Zašto je danas tolika razlika između brojki lokalnih i Nacionalnog stožera?

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite danas je objavio kako je u Hrvatskoj u protekla 24 sata zabilježeno 50 novih slučajeva koronavirusa. Dobre su to vijesti, budući da je u subotu zabilježeno rekordnih 140 slučajeva.

Broj od 50 novozaraženih uvelike se razlikuje od broja koji su tijekom jutra dojavili lokalni stožeri, a koji, kada se zbroje brojevi iz svih stožera, iznosi 85 novozaraženih. Za pretpostaviti je kako je dio tih slučajeva u jučerašnjoj evidenciji Nacionalnog stožera, a da će se dio tih slučajeva naći u sutrašnjoj evidenciji Nacionalnog stožera, koji podatke skupno evidentira od 12:45 sati jednog dana do 12:45 drugog dana. 

Iz Stožera su Indexu još krajem lipnja objasnili kako računaju brojke, ali i zašto ponekad dolazi do velike razlike u brojkama lokalnih stožera i Nacionalnog stožera.

Više mogućih uzroka

"Do razlika u brojevima između nacionalnog i županijskih stožera dolazi zbog više razloga. Prvi je da se izvještava u različito vrijeme, a platforma koja funkcionira u HZZO-u se puni kontinuirano sa svim obavljenim testovima na 16 lokacija u Hrvatskoj.

Nacionalni stožer objavljuje podatke 14 sati i zbog toga se platforma očitava svaki dan u 12,45 sati i objavljuju se podaci prikupljeni do tog vremena sa svih mjesta na kojima se obavlja mikrobiološka analiza u čitavoj državi, a kojih je sada 16. 

Ako neki stožer ima objavu rezultata prije Nacionalnog stožera, onda njihovo očitanje podataka s platforme neće sadržavati u međuvremenu unesene podatke s mjesta dijagnostike, a suprotno je ako je njihova objava kasnije. 

Tada će njihove brojke uključivati i dijagnostiku obavljenu nakon očitanja u 12,45. Što se tiče raspodjele po županijama, izvještaj nacionalnog stožera se bazira na automatskom očitanju mjesta prijavljenog boravišta iz baze podataka s osiguranicima HZZO-a. 

Ta baza se puni iz MUP-ove baze prijave prebivališta, a kako mnogi naši građeni žive na jednom mjestu, a prijavljeni su na drugom (tipičan slučaj je prijava osobe koja živi u Zagrebu u Zagrebačkoj županiji radi nižeg prireza). 

Lokalni stožeri često pozitivne osobe zbog toga što zbilja žive na njihovom teritoriju na kojem su i dijagnosticirani i liječe se prijave kao svoje, a nacionalni na temelju očitanja platforme HZZO-a gdje se pacijenta svrstava u onu županiju u kojoj je prijavljen", odgovorili su nam tada iz Stožera.

Nema koordinacije u objavi podataka

Kako je još u travnju objasnio stručnjak za odnose s javnošću angažiran u Nacionalnom stožeru, do razlike u brojkama dolazi i zbog toga što nema koordinacije u objavi podataka. Primjerice, ako neki županijski stožer objavljuje podatke u 9 ujutro, referiraju se na posljednja 24 sata na svom području. 

"Postoji aplikacija koju popunjavaju lokalni stožeri. Nacionalni stožer na konferenciji u 14 sati objavi ono što je zaključno uneseno u aplikaciju do 13 sati", objašnjava Žekić. U međuvremenu se može dogoditi da se promijeni neki broj, no riječ je, kako kaže, o vrlo malim promjenama.

Ipak, valja napomenuti kako su županije danas i prije 12.45 sati prijavile više od 50 novih slučajeva.

Stožer: 50 novooboljelih

U protekla 24 sata zabilježeno je 50 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1117, objavio je danas Stožer.

Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta.

Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3722 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 119 preminulo, a 2486 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4861 osoba.

Do danas je ukupno testirano 93.571 osoba, od toga 763 u posljednja 24 sata.

Pročitajte više