KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Županije danas javile manje brojke novozaraženih, najviše ih je u Zagrebu i Istri

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

ŽUPANIJSKI stožeri objavljuju nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Stožer je objavio kako je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata 50 novozaraženih te da je još jedna osoba preminula. 

Lokalni su, pak, stožeri jutros javili o 80-ak slučajeva pa se pretpostavlja kako je dio tih slučajeva u jučerašnjoj evidenciji Nacionalnog stožera, a da će se dio tih slučajeva naći u sutrašnjoj evidenciji Nacionalnog stožera koji podatke skupno evidentira od 12:45 do 12:45 sati.

Stanje po županijama 12. 7.
(na popisu su samo županije koje su dosad objavile podatke)

  • Virovitičko-podravska - 5 novih
  • Osječko-baranjska - 3 nova
  • Istarska - 16 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 7 novih
  • Grad Zagreb - 24 novih
  • Krapinsko-zagorska - 1 novi
  • Brodsko-posavska - 6 novih
  • Zadarska - 3 nova
  • Šibensko-kninska - 2 nova
  • Splitsko-dalmatinska - 5 novih
  • Zagrebačka - 7 novih
  • Koprivničko-križevačka - 0 novih
  • Primorsko-goranska - 1 novi
  • Dubrovačko-neretvanska - 0 novih
  • Sisačko-moslavačka - 1 novi
  • Karlovačka - 2 nova
  • Požeško-slavonska 2 nova

Ukupno dosad: 85

>> Nove podatke lokalnih stožera pratili smo iz minute u minutu na Indexu

13:44 U Karlovačkoj županiji su zabilježene dvije novooboljele osobe od covida-19, obje u Ogulinu, a jedna od njih je nezdravstveni zaposlenik bolnice.

U Ogulinu je trenutno 18 aktivnih slučajeva i obrađeni su svi njihovi kontakti, i to u gradskoj upravi, ugostiteljstvu, bolnici, među novinarima i drugdje.

Iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije izvijestili su da su epidemiolozi poduzeli mjere utvrđivanja svih kontakata i ostale nužne mjere sprječavanja širenja zaraze u Ogulinu, a danas će se obaviti i protuepidemijska dezinfekcija bolnice.

Poduzete su i druge nužne mjere kako bi se zaštitila bolnica i pacijenti te bolnica i dalje normalno funkcionira, priopćeno je.

U Karlovačkoj županiji aktivnih je slučajeva 34, i to u Ogulinu 18, u Karlovcu 12, u Slunju tri te u Dugoj Resi jedna osoba. 

Uz 30 ozdravljenih i jednoga umrlog pacijenta, u Karlovačkoj je županiji od sredine ožujka identificirano 65 slučajeva covida-19.

Stožer je narednu tiskovnu konferenciju najavio za ponedjeljak u 12.30 ispred ogulinske Opće bolnice.

13:28 U Sisačko-moslavačkoj županiji je jedan novooboljeli.

"U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Osoba je s područja grada Kutine te je bila u samoizolaciji i nije ostvarila kontakte. 

Molimo sve žitelje Sisačko-moslavačke županije neka se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas", poručili su iz stožera Sisačko-moslavačke županije.

13:07 Dubrovačko-neretvanska županija javila je kako tamo od jučer nema novih slučajeva zaraze.

"U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze
koronavirusom. Imamo 3 izliječene osobe iz Dubrovnika. Ukupno je hospitalizirano 5 osoba u OB
Dubrovnik.

Od početka pandemije na analizu je poslano 4613 uzoraka.
U samoizolaciji se nalazi 147 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizolacije.
Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 40 slučaja kršenja samoizolacije", priopćeno je iz stožera Dubrovačko-neretvanske županije.

12:40 Na području Požeško-slavonske županije je dvoje novozaraženih.

 

Pet osoba je pod nadzorom liječnika u bolnici, a 70 je u kućnoj izolaciji.

12:31 U posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, javlja stožer.

Prema informacijama iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo riječ je o kontaktu ranije zaražene osobe. Nema ozbiljnijih simtoma i nalazi se na kućnom liječenju.

12:29 U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novooboljelih, a nema ni ijednog aktivnog slučaja.

"Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke obavještava javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. Svi do sada pristigli uzorci izuzeti iz opće populacije u posljednja 24 sata su negativni čime je Koprivničko-križevačka županija i dalje jedina u Hrvatskoj bez novih slučajeva i aktivnog pozitiviteta na koronavirus. Od početka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je 99 slučajeva oboljenja", priopćili su iz Koprivničko-križevačke županije.

12:09 U Zagrebačkoj županiji je sedam novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do nedjelje, 12. srpnja do 11 sati evidentirano je 206 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o sedam osoba više", istaknuli su u priopćenju.

"Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 63 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a osam osoba je preminulo", kažu u Stožeru civilne zaštite Zagrebačke županije.

Iz Stožera apeliraju na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

"Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju iz stožera Zagrebačke županije.

11:36 U Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđeno je pet novih slučajeva.

"Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 115 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije 5 je novooboljelih osoba i to 2 iz Splita, 1 sa Šolte, 1 iz Baške Vode i 1 iz Muća. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba troje su kontakti prethodno oboljelih dok se dvije osobe epidemiološki obrađuju. 

559 osoba nalazi se u samoizolaciji.

4 osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC-u Split", priopćio je stožer Splitsko-dalmatinske županije.

11:34 U Šibensko-kninskoj županiji je dvoje novozaraženih.

"Na dan 12.07.2020. godine imamo dvoje novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19 na području Šibensko-kninske županije. Riječ je o jednoj muškoj osobi srednje životne dobi i jednoj ženskoj osobi mlađe životne dobi, obje s prebivalištem u Kistanjama", javlja stožer te županije.

Za dva nova slučaja oboljenja epidemiološka obrada je u tijeku. Pod mjerama samoizolacije je trenutno 121 osoba i svi su kontakti osoba oboljelih od covida-19.

U posljednjih 24 sata je uzorkovano 21, a testirano 9 uzoraka na SARS-CoV-2. Od jučer na području PU šibensko-kninske nije bilo dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Iz Stožera CZ ŠKŽ apeliraju na građane da se pridržavaju svih mjera i preporuka HZJZ-a kako bi zadržali povoljnu epidemiološku sliku.

11:25 U Zadarskoj županiji je troje novooboljelih.

Ukupni broj oboljelih od covida-19 sada u toj županiji je 46, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

U priopćenju se ne navodi jesu li novooboljele osobe povezane s prošlotjednim vjenčanjem na kojemu se zarazilo 25 ljudi.

Na covid-odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirano je petero pacijenata, jučer je testirano 155 uzoraka, a u samoizolaciji su 523 osobe.

U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.

11:19 U Brodsko-posavskoj županiji je šest novih, priopćio je tamošnji stožer.

"U odnosu na jučerašnje izvješće županijskog Stožera CZ odnosno u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije šest (6) je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Za četiri pozitivne osobe nalazi su pristigli jučer iza podneva te su te osobe već pribrojene u jučerašnje službeno izvješće nacionalnog Stožera CZ, dok su preostala dva pozitivna nalaza stigla kasnije.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 120, dok je broj aktivnih slučajeva 72. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 478 osoba", stoji među ostalim u priopćenju stožera Brodsko-posavske županije u kojem još pozivaju građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću covid-19.

10:55 Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba pozitivna na koronavirus (Krapinske Toplice).

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 9.

U samoizolaciji se nalazi 49 osoba. U protekla 24 sata testirano je 46 uzoraka, od kojih je 31 negativan, 1 nalaz je pozitivan, dok se za 14 uzoraka čekaju rezultati.

10:13 U Gradu Zagrebu potvrđeno je 24 novih, izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' provedeno je 216 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježena su 24 nova slučaja. Posljedično tome, za 78 osoba određena je mjera samoizolacije", istaknuli su u priopćenju.

Naglasili su da je od 24 novooboljele osobe od koronavirusa, njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba, šest je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, jedna je osoba izložena u noćnom klubu, jedna je osoba doputovala iz Njemačke, a ostali su izloženi na različitim događanjima.

"Trenutno je u Gradu Zagrebu 387 aktivnih slučajeva i 946 aktivnih samoizolacija", ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

10:11 U Vukovarsko-srijemskoj je sedam novih slučajeva.

"U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 7 novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( 4 osobe iz Ivankova, 1 iz Bobote, 1 iz Trpinje i 1 iz Vukovara).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 107, od kojih su 43 osobe izliječene. Trenutno su u županiji 4 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 94 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3313.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 306 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 45 radnika (8 liječnika, 31 medicinska sestra/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik i 5 nezdravstvenih radnika)", priopćio je stožer Vukovarsko-srijemske županije.

09:58 U Istarskoj županiji je čak 16 novozaraženih, objavio je tamošnji stožer.

"Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u Općoj bolnici Pula, uzeto je 211 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je 16 pozitivnih.

Kod 3 osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom.

Dvije osobe pregledane su u OHBP Opće bolnice Pula (Hitna služba) radi osnovne bolesti te je protokolarnom obradom potvrđen pozitivan bris na COVID-19.

Epidemiološka obrada je u tijeku, kao i dekontaminacija prostora. Zdravstvene usluge u Općoj bolnici Pula pružaju se redovno.

U Domu za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu, potvrđeno je 11 pozitivnih briseva, od čega su 6 štićenika i 5 djelatnika. Provode se sve protuepidemijske mjere i obavljaju dodatna uzorkovanja", objavio je stožer Istarske županije. 

09:25 U Osječko-baranjskoj županiji su tri nova potvrđena slučaja koronavirusa. 

"Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je 110 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus, i to za dvije osobe iz Đakova i jednu iz Silaša (Općina Šodolovci). Na području županije ukupno su na koronavirus pozitivne 332 osobe.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 27 pacijenata, s tim da su dva na respiratoru. 

Samoizolacija je jučer određena za 40 kontakt osoba oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 540 osoba.

Policija je dobila jednu dojavu građana o kršenju mjere samoizolacije (u Osijeku), što se pokazalo točnim, a u 26 samoinicijativnih provjera nije utvrdila ni jedno kršenje te mjere", priopćio je stožer Osječko-baranjske županije.

09:01 Petero je novozaraženih na području Virovitičko-podravske županije, u tijeku je presica.

Dr. Miroslav Venus rekao je kako su od pet novozaraženih tri osobe povezane s maturalnom večerom (zabavom), dakle, istim događajem s kojeg posljednjih dana dolaze i drugi novozaraženi slučajevi, dok su preostala dva nova slučaja neovisna o tom događaju.

Jedan novozaraženi slučaj otkriven je prilikom rutinske analize i uzimanja uzoraka koji su dio procedure prije odlaska na operaciju.

"Na taj način, preventivnim djelovanjem, možemo zaključiti, spriječio se unos virusa u jednu od zdravstvenih ustanova", rekao je dr. Venus.

U drugom slučaju, riječ je o trudnici. Ovo je prva trudnica pozitivna na Covid-19 na području Virovitičko-podravske županije od početka pandemije, rekao je dr. Venus.

Od ukupno pet novih aktivnih slučajeva, samo je jedna osoba imala simptome bolesti, i to blage, dok su ostale osobe zdrave, bez simptoma.

Pročitajte više