ENGLEZI JOŠ TUGUJU

Britanci sastavili popis najbolnijih poraza, Hrvati su na njemu čak triput

Foto: Getty Images

OVA JE subota označila točno dvije godine od jedne od najvećih pobjeda u povijesti hrvatskog sporta, trijumfa nogometne reprezentacije nad Engleskom u Rusiji, kojom je Hrvatska prvi put u povijesti ušla u finale Svjetskog prvenstva.

No ono što je nama jedna od najvećih pobjeda, Englezima je jedan od najbolnijih poraza. Baš povodom te obljetnice portal SPORTbible sastavio je popis od 17 poraza u raznim sportovima koji su Englezima slomili srce.

Bilićeva Hrvatska 2007. ih je spriječila da odu na Euro

Na tom je popisu spomenuti poraz u Rusiji na drugome mjestu, no još dvije pozicije zauzimaju porazi koje su im nanijeli Hrvati.

Popis počinje također nogometnom utakmicom, onom s Wembleyja 2007., kad je Hrvatska sa Slavenom Bilićem na klupi slavila 3:2 i spriječila Engleze da odu na Euro 2008. godine. To je bilo prvo veliko natjecanje nakon Svjetskog prvenstva 1994. na koje se reprezentacija iz kolijevke nogometa nije uspjela plasirati.

Embed from Getty Images

Na 15. mjestu je još jedan engleski poraz koji je rezultirao velikim hrvatskim uspjehom. Na putu do senzacionalnog wimbledonskog naslova 2001. godine Goran Ivanišević je u epskom polufinalu, zbog kiše rastegnutom na tri dana, pobijedio domaćeg miljenika Tima Henmana. Britanci smatraju da je ta godina bila najbolja Henmanova šansa da ode do kraja jer je već ranije iz turnira ispao Pete Sampras, a još nije došlo vrijeme dominacije Rogera Federera.

Kiša je spasila Ivaniševića i bacila Engleze u očaj

Henman je poveo 2:1 u setovima, treći je dobio 6:0, no kišni prekid spasio je Splićanina i omogućio mu da se sabere te u iduća dva dana preokretom uđe u četvrti finale najvećeg svjetskog turnira te ga naposljetku i osvoji pobjedom protiv Patricka Raftera.

Embed from Getty Images

Poraz od Hrvatske u Rusiji SPORTbible je stavio na drugo mjesto, uz objašnjenje da je to bilo prvo englesko polufinale SP-a nakon 28 godina i taman kad su ponovno počeli uživati u nogometu, Hrvati su im polomili srca u milijun komadića.

Najviše ih boli Murrayev poraz od Federera, ali Škot se uskoro iskupio

Jedini bolniji poraz za Britance bio je onaj Andyja Murraya od Federera u finalu Wimbledona 2012. Murray je postao prvi Britanac koji je ušao u finale na svetoj travi još od 1938., i to bez ijednog izgubljenog seta. Tako je nastavio i u finalu, dobio prvi set, ali švicarski čarobnjak uzvratio je sa sljedeća tri i osvojio svoj 17. Grand Slam. Škot se rasplakao držeći govor nakon meča, ali vratio se jači, revanširao se Federeru na istom terenu u olimpijskom finalu četiri tjedna kasnije, a zatim godinu dana kasnije konačno prekinuo britansku wimbledonsku sušu.

I Nijemci su triput na popisu

Osim Hrvata, na popisu se triput pojavljuju i Nijemci. Dvaput su se na njemu našli nogometaši - zbog polufinala SP-a 1990. (3. mjesto) i polufinala Eura 1996. (6. mjesto) - a na 16. poziciji našao se Michael Schumacher koji se 1994. u posljednjoj utrci sezone zabio u Damona Hilla i tako sačuvao prednost dovoljnu za osvajanje naslova prvaka Formule 1.

Cijeli popis najtežih engleskih poraza možete pogledati OVDJE.

Pročitajte više