Ovo je moguća nova Plenkovićeva vlada, ima velikih iznenađenja

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

ANDREJ Plenković i dalje slaže križaljku s ministrima u budućoj vladi, a cijeli popis ministarstava i ministara trebao bi biti gotov do kraja tjedna. 

Bilo je mnogo spekulacija, no prema posljednjim informacijama bit će mnogo manje promjena nego što se očekivalo, a neki će ministri samo zamijeniti resore. 

Najveće je tako iznenađenje da bi, prema posljednjim informacijama do kojih je došao N1, novi ministar obrane mogao biti Mario Banožić, koji je do sada bio ministar državne imovine. Kao potencijalni ministar obrane proteklih se dana spominjao i Zvonko Milas, šef Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Čini se da su se dva ministra spasila izbacivanja iz vlade, u HDZ-u ima negodovanja

Spekulacije da bi upravo Banožić, koji se inače smatra kadrom Tomislava Čuljka, mogao postati ministar obrane, izazvao je u neslužbenim razgovorima revolt među nekim HDZ-ovcima jer ne vide njegovu poveznicu s tim resorom. Banožića se ranije spominjalo i u opciji da preuzme graditeljstvo i državnu imovinu.

Navodno se izbacivanja iz vlade spasio i dosadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat. On bi prema najnovijim informacijama trebao postati ministar graditeljstva i državne imovine. Po tom scenariju državna imovina bi se pripojila graditeljstvu.

Ipak se spaja uprava i pravosuđe?

Plenković je, čini se, bez obzira na protivljenje odvjetničkih i sudačkih udruga, odlučio spojiti i ministarstva uprave i pravosuđa. Na čelo tog resora trebao bi sjesti Ivan Malenica.

Turizam bi se na kraju ipak trebao pripojiti kulturi, a taj resor vodila bi Nina Obuljen Koržinek kako se i ranije spominjalo.

Megaministarstvo u kojem bi bili gospodarstvo, zaštita okoliša i energetika trebao bi pripasti Tomislavu Ćoriću.

Dva imena u igri za ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Još nije odlučeno tko će biti ministar, odnosno ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Spekulira se o Nikolini Brnjac, državnoj tajnici u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Nataši Tramišak, pročelnici Osječko-baranjske županije za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije. Navodno bi ta funkcija trebala pripasti nekome iz četvrte izborne jedine, odnosno nekome tko je blizak Ivanu Anušiću. Zasad više šanse ima Nataša Tramišak no još nije donesena konačna odluka. Tramišak je odradila razgovor s premijerom, koji je prema informacijama s kojima raspolaže N1 televizija, prošao jako dobro.

Treba napomenuti da se sva ta imena mogu izmijeniti do trenutka kad ih Plenković javno ne objavi s obzirom na to da kod premijera i predsjednika HDZ-a svakodnevno na sastanke dolaze brojni utjecajni HDZ-ovci koji imaju svoje preferencije i želje.

Vlada neće biti puno manja, tri imena potpuno sigurna

Plenković je jučer najavio da Tomo Medved ostaje ministar branitelja, a Goran Grlić Radman, iako se spekuliralo o njegovom odlasku iz vlade, ostaje ministar vanjskih poslova. Boris Milošević bit će potpredsjednik vlade za društvena pitanja i on bi trebao biti jedini ministar bez portfelja.

Siguran bi po svemu sudeći trebao biti ministar financija Zdravko Marić koji bi trebao ostati na istoj poziciji te i dalje biti potpredsjednik vlade. 

Medved je pak najavio da će nova vlada imati od 15 do 18 ministara, što nije mnogo manje od dosadašnjih 20.

Pročitajte više