U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovaj vikend rekordnih 45.000 putnika

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U SPLITSKOJ zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda, drugog u srpnju, prometuje oko 45.000 putnika, što je u okolnostima pandemije koronavirusa rekordan ovogodišnji turistički promet za vikend.

"Jučer i danas do ponoći u splitskoj Zračnoj luci imat ćemo 125 slijetanja i isto toliko uzlijetanja komercijalnih i privatnih zrakoplova, koji će u dolasku i odlasku prevesti oko 15.000 putnika, što je u okolnostima epidemije koronavirusa najveći promet tijekom jednog vikenda ove godine", rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj Službe za prihvat i otpreme u splitskoj Zračnoj luci.

To je oko 25 posto od ostvarenog prometa u usporedbi s drugim srpanjskim vikendom lani, ali s obzirom na epidemiološke okolnosti, to je pozitivan trend, ocijenio je. 

Jer u prvih šest mjeseci ove godine u splitskoj Zračnoj luci ostvareno je samo 10 posto prometa u usporedbi s lanjskim prvim polugodištem, dodao je.

"U srpnju ove godine je do sada u splitskoj Zračnoj luci angažirano 30 avioprijevoznika koji lete na 45 međunarodnih linija," kazao je Melvan.

Očekuje da će se do kraja srpnja u splitskoj Zračnoj luci povećati broj avioprijevoznika i broj putnika.

Očekuje se 150.000 putnika

"Vjerujemo da će do kraja srpnja kroz našu Zračnu luku prometovati oko 150.000 putnika, što je oko jedne petine lanjskog ukupnog prometa u srpnju, ali s obzirom na okolnosti epidemije koronavirusa, mi smo zadovoljni ovakvim prometom. Zapravo, možemo reći da imamo 'novu normalnu sezonu' u epidemiološkim okolnostima," istaknuo je Melvan.

Podsjetio je da je u splitskoj  Zračnoj luci obavezno nošenje zaštitnih maski te prakticiranje društvene distance i korištenje dezinfekcijskog sredstva za ruke. Ističe da su gosti koji dolaze u splitsku Zračnu luku disciplinirani i pridržavaju se tih epidemioloških mjera.

Voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu Jelena Ivulić izjavila je za Hinu da će ovog vikenda kroz splitsku Trajektnu luku prometovati oko 30.000 putnika i 7000 vozila, što je oko 40 posto prometa u usporedbi s lanjskim prometom drugog vikenda u srpnju, ali je rekordan ovogodišnji vikend promet.

"Kroz splitsku Trajektnu luku ovog vikenda najviše prometuju gosti iz Slovenije i Njemačke, a najviše se putuje na otok Brač pa smo u subotu morali uvesti dvije izvanredne trajektne linije do Supetra na Braču", kazala je Ivulić

I ona je ocijenila da je s obzirom na epidemiološke okolnosti promet u splitskoj Trajektnoj luci zadovoljavajući.

Pročitajte više