KORONAKRIZA

Ogromna cijena lockdowna: Singapur ušao u recesiju uz rekordan pad BDP-a

Foto: EPA

GOSPODARSKA aktivnost u Singapuru u drugom je ovogodišnjem tromjesečju potonula nevjerojatnih 41,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, pokazuju prve procjene singapurskih vlasti.

Prema priopćenju singapurskog ministarstva trgovine i industrije, singapurski je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju bio 12,6 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju (dakle, na godišnjoj razini). Kako je pad gospodarske aktivnosti u Singapuru zabilježen i u prvom ovogodišnjem tromjesečju - i to, prema podacima istoga ministarstva, 3,3 posto u odnosu na prethodni kvartal i 0,3 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, Singapur je sada i tehnički upao u recesiju. 

Jedno od najvećih ekonomskih središta jugoistočne Azije je na koljenima

Posljedica je to pandemije koronavirusa, koja je na koljena bacila i gospodarstvo Singapura, države-grada s oko šest milijuna stanovnika i jednog od najvećih gospodarskih središta jugoistočne Azije. Pad BDP-a u drugom tromjesečju veći je čak i od najpesimističnijih očekivanja, koja su ranije govorila o smanjenju gospodarske aktivnosti u Singapuru u drugom kvartalu za 37,4 posto, i to zbog zatvaranja singapurskog gospodarstva zbog pandemije koronavirusa. Očito, ekonomija koja je ovisna o izvozu i pružanju financijskih usluga teško može izdržati prekid trgovinskih tijekova u suvremenom svijetu.

To potvrđuju i podaci singapurskih vlasti koji pokazuju da je pandemija koronavirusa, primjerice, gotovo zaustavila građevinsku aktivnost, s obzirom na to da je građevina u drugom ovogodišnjem tromjesečju potonula čak 95,6 posto u odnosu na prvo tromjesečje. Velik pad, čak 37,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje, doživio je i uslužni sektor. 

Singapurska ekonomija je šest puta veća od naše 

S druge strane, neznatan rast od 2,5 posto na godišnjoj razini u drugom je kvartalu zabilježen u prerađivačkoj industriji, i to uglavnom zbog rasta proizvodnje u biomedicinskom sektoru. No taj je rast znatno manji nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju, kada je iznosio 8,2 posto na godišnjoj razini. Štoviše, u usporedbi s prvim tromjesečjem, i prerađivačka je industrija u drugom kvartalu poprilično potonula, pokazuju podaci singapurskih vlasti. 

Singapur je, prema podacima Svjetske banke za 2018. godinu, 34. po veličini gospodarstvo u svijetu, s BDP-om od oko 364,2 milijarde američkih dolara. Njegova je ekonomija otprilike šest puta veća od hrvatske, a ispred je i gospodarstva susjedne Malezije ili, pak, Hong Konga. Bivša britanska kolonija, danas neovisna država, jedno je od financijskih središta suvremenog svijeta. 

Očekuju najveći pad gospodarstva u povijesti

Singapur je prva azijska država koja je i službeno u ovoj godini ušla u recesiju. Iako se u drugoj polovici godine očekuje stanoviti oporavak, uz pomoć velikih financijskih injekcija vlade, singapurske vlasti očekuju da će se pad BDP-a na razini godine u cjelini kretati u rasponu od četiri do sedam posto, što će biti najveći pad singapurskog BDP-a u povijesti. 

Međutim, kako pišu svjetski mediji, ta bi očekivanja singapurskih vlasti mogla biti poprilično optimistična. Naime, analitičari pojedinih svjetskih banaka očekuju da će singapursko gospodarstvo u ovoj godini potonuti barem 8,5 posto u odnosu na prošlu godinu. 

"Ako nešto iz ovoga želite iščitati, onda je to što će se dogoditi gospodarstvima koja su ušla u sličan oblik lockdowna", poručio je Rob Carnell iz ING Banke, a prenosi Reuters. 

Prema novim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, pad gospodarske aktivnosti u svijetu u ovoj bi godini trebao iznositi 4,9 posto u odnosu na prošlu godinu. To je više od ranije prognoziranih tri posto. Razlog ovogodišnje svjetske recesije je, naravno, pandemija koronavirusa.

Pročitajte više