Crkvama u SAD-u 1,4 milijarde za koronu. Novac trošile na suđenja za zlostavljanje

Foto: EPA, 123rf

AMERIČKA rimokatolička crkva iskoristila je posebno izuzeće od federalnih pravila, doneseno bez presedana, kako bi dobila najmanje 1,4 milijarde dolara potpore za koronavirus, koju će na kraju platiti američki porezni obveznici.

Milijuni dolara otišli su u biskupije koje su platile visoke sudske nagodbe u zaštiti od bankrota u procesima zataškavanja seksualnog zlostavljanja u svećenstvu. 

Religijske organizacije inače ne dobivaju ovakav novac, ali je zbog pandemije učinjena iznimka

Potpora koju je Crkva dobila od američke vlade dostiže ili čak premašuje 3,5 milijardi američkih dolara čineći tako globalnu religijsku instituciju s više od milijardu sljedbenika jednim od najvećih pobjednika u kontekstu dobivanja potpore američke vlade tijekom pandemije koronavirusa, objavio je Associated Press u svojoj analizi saveznih podataka ovoga tjedna. 

Organizacije koje promiču religijska vjerovanja inače ne dobivaju novac od američke administracije za mala gospodarstva. No kako je ekonomija pala, a stope nezaposlenosti porasle, Kongres je pripustio vjerske skupine i druge neprofitne organizacije u program financijske zaštite, fond od 659 milijardi dolara stvoren da u krizi očuva američke poslove i održi ekonomiju što netaknutijom.

Muljali s resursima i namještali broj članova kako bi ušli u program financijske zaštite Trumpove administracije

Agresivnom promocijom svog programa i premještanjem resursa kako bi udovoljile pravilima, katoličke biskupije, župe, škole i druge crkvene institucije do sada su dobile odobrenje za najmanje 3500 oprostivih zajmova, utvrdio je AP.

Primjerice, njujorška nadbiskupija dobila je 15 zajmova u vrijednosti od najmanje 28 milijuna dolara samo za svoje izvršne urede. Njezina katedrala svetog Patrika na Petoj aveniji dobila je financijsko rasterećenje od najmanje milijun dolara.

Pozajmica od najmanje dva milijuna dolara otišla je u biskupiju Wheeling-Charleston u Zapadnoj Virdžiniji, gdje je crkvena istraga prošle godine otkrila da je tadašnji biskup Michael Bransfield muljao sa sredstvima i seksualno zlostavljao mlade svećenike.

Vjerske skupine uvjerile su Trumpovu administraciju da ih se oslobodi regulativa koje obično diskvalificiraju prijave onih s više od 500 radnika. Bez udovoljavanja ovom uvjetu mnoge katoličke župe, biskupije i ostale institucije ne bi dobile financijsku pomoć jer bi broj članova premašivao ograničenje od 500 ljudi.

"To favoriziranje vrijedi milijarde dolara", rekao je Micah Schwartzman, profesor prava na Sveučilištu Virginia specijaliziran za ustavna pitanja i religiju, koji je pomno pratio Program američke vlade za zaštitu plaća.

Prema javnim podacima nemoguće je vidjeti koliko je zapravo katoličkih organizacija dobilo pomoć. Nagađa se da je broj mnogo veći od službenog

Biskupska konferencija za fiskalno upravljanje anketirala je članove i izvijestila da je oko 9000 katoličkih subjekata dobilo kredite. To je skoro tri puta veći broj katoličkih primatelja od onih koje je AP uspio identificirati.

AP nije mogao pronaći više katoličkih korisnika jer vladini podaci, objavljeni nakon pritiska Kongresa i medija, uključujući AP, nisu imenovali primatelje kredita u vrijednosti ispod 150.000 američkih dolara - kategoriju u koju će pasti mnoge manje crkve.

A budući da je vlada u javnost pustila podatke samo o različitim iznosima kredita, nije bilo moguće preciznije prezentirati podatke.

Program zaštite plaća američke vlade bio je otvoren mnogim religijskim grupama i mnoge su to dobro iskoristile. Evangelički Trumpovi savjetnici primili su zajmove, baš kao i mnoge druge crkve velikih imena. 

Mnoge župe i biskupije državnim novcem podmirivale sudske troškove i troškove nagodbe u slučajevima seksualnih zlostavljanja unutar organizacije

Nema sumnje da su župe i biskupije pogođene zatvaranjem u SAD-u uslijed pandemije koronavirusa. Otkazane su mise, što je župe lišilo očekivanog prihoda i pridonijelo otpuštanjima u nekim biskupijama. No neki su drugi problemi nastajali sami po sebi. Mnogo prije pandemije biskupije su se suočile s financijskim pritiskom zbog dramatičnog porasta slučajeva pedofilije odnosno seksualnog zlostavljanja unutar Crkve. 

Skandali koji su u javnost izašli 2018. godine odjeknuli su u cijelome svijetu, potaknuti izvještajem velike porote o zlostavljanju u šest pensilvanijskih biskupija koje su otkrile da se dugo vremena zataškavalo seksualna zlostavljanja tamošnjih biskupa. 

Program za očuvanje plaća američke vlade u pandemiji koronavirusa uključuje i 40 biskupija koje su proteklih godina potrošile milijune američkih dolara nadoknade štete žrtvama seksualnih zlostavljanja. AP je ustvrdio da su te biskupije dobile oko 200 milijuna američkih dolara, a sam broj vjerojatno je i mnogo veći. 

Glasnogovornik jedne nadbiskupije priznao da je Crkva lobirala za primanje u vladin program pomoći

Jedna od njih je bila i njujorška nadbiskupija. Njezin glasnogovornik Joseph Zwilling rekao je da očekuje da se s nadbiskupijom jednostavno želi postupati jednako i pravedno prema zakonu. Na pitanje o izuzeću, odnosno isplati financijske pomoći kao organizacijama s manje od 500 članova, Zwilling je uputio na američku konferenciju katoličkih biskupa. 

Glasnogovornik biskupske konferencije priznao je da su njezini dužnosnici lobirali za program pomoći, ali rekao je da organizacija ne prati što su biskupije i katoličke agencije od novčane pomoći zapravo i primile. 

"Ovi zajmovi bitna su pomoć organizacijama temeljenima na vjeri da ostanu na površini i nastave služiti onima kojima je to potrebno tijekom ove krize", rekao je glasnogovornik Chieko Noguchi u pisanom priopćenju. Prema AP-ovoj analizi podataka, crkva i sve njezine organizacije izvijestile su da su zadržale najmanje 409.900 radnih mjesta tako što su primile novac iz programa zaštite plaća američke vlade. 

Noguchi je također napisao da biskupska konferencija smatra kako je Trumpova administracija "kroz program zaštite pripremila poštenu pomoć svima koji se prijave".

Nisu sve katoličke institucije tražile državnu pomoć, neke su si same pomogle

Nije svaka katolička institucija tražila državne zajmove. Ukrajinska katolička eparhija sa sjedištem u Stamfordu u Connecticutu rekla je za AP da, iako su njezine župe tijekom pandemije doživjele pad u donacijama, nijedna organizacija na njenom teritoriju s pet država nije podnijela prijave za program financijske pomoći.

Đakon Steve Wisnowski, financijski službenik eparhije, rekao je da su pastori i crkveni upravitelji iskoristili svoju štednju u trenucima krize te da su župljani na teška vremena odgovorili velikodušno - donacijama. Kao rezultat toga, župe "nisu doživjele tešku financijsku krizu".

Wisnowski je rekao da njegovi nadređeni razumiju da je program namijenjen "organizacijama i tvrtkama kojima je pomoć zaista potrebna".

Pročitajte više