navijači

Torcida eksplozijama proslavila veliku pobjedu na Maksimiru, BBB-i otišli u bojkot

Foto: Goran Stanzl/Pixsell, Index

DINAMO - HAJDUK 2:3 u 34. kolu HNL-a. Bio je to jako zanimljiv derbi na terenu, ali i na tribinama. 

Zbog ruševnog Maksimira i korone nikad manje navijača na derbiju, ali derbi je bio žestok i na tribinama

Maksimir je zbog ruševnog stanja nakon potresa u Zagrebu te zbog pandemije koronavirusa za ovu priliku bio bitno smanjenog kapaciteta. U prodaju je ukupno pušteno manje od šest tisuća ulaznica, a na stadionu je bilo samo 1967 gledatelja, od toga 300 navijača Hajduka.

BBB-i su na deset minuta bučno i vatreno prekinuli bojkot, ali su se onda pokupili sa stadiona 

BBB-a nije bilo puno više od gostujućih navijača, ali to što je navijača najvećih rivala bilo malo nije štetilo atmosferi, upravo suprotno. Boysi su, nakon što su prve 34 minute prosvjedno šutjeli i razvili samo jedan transparent s porukom "MCOIS", što je kratica za "Mamiću, cigane, odlazi iz svetinje", gromoglasno i vatreno, ali samo privremeno, prekinuli bojkot.

Torcida sama na stadionu lako dominirala, prvi put nakon više od 20 godina na zapadu Maksimira

Do tada skupljeni na vrhu sjeverne tribine Boysi su se sjurili prema njenom dnu te silovito skandirali protiv braće Mamić i vrijeđali ih. Zatim su pobacali baklje u teren i na kraju poluvremena demonstrativno otišli sa stadiona. To je bio njihov odgovor na to što se sportski direktor Zoran Mamić postavio i za trenera kluba nakon što je Igor Jovićević dobio otkaz.

Torcidi nakon odlaska Boysa nije bilo teško dominirati stadionom najvećeg rivala. Navijači Hajduka su prvi put nakon više od 20 godina bili na zapadnoj tribini. 

Derbi na tribinama Maksimira iz minute u minutu: 

22:50 Hajdukov preokret u posljednjih deset minuta, kojim je Dinamovo vodstvo 2:1 pretvorio u 3:2 za Bile, izazvao je delirij navijača gostiju. Torcida slavi bacanjem baklji u teren te aktivacijom čak četiri topovska udara, detonacije kojih se čuju kilometrima dalje.  

22:20 Odlazak BBB-a sa stadiona vratio je primat na tribinama Torcidi. Navijači Hajduka ne prestaju s navijanjem, a nakon što više nema Boysa, Maksimirom odjekuje pjesma gostujućih navijača. 

22:10 Tijekom pauze između poluvremena iznad zapadne tribine zasvijetlila je signalna raketa, očito ispaljena izvan stadiona: 

22:00 Pogledajte video bakljade BBB-a i njihovog odlaska sa stadiona: 

21:55 To je bilo zadnje od navijača Dinama na ovoj utakmici. Odmah po završetku prvog poluvremena napustili su stadion.  

21:50 BBB-i su na kraju prvog dijela u teren bacilli desetak baklji.

21:40 Bad Blue Boysi su bojkot gromoglasno prekinuli u 34. minuti utakmice. Sjurili su se na polovicu sjeverne tribine pjevajući "Rođen sam na sjeveru, slušajte me svi...", nakon čega su nastavili s pjesmama posvećenima obitelji koja je prisvojila klub: "Mamiću znaj, svemu je kraj, zbogom i više se ne vraćaj...", "Varala nas varala, familija ta...", "Zoki lopove, marš iz svetinje..."

21:30 Evo još jedne uspomene na raritetnu scenu Torcide na zapadu Maksimira:

21:20 Dinamo je poveo 1:0 golom Ivanušeca, ali BBB-i bojkotiraju i gol njihove momčadi. Ne slave ga zbog prosvjeda protiv Mamića. 

21:17 Torcida koristi šutnju Boysa, pa Maksimirom odjekuje pjesma gostujućih navijača:

21:15 Bad Blue Boysi, kojih je prema našoj procjeni oko 300, svi su na vrhu njihove tribine na nogama i šute. 

21:10 Navijači Dinama šute od dolaska na tribinu, a u tišini su proveli i prvih pet minuta utakmice. To je njihov odgovor na to što je sportski direktor Zoran Mamić sam sebe postavio za trenera kluba nakon smjene Igora Jovićevića.

21:00 BBB-i su na tribini sjever dolje. Primjetno je da ih ima daleko manje od za ovu utakmicu maksimalnih 1633. Većina ih neposredno prije utakmice sjedi, a jedini transparent koji su istaknuli je MCOIS. To je kratica za njihov poznati slogan "Mamiću, cigane, odlazi iz svetinje".

20:55 Javljanje uživo naših reportera s Maksimira:

20:30 Gledamo ono što nismo vidjeli više od 20 godina: pripadnike Torcide kako ulaze na zapadnu tribinu Maksimira, na kojoj su posljednji put bili u drugoj polovici 90-ih, kada se Maksimir širio i obnavljao. 

20:00 Navijači Hajduka su zbog navedenih razloga nikad malobrojniji na najvažnijem gostovanju, a smješteni su u posebno osiguranom sektoru 10 na tribini zapad dolje, odvojeni od domaćih navijača. Dva sektora pored njih su prazna, kao i dva sektora na tribini iznad tog sektora. 

Torcida inače već dulje od 20 godina na Maksimiru navija s južne tribine. Međutim, ionako narušena statika Dinamovog stadiona doživjela je novi veliki udarac jakim potresom koji je pogodio Zagreb u ožujku. Tako je do daljnjeg na Maksimiru zatvorena istočna tribina, a za južnu je potrebno izvršiti dodatna vještačenja.

Zato je Torcida na "gospodskom" zapadu i to na njegovom krajnjem dijelu, prema južnoj tribini. Zanimljivo, navijači Hajduka na ovoj utakmici  smješteni su odmah ispod svečanih loža Maksimira. 

 

 

 

 

Pročitajte više