PROSVJEDI PROTIV VUČIĆA

Zašto je Vučić toliko opsjednut Hrvatskom?

Foto/Ilustracija: Index/FaH

DOK Beograd i Srbiju potresaju višednevni nemiri protiv režima predsjednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, koji se pritom nalazi usred delikatnih pregovora o Kosovu s međunarodnim moćnicima poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, Vučiću iz usta ne izlazi - Hrvatska.

Predsjednik Srbije je ovih dana često spominjao Hrvatsku, i to u kontekstu nekoga tko potiče pobunu građana u Beogradu zbog najave ponovnog uvođenja policijskog sata.

>> Vučić nakon sastanka s Merkel napao Hrvatsku: "Angažirali su sve svoje snage..."

Od svih "belosvetskih zavera" Vučić neumorno jaši po teoriji o Hrvatskoj

Od svih mogućih "belosvetskih zavera" koje su svojstvene političkom imaginariju bivšeg šešeljevca Vučića, on je izabrao izdvojiti baš Hrvatsku kao ključnog neprijatelja Srbije, kao državu koja u Srbiji potiče nemire i želi provesti nasilnu smjenu vlasti, kao državu čiji mediji koordinirano s premijerom Andrejem Plenkovićem provode "napade na Srbiju i Aleksandra Vučića", koji su pritom skoro postali istoznačnica. U igri su još nekako i Jadranka Kosor i Davor Ivo Stier, ako je vjerovati Vučiću.

Vučić Hrvatsku nije zaobišao ni u svojem sinoćnjem dvosatnom gostovanju u emisiji Hit tvit provladine komercijalne TV Pink, iznijevši sve "dokaze" protiv Hrvatske. 

>> Vučić kaže da Hrvatska želi uništiti njega i Srbiju

Predsjednik Srbije je ustvrdio kako se protiv njega u Hrvatskoj vodi kampanja "žešće i jača nego ikada" i više puta ponovio da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji od Hrvatske i po rastu BDP-a. Srpsko bi se gospodarstvo, prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ove godine trebalo smanjiti 3 posto i porasti 7,5 posto u 2021. 

Vučić tvrdi da Hrvatska želi spriječiti ekonomski rast Srbije

"Panika ih je uhvatila, a da sam na njihovom mjestu - i mene bi, zato što će ih Srbija do kraja sljedeće godine preteći po ukupnoj stopi BDP-a i nikada više neće biti ispred nas, nikada više", rekao je Vučić ustvrdivši kako će to ostaviti građanima Srbije kao tekovinu.

Potom je u razgovoru još nekoliko puta ponovio kako Hrvatska nikada više neće biti ispred Srbije po tom parametru i dodao da se tome jako veseli te rekao kako će "u povijesti ostati zapisano da je to učinio Aleksandar Vučić".

Na pitanje voditeljice zašto mu je to toliko važno, srpski predsjednik je odgovorio protupitanjem. "Zar mi to ne trebalo biti važno? Zar mi ne treba biti važan uspjeh naše ekonomije?" upitao je dodajući da on o Hrvatskoj ne govori ništa loše, dok je u Hrvatskoj suprotna situacija.

Još jedan napad na hrvatske medije

"Najgore gadosti, najgore laži čitam svaki dan, najgore bljuvotine. Dobri su im i Hitlerovi sljedbenici kad su protiv Vučića, zato što njima smeta samo Vučić. I nemam nikakav problem s tim", rekao je.

Uslijedio je komentar voditeljice kako joj se čini da "postoji poseban rivalitet između Srbije i Hrvatske, i na jednoj i na drugoj strani".

"Nemam nikakav rivalitet. Kod njih je rivalitet uništiti Vučića i uništiti Srbiju. A moj rivalitet je da srpska ekonomija bude bolja od hrvatske ekonomije", rekao je Vučić.

"Nikakav ja problem s njima nemam", dodao je on, "osim malo prava Srba u Hrvatskoj koja su nepostojeća", pobrojivši da u Hrvatskoj i dalje postoje spomenici i ulice s imenima vođa ustaškog pokreta.

Standardni repertoar laži (i nekoliko istina) o Hrvatskoj

Vučić je na Pinku izveo svoj antihrvatski repertoar do kraja, ne suzdržavajući se, naravno, od laganja. Primjerice, o odnosu prema srpskoj manjini u hrvatskom društvu treba razgovarati, ali je prilično smiješno da u trenutku u kojem SDSS odlučuje koga poslati za potpredsjednika nove vlade Andreja Plenkovića Vučić tvrdi da su prava Srba u Hrvatskoj nepostojeća. Dapače, kada je riječ o institucionalnim i zakonodavnim rješenjima, Hrvatska bi u mnogočemu mogla biti uzor za Srbiju kada je riječ o odnosu prema nacionalnim manjinama.

Neuvjerljiv je i motiv koji Vučić imputira Hrvatskoj: zavist jer će Srbija za koju godinu ekonomski prestići Hrvatsku.

Prema Vučiću, zato Hrvatska radi na destabilizaciji Srbije i zato provodi, kako bi to rekao Plenković, hibridni rat prema Srbiji. To zvuči dobro za domaću publiku u Srbiji jer kad Vučić proglasi pobjedu i u najnovijem sukobu s prosvjednicima bit će to ujedno i pobjeda protiv "mrskih Hrvata" u posve isfabriciranom sukobu. Vučić svojim fantazijama želi nadoknaditi stvarne vojne i političke poraze Srbije od 1990. do danas pa zato izmišlja neprijatelje, a Hrvatska je tu savršeni kandidat.

Vučić širi teorije zavjere

No svatko u Hrvatskoj zna da hrvatske vlasti uopće nije briga tko će sve preteći Hrvatsku jer su je dovele na dno gotovo svake ljestvice Europske unije i ne namjeravaju stati. To da Hrvatsku jako brine što će je navodno za nekoliko godina preteći Srbija može se prodavati samo u Srbiji. Presmiješna je ideja da hrvatske tajne službe i mediji koordinirano napadaju Vučića da bi - što točno? - spriječili dugoročni ekonomski uspon Srbije.

Vučićeva teorija zavjere o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u regiji, odnosno zemlji koja stoji iza nereda u Beogradu, bilo kakvo racionalno sagledavanje ne može preživjeti, no od predsjednika Srbije već odavno više nitko ne očekuje racionalnost.

Vučić je Hrvatsku spominjao i nakon sastanka s Merkel u Berlinu. 

Napad na Hrvatsku i u Berlinu

"Neka se oni raduju", rekao je dodavši da je zadovoljan kada se u Hrvatskoj raduju i kada vjeruju u srpsku nesreću jer mu je onda jasno da imaju puno problema sa snagom Srbije te da ne mogu podnijeti uspjehe Srbije, koji su veći od hrvatskih.

"Ako imate -10 ekonomski rast, a Srbija 0, -1 ili -2, a što da ne mrzite Vučića, što da ne navijate za sve, i za one koji otvoreno kažu da su Hitlerovi sljedbenici, i to ne kriju, nego se hvale time? Za svakoga će navijati samo da bi se Srbija srušila i to nije tajna, to se vidi svaki dan", dodao je Vučić.

"Mnogima ne odgovara jaka Srbija. Naravno da su angažirali sve svoje snage kako bi urušili našu zemlju", zaključio je.

U svakom slučaju, bolje zvuči obračunavati se s izmišljenim neprijateljem iz Hrvatske nego objašnjavati što se dogovaralo oko Kosova, čemu je bila posvećena Vučićeva europska turneja.

Je li Index kriv za sve?

Zapravo se može odrediti točan datum kada je rođena ova najnovija teorija zavjere protiv Hrvatske. Bilo je to 8. travnja, kada je Index objavio članak pod naslovom "Vučić u pandemiji koronavirusa Srbiju vodi u propast".

>> Vučić u pandemiji koronavirusa Srbiju vodi u propast

Index se detaljno pozabavio propustima i agresivnim ponašanjem Vučićeve vlasti u pandemiji, a članak je bio iznimno čitan i dijeljen na društvenim mrežama u Srbiji, u kojoj veliku većinu medija kontrolira Vučić. Velika popularnost Indexovog članka o stanju u Srbiji zapravo je otkrila demokratske deficite nastale u Vučićevom režimu, zbog kojih građani Srbije kritičko pisanje o predsjedniku Srbije moraju tražiti u inozemnim medijima.

Reakcija režima je bila eksplozivna te je uspostavila narativ koji Vučić širi i danas.

Vulin: Indexov članak je napad na Srbiju i Vučića

Prvo se oglasilo Ministarstvo obrane Aleksandra Vulina.

>> Bijesne reakcije u Srbiji na Indexov članak: "Napali ste Srbiju i Aleksandra Vučića"

Vulin je optužio hrvatske medije da su "napali Srbiju i Aleksandra Vučića, srpske liječnike, ministre, vojsku i to na dan osnivanja Nezavisne Države Hrvatske, iznoseći glasno ono što ne smije izgovoriti vlada Hrvatske". Vulin je napad hrvatskih medija na metode kojima se Srbija borbi protiv covida-19 usporedio s "negiranjem zločina nad Srbima u akciji Oluja i minimiziranjem jasenovačkog genocida", navodi se u priopćenju Informativne službe Ministarstva obrane.

Vučićev omiljeni ministar tvrdi i da za razliku od napada hrvatskih vladinih medija, u Srbiji nitko nije ni pomislio napadati Hrvatsku, kritizirati njene mjere ili se uspoređivati s Hrvatima.

"Hrvatska Srbiju jednostavno ne zanima", tvrdi Vulin i dodaje da će i Srbi i Hrvati izliječiti koronu, ali da mnogi u Hrvatskoj nikada neće izliječiti komplekse koje osjećaju prema Srbiji i mržnju prema Srbima.

Vučić: Mržnju razumijem

O Indexovom članku se indirektno očitovao i sam predsjednik Vučić, kojeg je režimski novinar u Nišu 10. travnja pitao o "napadima iz Hrvatske".

Vučić je izjavio da mu ne smeta što se u Hrvatskoj piše o njemu, navodeći da je neraspoloženje u toj zemlji nastalo zbog toga što, kako on ocjenjuje, Srbija napreduje brže od svog susjeda.

"Meni to ne smeta. Ja sam valjda jedini protiv koga vode permanentnu kampanju. Prvi put poslije mnogo desetljeća, možda i stoljeća, Srbija brže napreduje od Hrvatske. Možda bih i ja tako reagirao na njihovom mjestu. Ne kažem da je opravdavam, ali mržnju razumijem", rekao je Vučić.

Vučić i ne krije da mrzi Hrvate i Hrvatsku

"Mržnju razumijem", te riječi vrijedi zapamtiti. Vučić je iskren kada kaže da mržnju razumije jer on je zapravo cijelu svoju političku karijeru proveo otvoreno i javno mrzeći Hrvate i Hrvatsku.

Bio je fanatični Delija, prisutan na Maksimiru na legendarnoj utakmici Crvene zvezde i Dinama 1990. godine, Hrvate gleda kao neprijatelje još iz te navijačke faze. U politici je počeo kao šegrt Vojislava Šešelja, osuđenog zbog huškanja na rat. Jedna od Šešeljevih najmonstruoznijih izjava odnosila se baš na Hrvate i klanje žlicom, no baš to je Vučića i privuklo Srpskoj radikalnoj stranci. Onda je tu i Vučićev zloglasni govor iz 1995. u Glini, u tzv. Republici Srpskoj Krajini. Vučić je tada pozivao Srbe da glasaju za radikale te tvrdio kako će oni znati ostvariti velikosrpske granice Virovitica-Karlovac-Karlobag. Za nekoliko mjeseci Oluja je taj govor učinila naročito smiješnim. Vučić u međuvremenu demantira da je uopće spominjao te granice ili Veliku Srbiju, no snimka govora postoji online i dokazuje da predsjednik Srbije laže.

>> Kako je Šešeljev potrčko postao apsolutni vladar Srbije?

Vučić je nekad nudio ruku pomirenja

U drugoj polovici 1990-ih i u nultim godinama Vučić se kao glavni tajnik SRS-a i narodni poslanik nije često bavio Hrvatskom. Imao je dovoljno posla oko Kosova, Ratka Madića, Šešelja u Haagu, osnivanja SNS-a itd. No Vučić je cijelo vrijeme njegovao dobre odnose s hrvatskim novinarom Darkom Hudelistom (Globus), kojemu je dao i nekoliko intervjua u kojima Hrvatskoj nudi ruku pomirenja na svoj nezgrapni vučićevski način.

Bilo je to u periodu Vučićevog uspona na vlast, kada je 2012. postao potpredsjednik vlade, a dvije godine kasnije i premijer. Bio je to "europski Vučić", kako ga je kasnije nazvala hrvatska predsjednika Kolinda Grabar-Kitarović, na koju se Vučić pogrešno kladio kao na svoju vezu s Hrvatskom. Vučić je htio biti dobar s Hrvatskom jer zna da ulazak u Europsku uniju ide i preko Zagreba, no s vremenom se promijenilo i to koliko doista Vučić želi uvesti Srbiju u Uniju. Tada Vučić nije toliko spominjao koliko su mu obitelji ubili ustaše u Drugom svjetskom ratu, što sada ne propušta naglasiti.

Vučićeva ponuda Hrvatskoj glasila je da se dvije zemlje ne moraju voljeti, ali da se mogu dogovoriti oko niza otvorenih pitanja. To se nije dogodilo, a odnosi između službenog Zagreba i Beograda su gori nego ikad. Nažalost, Vučić je to približavanje pokušao izvesti u suradnji s Kolindom, koja se nije pokazala dorasla tom poslu. To najbolje ilustrira Vučićev mučni dvodnevni posjet Zagrebu i Hrvatskoj u veljači 2018. godine, u kojem je bilo i prosvjeda i provokacija, no Vučić je uspio izdominirati svoje hrvatske domaćine, uključujući i Milorada Pupovca, kojeg je ponižavao pred TV kamerama. Vučić je i sam to često kasnije spominjao.

Hrvatska je od 2017. postala dežurni krivac

Približavanje Hrvatskoj nije uspjelo iz niza razloga, od kojih nisu svi krivnja Srbije, no iza toga je ostao jedan ogorčeni Vučić, koji više nije smirivao stalne antihrvatske ispade svojih ministara Vulina i Ivice Dačića, nego im se pridruživao i nadograđivao ih.

Otkako je 2017. postao predsjednik Srbije i nešto poput njezinog novog despota, Vučić je počeo i s organizacijom komemoracija za srpske žrtve Oluje, na kojima Hrvatsku uspoređuje s Hitlerovom Njemačkom. Vučić, Vulin i Dačić redovito izjednačavaju sve Hrvate s ustašama te dijele lekcije o neoustaštvu u današnjoj Hrvatskoj. Pritom se uopće i ne trude svoje kritike izraziti diplomatski, nego koriste zapaljivi nacionalistički jezik i retoriku "mi ili oni", koja je dizajnirana da zapali mase.

Analitičar Hajrić: Standardna tehnika spina

Za analizu smo se obratili beogradskom sociologu i komentatoru Dariju Hajriću.

Pitali smo ga zašto Vučić za nemire u Srbiji krivi Hrvatsku.

"Vučić pribjegava jednoj od svojih standardnih tehnika spinanja: stvara konfuziju. Ljudi iz njegove orbite su preko provladinih medija do sada ukazali da iza protesta stoje opozicija, ruske tajne službe, navijači Torcide, Britanci, operativci s Morseovim kodom u džepu, fašisti, a vjerojatno mi je promakao još neki vinovnik iz sjene. Naravno da sve to ne može biti točno - nije točno ništa, ali Vučić nudi pun pladanj objašnjenja da bi hranio paranoju i prepustio građanima da proberu koji ponuđeni odgovor najviše pristaje njegovom svjetonazoru. Logika je prosta: kad postoji toliko odgovora, jedan mora biti pravi. Nakon toga ostaje samo da se vidi koji spin se najbolje primio pa ga se pojačava dalje. No ovoga puta djeluje da Hrvatska nije u fokusu propagande", objašnjava Hajrić.

Hrvatska kao dežurni neprijatelj

"Kada je riječ o domaćoj propagandi, Hrvatska Vučiću služi kao dežurni neprijatelj na kapijama. Pošto su Albanci i Crnogorci aktualniji, ona u njegovim medijima mahom figurira kao usputni sparing partner nad kojim on može stalno trijumfirati. Hrvatska se naoružava (stvarno ili navodno) - mi se naoružavamo još više (opet stvarno ili navodno). Hrvatska ekonomija je u krizi, a mi smo zahvaljujući mudrosti našeg rukovodstva u manjoj krizi. To infantilno mjerenje bi bilo komično da ne pothranjuje stare animozitete koji mogu imati realne posljedice, prije svega na manjine s obje strane granice. U pozadini svega zapravo stoji vještačko napuhavanje nacionalnog ega - eto, bolji smo od susjeda, uskliknimo Vođi", raščlanjuje Hajrić.

Kakve on zapravo odnose želi s Hrvatskom?

"Hrvatska je Vučiću prilika da Europskoj uniji demonstrira kako je on faktor mira i stabilnosti, kako se to voli reći. Pokazao je u prošlosti da nema problem da se sastaje s Kolindom Grabar-Kitarović, Plenkovićem i drugima, roba se kreće preko granice, nema naznaka neprijateljstava, pa se EU za sada zadovoljava time da su hrvatsko-srpski međudržavni odnosi suštinski mirni. Vučić tu sebi bilježi lagano zarađen plus u europsku tekicu jer zapravo ne mora raditi ništa - očekivanja su minimalna. To što piše po poleđini te teke, EU bira ne čitati", zaključuje Dario Hajrić.

Vučićev kontranarativ

Tako je Hrvatska u proteklih nekoliko godina postala dežurni krivac za Vučića, ali nije bila i otvoreni neprijatelj, netko tko unutar Srbije operira s ciljem rušenja vlasti. To je uslijedilo nakon kritičkog izvještavanja hrvatskih medija o pandemiji koronavirusa u Srbiji, koje je bilo u sukobu sa službenim narativom koji šire televizije s nacionalnom frekvencijom, pod Vučićevom kontrolom. Jednostavnije rečeno, hrvatski mediji koji su pratili situaciju u Srbiji raskrinkali su režimske laži i prepoznali muke s kojima su se građani Srbije svakodnevno susretali u izvanrednom stanju i pod rigoroznim policijskim satom.

Vučić je tada kao protuodgovor prvi put lansirao narativ o tome da će Srbija ekonomski prestići Hrvatsku za nekoliko godina i toga se drži već mjesecima. Od tada Vučić redovito spominje i "liberalne hrvatske portale", misleći pritom prvenstveno na Index, koji "objavljuju gadosti", i to po narudžbi hrvatskih vlasti, praktički Andreja Plenkovića. Teza je toliko suluda da je ne vrijedi demantirati - Index, koji je mnogo žešće pisao o Plenkoviću nego o Vučiću, po Plenkovićevom nalogu ruši Vučića. 

Vučiću, naravno, nikad nije bilo važno što je istina, a što je neuvjerljiva laž pa treba očekivati da će tezu o neprijateljskom djelovanju Hrvatske preuzeti i tabloidi, kao i televizije poput Pinka i Happyja, sve dok to predsjedniku Srbije i dalje odgovara.

>> Teofil Pančić o Srbiji: Ne mogu isključiti da će se dogoditi nešto revolucionarno

Vučić će uvijek biti opsjednut Hrvatskom

Hrvatska je u Vučićevoj psihopolitičkoj konstelaciji ostala stara rana zbog neostvarene granice Virovitica-Karlovac-Karlobag te stari neprijatelj zbog NDH i Oluje. Vučić će uvijek biti opsjednut Hrvatskom, istovremeno pun mržnje, ali i taštine da bude onaj srpski vladar koji će s Hrvatima ostvariti nekakav povijesni dogovor, a to što Hrvatsku u ovoj situaciji može koristiti za dobivanje bodova svojeg glasačkog tijela i skretanje pažnje s pobune dijela građana je samo dodatni bonus.

Što je Hrvatskoj najpametnije učiniti u takvoj situaciji? Očito je: do not feed the troll.

Pročitajte više