Austrija ima 114 novih slučajeva, brine ih jer neki dolaze iz Srbije, BiH i Hrvatske

Foto: EPA

U AUSTRIJI je u nedjelju zabilježeno 114 novih slučajeva za posljednja 24 sata, a vlasti zabrinjava porast zaraza koje se povezuju s putnicima s juga pa neki političari traže strože kontrole granica.

U nedjelju prijepodne objavljeno je kako je do sada u Austriji na koronavirus pozitivno testirano 18.897 osoba, što je 114 više nego dan prije.

Žarište savezna pokrajina Gornja Austrija

Najveći porast broja zaraženih se povezuje sa saveznom pokrajinom Gornjom Austrijom, gdje su zabilježena 53 nova slučaja.

Mnogi od tih slučajeva se povezuju s osobama koje su boravile u nekoj od zemalja jugoistočne Europe.

Kako javlja Kronen Zeitung, u posljednja dva tjedna 45 osoba koje su boravile u nekoj od zemalja ove regije su u Austriju stigle zaražene koronavirusom.

Od toga na Kosovo otpada 10, Srbiju devet, Bosnu i Hercegovinu sedam te po pet osoba koje su stigle iz zemalja EU, Hrvatske i Rumunjske.

Premijer Gornje Austrije apelirao na građane da budu oprezni

Premijer savezne pokrajine Gornje Austrije Thomas Stelzer apelirao je na građane koji putuju na odmor da budu na oprezu. On je istodobno zatražio i pojačane kontrole na granicama.

"Ono što nam je potrebno su pojačane kontrole na granicama kako bismo spriječili jače prodiranje virusa u zemlju", rekao je Stelzer.

Kronen Zeitung govori o jednom bračnom paru koji je nakon posjeta "domovini na zapadnom Balkanu" zarazio radne kolege i djecu u jednom vrtiću u Mauthausenu.

Austrija ne bi preživjela novi lockdown

Novi predsjednik konferencije saveznih zemalja Wilfried Haslauer je u jednom intervjuu za agenciju APA izjavio kako Austrija gospodarski ne bi preživjela novi lockdown.

"Drugi lockdown ne bismo preživjeli gospodarski ni financijski", rekao je Haslauer.

Austrija je za sve osobe koje se vraćaju iz Srbije, Bosne i Hercegovine ili Kosova uvela obaveznu karantenu nakon povratka, a ministarstvo vanjskih poslova građane na svojim stranicama snažno odvraća od putovanja u te zemlje.

Pročitajte više