KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Županije prijavile 50-ak novih slučajeva. Veliki pad broja zaraženih u Zagrebu

Foto: Marko Dimić/Pixsell

PRESS konferencije Nacionalnog stožera od jučer se održavaju svakog dana. Tako će i danas članovi Stožera u 14 sati iznijeti najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

Jučer su kazali kako smo u razdoblju od 24 sata imali 53 nova slučaja i to od samo 600 i nešto testiranih. Prosjek zaraženih je 47,7 godina. Dosad je ukupno preminulo 119 osoba. Ukupno slučajeva zabilježenih dosad na području Hrvatske je 3775. Aktivnih slučajeva je 1445.

Od jučer su maske obavezne i u trgovinama. "Sankcije nažalost, ako se ljudi ne budu pridržavali mjera, ne možemo isključiti. Nije poanta u tome, poanta je da shvatimo da to radimo radi sebe. Ne bih još govorio o visini iznosa, propisano je to u Zakonu o zaštiti pučanstva od bolesti", rekao je Božinović.

Stanje po županijama 14. 7.
(na popisu su samo županije koje su danas objavile podatke)

  • Virovitičko-podravska: 0 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 9 novih
  • Međimurska - 0 novih
  • Ličko-senjska - 0 novih
  • Istarska - 6
  • Primorsko-goranska - 9 novih
  • Požeško-slavonska - 0 novih
  • Zadarska: 5 novih
  • Osječko-baranjska: 10 novih
  • Brodsko-posavska: 2 novih
  • Splitsko-dalmatinska: 1 novi
  • Grad Zagreb: 4 nova
  • Zagrebačka: 1 novi
  • Šibensko-kninska: 1 novi
  • Krapinsko-zagorska: 1 novi
  • Koprivničko-križevačka: 1 novi
  • Bjelovarsko-bilogorska: 0 novih
  • Dubrovačko-neretvanska: 0 novih
  • Karlovačka: 2 nova

IZ MINUTE U MINUTU

14:26 U Ogulinu su u utorak otkrivena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, oba iz određene samoizolacije, i to su u Karlovačkoj županiji jedini pozitivni nalazi od 121 osobe testirane u protekla 24 sata.

U priopćenju Županijskog stožera Civilne zaštite dodatno se ističe da nijedna od dviju novooboljelih osoba nije u vezi sa zaraženim osobama iz gradske uprave ili ogulinske Opće bolnice.

U Karlovačkoj županiji 37 je aktivnih slučajeva - u Ogulinu 20, Karlovcu 12, u Slunju tri i u Dugoj Resi dva slučaja. 

Uz 30 ozdravljenih i jednog umrlog pacijenta, u Karlovačkoj županiji je od sredine ožujka potvrđeno 68 oboljelih od covida-19.

13:15 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u protekla 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U dubrovačkoj Općoj bolnici je zbrinuto šest oboljelih od covida-19. Na području županije trenutno su u samoizolaciji 192 osobe.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 4711 uzoraka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

13:12 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba koronavirusom, objavio je županijski Stožer. U protekla 24 sata testirana je 51 osoba i svi su nalazi negativni.

12:55 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su u posljednja 24 sata testirana 42 uzorka izuzeta iz opće populacije te kako je potvrđeno jedno novo oboljenje koronavirusom. Riječ je o osobi s koprivničkog područja, kontaktu ranije pozitivne osobe izvan Koprivničko-križevačke županije.

Osoba je nakon epidemiološke obrade upućena na liječenje u kućnu samoizolaciju. Od početka epidemije bolesti covid-19 uzrokovane koronavirusom na području županije je ukupno zabilježeno 100 slučajeva oboljenja, a pod mjerom samoizolacije je trenutno pet osoba.

12:40 Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba pozitivna na koronavirus (Pregrada). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 11. U samoizolaciji se nalazi 55 osoba. U protekla 24 sata testirano je 56 uzoraka, od kojih je 12 negativno, 1 je pozitivan a za 43 se čekaju rezultati nalaza.

11:53 "Danas imamo još jedan slučaj oboljenja od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o mlađoj muškoj osobi iz Vodica za koju je epidemiološka obrada u tijeku. Od ukupnog broja oboljelih dvije osobe se i dalje liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju", objavio je šibenski stožer.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je trenutno 124 osobe od kojih je 121 kontakt oboljelih od covida-19, a 3 osobe su ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja i prema preporukama HZJZ od 10. srpnja 2020. imaju obvezu zdravstvenog nadzora uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije. U posljednjih 24 sata je uzorkovano 76 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2.

11:38 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na tom je području potvrđen jedan novi slučaj zaraze, a jedna je osoba i ozdravila, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivan 61 slučaj oboljenja.

11:28 Ravnatelj NZJZ-a Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar rekao je na konferenciji za medije da su u posljednja 24 sata u Zagrebu potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. ''To je drastičan pad u odnosu na prošle dane'', dodao je Šostar. Ozdravilo je još 10 osoba, a u posljednja 24 sata testirano je 400 osoba.

Pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić rekla je da još nije poznato gdje su se zarazile tri djelatnice zagrebačkog doma za starije. Kazala je da nisu bile izvan Hrvatske niti u kontaktu s osobama u samoizolaciji ili pozitivnim osobama. ''Svi korisnici su negativni i dobro su'', dodala je.

11:23 Prema izvješću splitskog stožera od ukupno 214 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je jedna novooboljela osoba s područja grada Splita pozitivna na covid infekciju. Osoba se epidemiološki obrađuje kao i njeni kontakti. Uz jednu novooboljelu osobu s područja Splitsko-dalmatinske županije, pozitivna na covid infekciju je i jedna osoba s područja Osječko-baranjske županije koja je testirana u Splitu.

11:10 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije dvije (2) su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2 što je najmanji broj u posljednja dva tjedna. Radi se o osobama koje su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a u tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 127, dok je broj aktivnih slučajeva 77. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 497 osoba.

10:34 Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 171 uzorak. Deset od njih je bilo pozitivno na koronavirus, sedam iz Đakova, dva iz Osijeka te jedan iz Valpova.

Epidemiolozi su u razgovoru s novooboljelima prikupili podatke o njihovim kontaktima te je u izolaciju stavljen 91 novi kontakt oboljelih.

Trenutno se na području te županije u samoizolaciji nalazi 478 osoba.

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 25 oboljelih od kojih je 4 na respiratoru.

Policija je provjeravala osobe u samoizolaciji i od 55 provjera, kod ni jedne osobe nije utvrđeno kršenje izrečene mjere samoizolacije.

10:28 HZJZ je objavio koji građani ne moraju nositi maske. >> Opširnije

10:16 Na području Zadarske županije pet je novooboljelih osoba, u samoizolaciji je 418 stanovnika, a u tijeku je i traženje kontakata zaraženih osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

10:18 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 75 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 70 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 325 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 186 uzoraka te nema pozitivnih rezultata na koronavirus (covid-19). Ukupno je testirano 2727 uzoraka.

9:56 U Primorsko-goranskoj devet je novozaraženih osoba. Među njima je sedam pomoraca te dvije osobe vezane uz dentalnu medicinu.

9:48 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 237 uzoraka briseva na covid-19, od kojih su 6 pozitivni.
Kod jedne osobe radi se o uvezenom slučaju, kontakt i dolazak iz Zagreba. Tri osobe su kontakt s pozitivnom osobom. U dva slučaja još traje epidemiološka obrada.

9:38 Šesti dan za redom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od covida-19. Jedna oboljela osoba s područja Grada Zagreba boravi u izolaciji u privatnom smještaju na području Ličko-senjske županije te je evidentirana kao oboljela osoba po mjestu prebivališta u Gradu Zagrebu.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od covida-19 od čega je 8 aktivnih slučaja,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 18 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 741 osobom.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 43 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

9:16 U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji testirane su 62 osobe te su svi nalazi negativni. Međimurje je 22. dan bez novooboljelih osoba od covida-19 te u ovom trenutku u Međimurskoj županiji samo se jedna osoba administrativno vodi kao zaražena, zbog mjesta prebivališta koje je u Međimurskoj županiji, iako živi i radi u Zagrebu. Epidemiološka situacija u Međimurju u ovome trenutku je iznimno dobra i nema razloga za zabrinutost.

9:12 Vukovarsko-srijemska ima 9 novih

8:58 Epidemiolog Bernard Kaić komentirao je rezultate serološkog testiranja u Hrvatskoj. Kaže da je po njima i do 90.000 Hrvata bilo u doticaju s koronom. >> Opširnije

8:10 Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od koronavirusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata testirano je 29 osoba. Njihovi nalazi su bili negativni. Do sada su obrađena ukupno 1623 uzorka. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije 18 je osoba zaraženo koronavirusom. Od toga, osam osoba je trenutno zaraženo, devetero se oporavilo, dok je jedan muškarac preminuo.

7:00 "Najbolja disciplina je samodisciplina. Svatko tko ne želi biti zaražen može učiniti puno da se to ne dogodi. Nema smisla prijetiti nekome ako nije svjestan da sam štiti vlastito zdravlje. No ako ta neodgovornost ugrozi nekog drugog, to je drugi par rukava", rekao je Božinović jučer na HRT-u. "Ukoliko se budemo dosljedno pridržavali ovih preporuka, neće biti potrebe za čvršćim mjerama", rekao je Božinović.

6:50 U Hrvatskoj je u subotu broj novozaraženih koronavirusom dosegao rekordnih 140 novih dnevnih slučajeva i dok epidemiološka situacija u zemlji nikako nije dobra, dvije županije se ipak ističu po nešto povoljnijoj epidemiološkoj slici zadnjih dana. > Opširnije

6:45 "Ne možemo eliminirati ovaj virus. On je tu i on će ostati. Vjerojatno će se jako puno ljudi zaraziti, možda ćemo se svi zaraziti. Bitno je da se to ne dogodi u kratkom vremenskom periodu. Mi sad s maskama pokušavamo usporiti brzinu širenja virusa", rekao je Lauc sinoć gostujući na RTL-u.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više