Capak: Najesen nećemo uvoditi karantenu

Foto: Index/Pixsell/Tomislav pavlek

ŠEF HZJZ-a Krunoslav Capak osvrnuo se danas na odluku Nacionalnog stožera CZ da se od ponedjeljka 13. srpnja, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, uvodi obvezno korištenje maski za lice za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, za ugostitelje te u prodavaonicama i u javnom prometu. 

"WHO već nekoliko dana komunicira da nas najesen očekuje puno kompliciranija situacija nego je sada i mi se za to pripremamo. Ako se ona zaoštri, bit će važno i da na drugim mjestima građani nose maske pa to na određeni način možemo smatrati i pripremom za jesen. Najvažnije je da mi educiramo naše građane i da se oni naviknu na to kako je važno da se primjenjuju preventivne mjere, a mislim da je represija puno manje važna", rekao je Capak za RTL.

Kaže da postoje novčane kazne za neprovođenje mjera koje se tiču zaštite zdravlja građana, a Capak ističe da će kažnjavanje zbog nenošenja maski biti krajnja mjera jer misli kako su od represije puno važniji edukacija i apeliranje.

"Najesen neće biti karantene"

Upitan, istaknuo je i da je karantena, premda sprječava širenje virusa, neodrživa zbog niza razloga - gospodarskih i psiholoških.

"Mislimo da najesen nećemo donositi karantenu nego da ćemo segmentalnim i brzim mjerama suzbijati koronavirus. On će biti među nama, mi bi htjeli da to budu manje brojke nego sada i na tome intenzivno radimo. Korona je među nama i neće nestati", rekao je Capak 

Najavio je i da će u ponedjeljak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera CZ biti pojašnjenja odluka o jednoj od mjera, tj. popisivanju sudionika na okupljanjima iznad 100 osoba.

"Mi ćemo tu odluku pojasniti sutra na press konferenciji. Mislimo da za ona okupljanja za koja inače postoje vertikalni popis, kao što su vjerska događanja, ne bi trebala biti obveza da se to prijavljuje. Ovo se više odnosi na obiteljska okupljanja u restoranima, hotelima, vatrogasnim domovima, gdje nam je u ovom trenutku izvor infekcije", dodao je.

"Mi smo već propisali mjere za bazene na zatvorenom, to je širok i visok prostor gdje ima puno zraka, tamo je ograničen broj posjetitelja. Mislim da je to i manje od sto ljudi, ali možemo to i revidirati", kaže Capak.

50 novih slučajeva

Nacionalni Stožer CZ objavio je ranije danas da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je umrla, a broj trenutno oboljelih ukupno je 1117.

Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta, naveo je Nacionalni stožer.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3722 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 119 umrlo, a 2486 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4861 osoba.

Do danas je ukupno testirano 93.571 osoba, od toga 763 u posljednja 24 sata.

Pročitajte više