KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Korona u domu za starije s 240 korisnika: "Stanje je stabilno"

Foto: Sanjin Strukić, Marko Lukunić/Pixsell

NAKON što je jučer objavljeno da su koronavirusom zaražene tri djelatnice Doma za starije u Klaićevoj, Index danas doznaje da su svi štićenici doma dobro. Riječ je o jednom od najvećih zagrebačkih domova za starije koji ima 240 štićenika.

"Stanje u domu je stabilno. Nitko od korisnika nije zaražen, niti imaju simptome zaraze", rekla je za Index Štefica Karačić, ravnateljica Doma za starije osobe Centar. Istaknula je i kako su djelatnici doma dobro, a štićenicima se redovito mjeri temperatura.

Naime, nakon što su jučer stigli pozitivni nalazi na koronavirus za tri djelatnice doma u Klaićevoj, pojavila se bojazan od širenja virusa u domu, a znamo kako su upravo stariji jedna od najkritičnijih skupina, koja najteže obolijeva.

>>U Zagrebu zaražene tri djelatnice doma za starije. Zarazile su se na biračkom mjestu?

Svi nalazi negativni

Zbog te tri djelatnice koje su zaražene, u samoizolaciji je još osam zaposlenika koji su bili u bližem kontaktu s njima. Ravnateljica Štefica Karačić rekla je da je, s obzirom na ovu situaciju, testirano 12 osoba te da su svi nalazi negativni.

"Prva zaposlenica kod koje je postavljena dijagnoza u srijedu navečer je imala blago povišenu temperaturu te u četvrtak nije došla na posao. Odmah je obavijestila svoju liječnicu i odgovorno je postupila", rekla je Karačić.

Istaknula je kako je u ovim okolnostima dobro što se nije radilo o njegovateljicama koje su u fizičkom kontaktu s korisnicima, nego o dvije socijalne radnice i jednoj djelatnici iz administracije. Zaražene socijalne radnice imale su s tri korisnika nešto duži kontakt, no pritom su nosile masku, a inače, kako je rekla Karačić, masku nose svi zaposlenici doma i izrazito paze na dezinfekciju.

Djelatnice su se vjerojatno, pretpostavlja se, zarazile na dan izbora jer je šest djelatnica doma bilo u biračkom odboru, a ove tri zaražene su nosile materijal na Velesajam pa je pretpostavka da je do zaraze došlo upravo tamo.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više