hnl

Kalkulacije: Tko će s Dinamom u Ligu prvaka? Odluka pada u zadnja dva kola

Foto: Pixell

NAKON što je Hajduk u spektakularnom derbiju s 3:2 srušio Dinamo na Maksimiru, ostala su još samo dva kola do kraja HNL-a.

180 minuta prije kraja prvenstva Osijek (62) i Lokomotiva (61) su u bod razlike i bore se za drugo mjesto, što bi značilo da će krajem kolovoza s prvakom Dinamom igrati kvalifikacije za Ligu prvaka.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Podsjetimo, u Europa ligu će momčadi od 3. do 5. mjesta budući da su Rijeka i Lokomotiva u finalu Kupa pa se crta pomaknula za jedno mjesto.

Zasad se čini kako bi odlučujuća utakmica mogla biti odigrana u posljednjem kolu kada će snage međusobno odmjeriti Osijek i Lokomotiva, no možda taj dvoboj uopće ne bude važan u borbi za Ligu prvaka.

Nekoliko scenarija uoči zadnjih 180 minuta 

Naime, Lokomotiva je u nedjelju kiksala i odigrala je 1:1 s Belupom. Subotnjom pobjedom nad Istrom Osijek ju je prestigao i pobjegao joj je na dva boda prednosti što znači da momčad Gorana Tomića vjerojatno više nema nikakva prava na kiks. U slučaju da u idućem kolu Lokomotiva ne pobijedi Goricu, a Osijek bude slavio u Varaždinu, utrka je gotova i u kvalifikacije za LP će Osijek.

No bude li Osijek u idućem kolu odigrao remi u Varaždinu, a Lokomotiva izgubi od Gorice, razlika će biti plus dva za Osijek što znači da će Lokomotiva biti druga ako bude slavila u Slavoniji u zadnjem kolu.

U slučaju da u idućem kolu Lokomotiva odigra remi s Goricom, a Osijek pobijedi u Varaždinu, pobjeći će Lokomotivi na plus dva boda, što znači da će Tomićeva momčad uoči zadnjeg kola polagati nade u čistu teoriju.

Naime, Lokomotiva je ove sezone jednom slavila protiv Osijeka (2:1), dok je Osijek dva puta pobijedio momčad s Kajzerice. Bilo je 4:0 i 1:0. Kako se u HNL-u u slučaju istog broja bodova gleda međusobni omjer, čistom matematikom vidimo da bi u tom raspletu Lokomotivi trebala pobjeda od pet razlike u Osijeku.

Bude li Lokomotiva slavila u idućem kolu, a Osijek odigrao remi ili izgubio, Lokomotivi je u Gradskom vrtu u međusobnom dvoboju dovoljan i bod. Drugim riječima, Osječani će morati u Varaždinu ići na pobjedu.

U slučaju da u idućem kolu obje momčadi budu slavile, razlika će uoči zadnje utakmice biti ista kao i sad, jedan bod, što znači da bi Lokomotivi igrala samo pobjeda.

Raspored Lokomotive do kraja HNL-a:

19. srpnja: Lokomotiva - Gorica

25. srpnja: Osijek - Lokomotiva

Raspored Osijeka do kraja HNL-a:

18. srpnja: Varaždin - Osijek

25. srpnja: Osijek - Lokomotiva

Pročitajte više