prodaju plina. 

"U Poljskoj ima prostora za veliku multienergetsku kompaniju", zaključio je izvršni direktor PKN Orlena Daniel Obajtek. 

Pročitajte više