U Srbiji manje slučajeva nego jučer, umrlo 11 ljudi. Moguće nove drastične mjere

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

U PROTEKLA 24 sata u Srbiji je, prema službenim podacima, umrlo 11 osoba zaraženih koronavirusom, a potvrđeno je još 287 novih slučajeva zaraze.

Na bolničkom liječenju je 4091 pacijent, od kojih su 144 na respiratorima.

U posljednja 24 sata testirano je 4050 osoba, od početka epidemije ukupno 491.428, a od nultog pacijenta prijavljenog 6. ožujka do 12. srpnja registrirano je 18.360 zaraženih.

Virus je, prema službenim podacima, odnio 393 života, a smrtnost je, kako pokazuje današnji statistički presjek, 2,14 posto. 

Član Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon izjavio je ranije u nedjelju da je situacija vezana za epidemiju "mnogo ozbiljnija nego što se očekivalo" te da "utvrđena strategija borbe nije uspjela", zbog čega je potrebna nova.

Strategija se puno oslanjala na očekivanje da će tijekom ljeta biti značajno smanjeno prenošenje virusa, ali se dogodilo suprotno. U Beogradu je situacija lošija nego u travnju, rekao je Kon za TV Prvu.

Najava izvanrednog stanja

Konstatirajući da je virus "preskočio preventivnu barijeru i ušao u narod" Kon je poručio da treba izbjegavati velike skupove, pošto su to "mjesta za superprenošenje virusa".

Kon je sugerirao i da je neophodno ažurirati statističke podatke vezane za epidemiju s teritorija cijele Srbije jer postoje razlike u podacima s terena, navodeći kako su najteže pogođeni Novi Pazar, Tutin i Sjenica.

On je izjavio kako ima dovoljno testova za utvrđivanje virusa, ali je pitanje ima li i dovoljno kapaciteta za njihovu obradu.

"Uskoro se trebaju vidjeti efekti obveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru", rekao je Kon i najavio kako je, nastavi li se povećanje prenošenja virusa, moguće ponovno uvođenje izvanrednog stanja ili izvanrednih epidemioloških mjera. 

Srbija je izvanredno stanje u borbi za suzbijanje zaraze uvela 15. ožujka, a ukinula 6. svibnja, primjenjujući stroge i represivne mjere, uključujući i policijski sat. 

U utorak je srpski predsjednik Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog sata, što je dovelo do masovnih prosvjeda i nasilja.

Pročitajte više