Divjak i svi dužnosnici Ministarstva u samoizolaciji, državna tajnica ima koronu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

MINISTRICA Blaženka Divjak danas je  dobila uputu o samoizolaciji i hitnom testiranju na koronavirus. Osim ministrice, istu uputu su dobili i svi dužnosnici Ministarstva, potvrdili su iz Ministarstva.

"Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je danas u konzultacijama s epidemiolozima dobila uputu o samoizolaciji i hitnom testiranju na koronavirus, a istu uputu su dobili svi dužnosnici u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nakon što je državna tajnica Ivana Franić pozitivna na koronavirus", stoji u priopćenju.

Kako neslužbeno doznajemo, državna tajnica Ivana Franić bila je na velikoj svadbi u Zadru, nakon koje je sudjelovala na kolegiju u Ministarstvu. Nije bila u samoizolaciji.

Svadba kćeri generala je veliko žarište

Podsjetimo, svadba kćeri generala Mladena Fuzula veliko je žarište koronavirusa. Među gostima je bilo i pripadnika MORH-a. Doznaje se da je bilo 11 djelatnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga na svadbi te da nikome nije izrečena mjera samoizolacije.

Svadba je održana proteklog petka, a na njoj je prema neslužbenim informacijama bilo prisutno i više od 300 ljudi, koliko je maksimalno dozvoljeno prema najnovijim epidemiološkim uputama.

Koronavirusom su se zarazile 23 osobe, rečeno je na konferenciji za novinare Županijskog stožera u petak te je najavljeno da su u bolnicu u pomoć stigla i četiri liječnika iz drugih bolnica.

"Zbog te zaražene zdravstvene djelatnice samoizolacija je određena za 10 specijalista anestezije i tri medicinske sestre pa u Zadar stižu četiri liječnika iz drugih bolnica", najavio je u petak popodne na izvanrednoj konferenciji za novinare ispred Poliklinike u Zadru ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina.

Epidemiolog dr. Alan Medić upozorio je da se - ako se dogodi još nekoliko takvih vjenčanja - "priča više neće moći kontrolirati". Dao je naslutiti da je na svadbi uistinu bilo više od dopuštenih 300 ljudi.

"Ne moraju se svi rukovati sa svakim, nije nužno toliko intimnog kontakta. Danas je sedmi dan od svadbe, očekujemo još dan-dva priljev novih slučajeva. Strah me više njihovih kontakata jer smo imali prijenos unutar obitelji, gdje je kolegica bila zaražena, a nije bila na svadbi. Cijelu rekonstrukciju je nemoguće napraviti, imamo šarolik popis od oko 300-350 gostiju, članova benda, osoblja... Sve ih zovemo gostima", rekao je Medić u petak.

Pročitajte više