KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Capak: Ovo su ogromne brojke. Molimo sve da se drže mjera jer to sad ne funkcionira

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

RAVNATELJ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostujući u Dnevniku N1 govorio je o stanju s koronom u Hrvatskoj te o današnjem rekordnom danu s čak 140 novih slučajeva koronavirusa. 

Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas je ukupno 1088. Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta. Jedna osoba je preminula.

> Rekordan dan, imamo 140 novih, umrla jedna osoba. Županije još javljale o novima

Capak je prokomentirao rekordan broj novooboljelih od koronavirusa u našoj zemlji. 

"To su ogromne brojke"

"Nije to eksponencijalni rast, to bi bio veći broj novooboljelih svaki dan, to su ogromne brojke, ali nažalost, imamo porast koji ne želimo i nismo očekivali da će biti takav. Otvaranjem aktivnosti znali smo da će nam se pojaviti veće brojke, ali ovo su sad velike brojke i zabrinuti smo zbog toga. Molimo građane da se pridržavaju mjera jer to očito sad ne funkcionira", rekao je Capak i dodao:

"Virus cirkulira, ali ne bih rekao da situacija izmiče kontroli. Naši epidemiolozi rade 24 sata dnevno. Situacija je sve teža i teža, treba sve kontakte od tih 140 osoba pronaći, upisati, odrediti... To je težak i naporan posao, imamo ukupno sto epidemiologa. Oni su na izmaku snaga."

Rekao je da se razgovara kako olakšati posao i koga pozvati da pomogne.

Što se tiče novih mjera, Capak je rekao da su nove mjere od ponedjeljka i da o drugima ne razmišljaju. "Broj ljudi na javnim okupljanjima u drugim zemljama je manji nego kod nas. S obzirom na to da smo turistička zemlja, u propisivanju novih mjera bili smo previše liberalni. Zato smo donijeli nove mjere za veća okupljanja. Kao s noćnim klubovima, uveli smo kontrole i oni više nisu izvor zaraze. Sad uvodimo nadzor nad raznim okupljanjima, postrožili smo mjere i preporuke."

"Razgovara se o sankcijama za nenošenje maski"

Komentirajući ograničenja o kojima razmišlja Istra, rekao je da se o tome razgovara, ali ništa još nije dogovoreno.

"To su pravila EU, ja mogu jedino epidemiološke mjere komentirati. Naravno da se i hrvatski građani mogu zaraziti u drugim zemljama i donijeti infekciju, ali i za njih vrijede upute na granicama. Svaki građanin koji prelazi, bez obzira je li iz EU ili ne, na granici dobiva uputstva kako se sljedećih 14 dana ponašati gdje je točno propisano izbjegavanje kontakata, nošenje maski... To je samo mala stepenica ispod samoizolacije", rekao je Capak odgovarajući na pitanje o prelasku granice i napomenuo da je sve stvar osobne odgovornosti:

"Imali smo sjajnu suradnju s građanima, nadam se da će tako biti i ubuduće."

Pratimo situaciju s uvozom virusa, istaknuo je, i rekao da su mjere sad samo pooštrene. Već dugo nema prijelaza granice osim za izuzetke, rekao je Capak i dodao da je broj prelaska preko granice značajno smanjen.

"Kontinuirano razgovaramo o postepenom uvođenju maski u život građana. U tome smo oprezni, krećemo postepeno od mjesta gdje je rizik najveći, a potom na mjesta gdje nije zasad toliki rizik od zaraze", rekao je Capak i dodao da se razgovara o sankcijama za nenošenje maski:

"Kao Stožer smo protiv represije jer one izazivaju revolt kod građana, posebno ako nisu precizno i pravedno razrađene. Provest ćemo široku edukaciju o koristi nošenja maski. U nekim kulturama je nošenje maski kod svake respiratorne infekcije normalna stvar. Moramo se aktivirati da građani shvate da imaju koristi od nošenja maski", zaključio je Capak.

Pročitajte više