Roditelji učenika koji su varali na maturi traže dokaze, najavljuju tužbe

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

PREKO 31 tisuće maturanata pisalo je ispit, a poništeni su ispiti njih 27. Među njima je i šestero gospićkih gimnazijalaca koji su testove pisali 23. i 24. lipnja, a obavijest o poništenju dobili su čak 15 dana nakon ispita uz obavijest da novi moraju pisati već sutra u Zagrebu.

No neki to neće napraviti prije nego što im se predoče dokazi da su prepisivali.

Njihovoj djeci je maturalni ispit iz matematike poništen jer je utvrđena mogućnost da su prepisivali, ali roditelji šestero gospićkih maturanata su ogorčeni jer im nisu predočeni nikakvi dokazi na temelju kojih je odluka donesena. 

"Pripremali su se pola godine"

"Djeca su se pripremala pola godine. Prošli su pripreme na Trinomu u Zagrebu i u vrijeme korone je njima dolazio profesor koji ih je skupa spremao za tu maturu. Kad su došli na polaganje, bili su razmaknuti. Jedan je sjedio kraj prozora, a jedan u redu do zida. Između njih je bio još jedan red", rekla je majka maturanta iz Gospića za RTL Danas.

"Postupak ima računanja i da se sve zapravo može pročitati u tom konceptu. Baš mi je rekao da su dobili četiri stranice i da je on još stiskao da mu to sve stane na taj papir", izjavila majka drugog maturanta iz Gospića.

Iznenađeni su i u Gimnaziji Gospić. Ni oni nisu dobili detaljno obrazloženje, a profesori nisu primijetili nikakve nepravilnosti ni kršenja pravila.

"Nismo nikada imali sličnu situaciju. Prema mojim saznanjima, koje imam službeno prema zapisniku voditelja ispitne prostorije i dežurnog nastavnika, ispit se odvijao u najboljem redu", poručio je Josip Štampar, ravnatelj Gimnazije Gospić.

Roditeljima smeta i činjenica da su o poništavanju ispita njihova djeca doznala 15 dana kasnije. U petak oko 21 sat su dobili obavijest da se ispit ponavlja u Zagrebu u ponedjeljak ujutro u 9.

Čuvala ih HDZ-ovka

Podsjetimo, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji je zadužen za provedbu ispita državne mature, otkrio je slučaj varanja na ispitima iz matematike i to u gospićkoj gimnaziji.

Ispiti su poništeni za četvero učenika koji su matematiku polagali na osnovnoj razini i još dvoje učenika koji su ispit polagali na višoj razini. 

Prema neslužbenim informacijama, sumnja se na to da je dijelu učenika u varanju pomagala nastavnica gimnazije koja je učenike čuvala prilikom pisanja ispita.

"Prilikom ocjenjivanja ispita iz predmeta Matematika na višoj i osnovnoj razini održanih 23. i 24. lipnja 2020. utvrđeno je moguće prepisivanje u Gimnaziji Gospić", stoji u obrazloženju odluke kojom se ispiti poništavaju za šest gospićkih gimnazijalaca. Učenički "se netočni odgovori podudaraju odnosno imaju identične odgovore bez strukture zadataka", pojasnili su nam danas iz NCVVO-a.

Jutarnji list piše kako je profesorica za koju se sumnja da je pomagala učenicima istaknuta gospićka HDZ-ovka Anela Serdar Pašalić.

Navode kako ju je prijavio jedan maturant, koji je u prijavi naveo da je profesorica ne samo omogućila prepisivanje nego ga i podržavala.

"To su sve gluposti koje nemaju veze s vezom, radi se o drugim nekim aspiracijama i animozitetu prema meni. S gnušanjem odbacujem bilo kakve takve insinuacije i te ružne tvrdnje. Ispit je vođen prema pravilniku i propisanim epidemiološkim mjerama", Serdar Pašalić kaže za Jutarnji list.

Pročitajte više