KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ovo su sve nove mjere na jednom mjestu: Trgovine, kafići, granice...

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

STROŽE mjere koje je Stožer danima najavljivao napokon su poznate. 

U ponedjeljak stupaju na snag obvezno nošenje maski u trgovinama. Maske će morati nositi i osoblje u kafićima i restoranima. 

Na snagu je već stupila nova pravila za sva okupljanja s više od 100 sudionika koje podrazumijevaju poseban režim ponašanja koji će kontrolirati i civilna zaštita i policija. 

Jučer su stupile na snagu i strože mjere na granici koje za sve državljane zemalja nečlanica Europske unije znače obavezni negativni test na koronavirus ne stariji od dva dana ili obveznu dvotjednu samoizolaciju, a iz Srbije su stigli prigovori da njihovi građani o tome nisu bili obaviješteni pa su se morali vraćati s granice iako su imali rezerviran smještaj.

> Srpski mediji: Hrvati vraćaju Srbe s granice

No krenimo redom. 

Nova pravila za okupljanja više od 100 ljudi

Prema odluci o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika obvezni su dostaviti obavijest teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite putem elektroničke pošte županijskog centra 112, najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Ta obavijest morat će sadržavati svrhu, mjesto, dan i vrijeme održavanja okupljanja te podatke o kontakt osobi i o očekivanom broju sudionika.

Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju, nisu obvezni Ravnateljstvu civilne zaštite dostavljati tu obavijest.

Također organizatori okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika sukladno uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tu evidenciju organizator je obvezan čuvati najmanje 14 dana.

Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ako se utvrdi da je netko od sudionika okupljanja zaražen virusom SARS-CoV-2, organizator okupljanja je obvezan u najkraćem roku, evidenciju dostaviti teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite putem elektroničke pošte županijskog centra 112, a njihov popis nalazi se u prilogu Odluke.

Kontrolu provedbe odluke i pridržavanja preporuka i uputa HZJZ-a provodit će timovi u koje će biti uključen po jedan inspektor Ravnateljstva civilne zaštite i jedan policijski službenik. Voditelj tima je inspektor Ravnateljstva civilne zaštite, a za koordinaciju rada timova zaduženi su pročelnici područnih ureda civilne zaštite, stoji u odluci Stožera civilne zaštite RH, koju je 10. srpnja potpisao načelnik Stožera, potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

HZJZ: Na okupljanja veća od 100 sudionika ne preporučuje se pozivati starije osobe ili kronične bolesnike

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je prenio upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za okupljanja s više od 100 sudionika.

U tim se uputama i preporukama navodi da prilikom pozivanja uzvanika organizatori i domaćini okupljanja trebaju informirati uzvanike o važećim mjerama i dati im upute i informacije. Preporučuje se da se na okupljanje ne pozivaju osobe starije životne dobi ili oboljele od kroničnih bolesti.

Prije i nakon upisivanja u evidenciju, posjetitelj treba dezinficirati ruke. Svojim potpisom sudionik okupljanja potvrđuje da je izmjerio tjelesnu temperaturu i da ona nije viša od 37,2°C, da se osjeća dobro i da nema ukućana u samoizolaciji, da nije boravio unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu, odnosno ako jest da ima negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati. Također, da nije u proteklih 14 dana imao kontakt s osobom zaraženom virusom SARS-CoV-2 te da nema ni jedan od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha.

Obvezuje se korištenje maski za lice ili medicinskih maski za sve pružatelje usluga na okupljanjima osim glazbenika. Osoblje treba koristiti masku za lice ili medicinsku masku koja prekriva nos i usta. Uz to, treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke.

Svi sudionici okupljanja te zaposlenici pružatelja usluga obvezni su pri ulasku izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2°C ili ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), ne može sudjelovati u okupljanju.

Ima tu još egzaktnih pravila pa se tako hrana i napitci trebaju posluživati isključivo na stolu ispred gosta, u individualnim porcijama, a svaki plesač mora imati četiri kvadrata prostora. Zabranjeno je rukovanje, grljenje i ljubljenje.

Upute i Preporuke Za Okuplj... by Index.hr on Scribd

Obvezno nošenje maski za sve u trgovinama, evo tko i gdje ih još mora nositi

Od ponedjeljka se primjenjuje i odluka o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski.

Odlukom se za vrijeme trajanja epidemije uvodi obaveza nošenja maski, a Stožer je naveo u kojim slučajevima će maske biti obavezne. Moraju ih koristiti:

- zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni
- vozači i putnici u prijevoznim sredstvima javnog prometa
- zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
- zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
- druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Odluka stupa na snagu u ponedjeljak 13. srpnja, a sankcije za prekršitelje još nisu objavljene.

Odluka - Maske by Index.hr on Scribd

Strože mjere na granicama

Nova, stroža pravila na granicama na snazi su od subote.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke i upute za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske i upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja.

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjuje se, odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem.

Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje. Također, ne odnosi se i na prekogranične radnike, prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno te diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova. Ne odnosi se i na službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija.

Privremena zabrana ulaska u RH iz trećih zemalja ne odnosi se i na putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja. Ne odnosi se niti na osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, primjerice vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj, ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Privremena zabrana ulaska u RH iz trećih zemalja ne odnosi se i na putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja. Ne odnosi se niti na osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, primjerice vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj, ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Za osobe trećih zemalja: Samoizolacija od 14 dana ili od sedam dana uz negativan rezultat brisa  

Za sve osobe koje ulaze u RH iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice za osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju. Karantena/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.
 
Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u RH iz trećih zemalja ne odnosi se na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite te osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija.  

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje RH u roku od 12 sati. Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz RH u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

Osobe koje ulaze u RH zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja, moći će ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati, odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, dužne su se u prva dva tjedna boravka u Hrvatskoj pridržavati mjera.

Tijekom prvih 14 dana od ulaska u RH izlaske iz smještaja trebaju ograničiti samo na nužne (obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u RH, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera).

Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje im se da koriste masku ili prekrivalo za nos i usta, da održavaju fizički razmak od drugih osoba minimalno 1,5 metar te da provode higijenu ruku. Ruke trebaju što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove te izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.

Trebaju se držati još niza preporuka koje možete vidjeti niže.

Preporuke i Upute Za Prelazak Granice RH 10 07 by Index.hr on Scribd

Pročitajte više