Stožer objavio: Imamo 50 novih slučajeva, jedna osoba preminula

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Stožer je objavio kako je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata 50 novozaraženih te da je još jedna osoba preminula. 

Inače, lokalni su stožeri jutros javili o 80-ak slučajeva pa se pretpostavlja kako je dio tih slučajeva u jučerašnjoj evidenciji Nacionalnog stožera, a da će se dio tih slučajeva naći u sutrašnjoj evidenciji Nacionalnog stožera koji podatke skupno evidentira od 12:45 do 12:45 sati. No riječ je o doista velikoj diskrepanciji između podataka nacionalnog i lokalnih stožera.

Priopćenje Stožera prenosimo u cijelosti.

"U protekla 24 sata zabilježeno je 50 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1117.

Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta.

Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3722 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 119 preminulo, a 2486 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4861 osoba.

Do danas je ukupno testirano 93.571 osoba, od toga 763 u posljednja 24 sata", objavio je Nacionalni stožer.

Stanje po županijama 12. 7.
(na popisu su samo županije koje su dosad objavile podatke)

  • Virovitičko-podravska - 5 novih
  • Osječko-baranjska - 3 nova
  • Istarska - 16 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 7 novih
  • Grad Zagreb - 24 novih
  • Krapinsko-zagorska - 1 novi
  • Brodsko-posavska - 6 novih
  • Zadarska - 3 nova
  • Šibensko-kninska - 2 nova
  • Splitsko-dalmatinska - 5 novih
  • Zagrebačka - 7 novih
  • Koprivničko-križevačka - 0 novih
  • Primorsko-goranska - 1 novi
  • Dubrovačko-neretvanska - 0 novih
  • Sisačko-moslavačka - 1 novi
  • Karlovačka - 2 nova
  • Požeško-slavonska 2 nova

Samo jedna županija nema nijedan aktivan slučaj korone

U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novooboljelih, a nema ni jednog aktivnog slučaja, pa je to jedina županija u Hrvatskoj bez koronavirusa.

Pohvalili su se time iz Koprivničko-križevačkog stožera u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

"Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke obavještava javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. Svi do sada pristigli uzorci izuzeti iz opće populacije u posljednja 24 sata su negativni čime je Koprivničko-križevačka županija i dalje jedina u Hrvatskoj bez novih slučajeva i aktivnog pozitiviteta na koronavirus. Od početka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je 99 slučajeva oboljenja.

U sklopu projekta „Zajednica u zajednici“, koji je pokrenuo Županijski Stožer civilne zaštite na prijedlog Tima za pomoć i nadzor u provedbi sprječavanja epidemije COVID-19 u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe, sutra se nastavljaju  edukacije o provedbi epidemioloških mjera suzbijanja širenja COVID-19 infekcije za djelatnike ustanova za smještaj starijih i nemoćnih osoba, obiteljskih domova, trgovačkih društava, obrta, vjerskih zajednica te drugih pružatelja usluga smještaja starijih osoba kao i udomiteljskih obitelji.

Županijski Stožer podsjeća i na Odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19  kojom se od sutra propisuje obveza korištenja maski za lice u medicinskim ustanovama, prijevoznim sredstvima javnog prijevoza, trgovinama, prodavaonicama i drugim javnim mjestima sukladno uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj i povećanje broja oboljelih od COVID-19 infekcije, Županijski Stožer civilne zaštite poziva stanovnike na odgovorno ponašanje i pridržavanje uputa HZJZ-a i Nacionalnog Stožera civilne zaštite, svih općih mjera zdravstvene zaštite primjenjivanjem socijalne distance, održavanjem higijenskog standarda i dezinfekcije. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa te time zaštiti vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", priopćili su iz Koprivničko-križevačke županije.

U Istri 16 novozaraženih, većina su štićenici i djelatnici Doma za starije u Umagu

U Istri je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i šest štićenika i pet djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu, izvijestio je jutros županijski Stožer civilne zaštite.

"Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u pulskoj Općoj bolnici uzeto je 211 uzoraka briseva te je ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđeno šesnaest pozitivnih", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Dodao je da se kod tri osobe radi o kontaktu s već pozitivnom osobom, dvije su osobe pregledane na odjelu Hitnog bolničkog prijema pulske Opće bolnice radi osnovne bolesti te je protokolarnom obradom potvrđen pozitivan bris na covid-19, dok je u Domu za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu potvrđeno jedanaest pozitivnih briseva - šest je štićenika, a pet djelatnika.

Neslužbeno se doznaje kako je među novozaraženim i jedna trudnica iz okolice Pule.

"Provode se sve protuepidemijske mjere i obavljaju dodatna uzorkovanja. Epidemiološka obrada je u tijeku, kao i dekontaminacija prostora dok se zdravstvene usluge u Općoj bolnici Pula pružaju redovno", ustvrdio je načelnik Kozlevac dodavši kako je trenutno u Istri u samoizolaciji više od 150 osoba.

U bolnici je do danas hospitalizirano 30 zaraženih osoba.

Kozlevac je pozvao građane i turiste na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja zaraze.

"To se posebno odnosi na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt", poručio je Dino Kozlevac.

Pročitajte više