KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Rekordan dan, imamo 140 novih, umrla jedna osoba. Županije još javljale o novima

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu.

"U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1088.

Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta.

Jedna osoba je preminula na području Zagrebačke županije.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3672 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 118 preminulo, a 2466 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4756 osoba.

Do danas je ukupno testirano 92 808 osoba, od toga 1322 u posljednja 24 sata", objavio je Stožer.

Županije i dalje javljaju o novim slučajevima, 11 novih u Vukovaru

Nakon objave Stožera, županije su nastavile javljati o novim slučajevima. 

Tako je stožer Vukovarsko-srijemske županije javio o 11 novozaraženih u Vukovaru, nakon što su jutros javili o 12 novih u cijeloj županiji od čega je dvoje bilo u Vukovaru.

Iz vukovarskog Stožera civilne zaštite uputili su poziv građanima Vukovara da se strogo drže svih propisanih mjera HZJZ-a budući da je na području grada Vukovara 11 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih je jedno malodobno dijete, dok je za 64 osobe propisana mjera samoizolacije.

Građane se moli da se posebno pridržavaju mjera socijalnog distanciranja te odluka koje na snagu stupaju od ponedjeljka, 13. srpnja.

Iz Stožera podsjećaju kako su od 13. srpnja građani dužni pridržavati se nužnih mjera obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije i to u zdravstvenim ustanovama, u javnom prijevozu, u trgovačkim objektima te zaposlenici u ugostiteljskim objektima, kao i nužnih mjera za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika koje obuhvaćaju obaveznu prijavu okupljanja nadležnim službama, obaveznu pisanu evidenciju sudionika i obavezno držanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a.

"Također, molimo građane da, ukoliko primijete neke od simptoma koronavirusa, odmah nazovu svoga liječnika ili epidemiološku službu te im opišu svoje stanje i detaljno slijede njihove upute", navode iz Stožera u priopćenju te dodaju kako je dežurna ambulanta u gradskoj četvrti Borovu naselju i dalje aktivna za potencijalne bolesnike s covidom-19 u kojoj je na raspolaganju liječnički tim od 8 do 12 sati.

Najmanje dva nova u Požeško-slavonskoj županiji

Požeško-slavonska županija javila je o 73 aktivna slučaja korone, dok su jučer imali 71 aktivni slučaj. To znači još najmanje dva novozaražena u toj županiji. Tamo se danas nastavlja s testiranjem kontakata zaraženih i svih suspektnih osoba.

"U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 73 aktivna slučaja zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 68 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 525 osoba. Ukupno je testirano 2541 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Zbog trenutne situacije na području županije, od 03. srpnja ponovno je aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 08,00 do 20,00 sati, na adresi Matije Gupca 10. Kontaktni broj ambulante: 095-340-0019", stoji u priopćenju Požeško-slavonske županije. 

Maske u trgovinama obavezne od ponedjeljka

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je, s obzirom na epidemiološku situaciju, donio Odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti covid-19 koja će se primjenjivati od 13. srpnja 2020. godine.

Ovom Odlukom se uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za sljedeće kategorije osoba:
- zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni
- vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu
- zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama
- zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
- druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ogroman porast broja zaraženih na osječkom području

Na području Osječko-baranjske županije u proteklih 24 sata zabilježeno je 50 novozaraženih osoba koronavirusom, što je najveći broj do sada u jednom danu, rekao je u subotu na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Goran Ivanović.

Prema njegovim riječima, u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo u tom razdoblju testirano je 174 uzorka od čega je 50 bilo pozitivno na koronavirus. 

Iznio je podatak kako je trenutno na području županije ukupno pozitivno 329 osoba, hospitalizirano je 27, a na respiratoru su dvije osobe. U samoizolaciji se nalaze 762 osobe. Djelatnici Policijske uprave Osječko-baranjske obavili su 46 provjera osoba radi utvrđivanja kršenja mjera samoizolacije, no kršenja nije bilo. Od 50 novopozitivnih osoba, njih 42 su iz Đakova, četiri su iz Osijeka te po jedna osoba iz Belog Manastira, Belišća, Tenje i Višnjevca. 

Zaražene su čak 134 časne sestre.

U Virovitici skoro cijela škola u samoizolaciji zbog korone na maturalcu

Na području Virovitičko-podravske županije još je jedna novozaražena osoba koronavirusom, izvijestio je na konferenciji za medije načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement.

Dr. Miroslav Venus precizirao je da je riječ o muškarcu (53) koji zasad ima blaže oblike bolesti - povišenu temperaturu i simptome respiratornog trakta. Nije hospitaliziran, nego se liječi ambulantno, odnosno u izolaciji je kod kuće. Riječ je o zaposleniku jedne škole, a svi njegovi najbliži kontakti su u samoizolaciji.

Riječ je o puno osoba pa je gotovo cijela škola izolirana.

Koronavirus ušao u dom za starije u Istri

Iz stožera civilne zaštite Istarske županije javljaju da je tijekom protekla 24 sata uzorkovanjem na terenu i u Općoj bolnici Pula uzeto 168 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđeno je četvero pozitivnih.

Kod dvije osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom.

Za jednu osobu je obrada u tijeku.

U četvrtom slučaju radi se o štićenici Doma za starije i nemoćne osobe Atilio Gamboc u Umagu.

"Prilikom pregleda na OHBP Opće bolnice Pula zbog osnovnih zdravstvenih tegoba, ustanovljena je i povećana temperatura te je postavljena moguća sumnja na COVID-19, uzet je uzorak brisa, koji je analizom potvrđen kao pozitivan. 

U tijeku je epidemiološka obrada, izvid i uzimanje uzoraka, poduzimanje protuepidemijskih mjera u Domu za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu", priopćio je Stožer.

U Zagrebu 35 novooboljelih

U Zagrebu je 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih su 27 kontakti već zaraženih, priopćio je Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 394 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 35 novih slučajeva. Posljedično tome, za 164 osobe određena je mjera samoizolacije", istaknuli su u priopćenju.

Naglasili su da su od 35 novooboljelih osoba od koronavirusa njih 27 kontakti prethodno oboljelih osoba, sedam je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, a jedna je osoba zarazi bila izložena u noćnom klubu.

Trenutno je u gradu Zagrebu 387 aktivnih slučajeva i 1039 aktivnih samoizolacija, ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Stanje po županijama danas (podaci županija koje su dosad objavile brojke):

  • Virovitičko-podravska: 1 novi
  • Bjelovarsko-bilogorska: Nema novih
  • Zadarska: 7 novih
  • Osječko-baranjska: 50 novih
  • Primorsko-goranska: Nema novih
  • Karlovačka: 4 nova
  • Vukovarsko-srijemska: 12 novih
  • Grad Zagreb: 35 novih
  • Brodsko-posavska: 7 novih
  • Istarska: 4 nova
  • Šibensko-kninska: Nema novih
  • Splitsko-dalmatinska: 12 novih
  • Zagrebačka: 6 novih. Jedna osoba preminula
  • Dubrovačko-neretvanska: Nema novih
  • Sisačko-moslavačka: Nema novih
  • Krapinsko-zagorska: 1 novi

Pročitajte više