HRVATSKI TURIZAM

Vlada produžuje mjere. Medak: Lokali će se zatvarati na 5 do 10 dana da dobiju mjere

Foto: Igor Kralj/PIXSELL, EPA

VLADA će, kako doznajemo, produžiti mjere (zbog korona-krize) za sve zaposlene u sektoru turizma, ugostiteljstva, prometa i event industrije i tijekom srpnja i kolovoza, a turističke agencije, koje su jedne od najpogođenijih u ovoj krizi, uspjele su izboriti da im ne srežu potpore s 4000 na 2000 kuna kako je najavljivano. Potporu će dobiti sve tvrtke koje rade u ovim sektorima, a koje će dokazati da im je promet pao za 60 i više posto u odnosu na lani. Šef Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak za Index je izjavio da će zato dolaziti do brojnih manipulacija.

U razgovoru za Index Medak je rekao da će nadležni u vladi te u Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sutra potvrditi produžavanje mjera za sve zaposlene u turističkom sektoru, a koji su ostvarili više od 60-postotni pad prometa u odnosu na prošlu godinu. Tako će nastaviti dobivati 4000 kuna po radniku, no samo ako su, kaže, ostvarili velik pad prometa.

Medak ističe kako je ta mjera s jedne strane nepravedna te da će mnogi ugostitelji raditi određene manipulacije.

"Ugostitelji će zatvarati objekte na 5 do 10 dana da dobiju mjere"

"Sutra ovu odluku trebaju potvrditi u vladi, no rečeno je da će se ići s nastavkom isplate mjera. Mjera je nepravedna s jedne strane, npr. ako si ostvario 42 posto prihoda od lani, što je također ogroman pad, ne možeš dobiti ovu mjeru. Striktno je da pad mora biti više od 60 posto. Sad će se događati da će neki restorani i kafići kad vide da ostvaruju nešto veći promet, a opet puno manji nego lani, da će jednostavno prestati raditi zadnjih 5 ili 10 dana u mjesecu kako bi dobili mjere. Reći će da imaju kolektivni godišnji, jer bi možda dosegnuli 60-postotni promet od lani, što je opet veliki pad, ali ne bi dobili mjere", rekao je Medak za Index.

No, s druge strane, kaže i da su ove mjere bile pravo iznenađenje.

"Općenito poznavajući Hrvatsku, i isplata ovih mjera je bila iznenađujuće dobra, s jedne strane sretni smo da smo uopće dobili pomoć države, to je bio ogromni plus za državu, no s druge strane dosta će ugostitelja reći da su mjere nepravedne jer se ne bi smjele dodjeljivati na osnovu jednog parametra, smatram da se to moglo malo bolje doraditi", rekao nam je Medak.

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija, UHPA, rekli su da su uspjeli izboriti davanje potpora po ranijem modelu.

Udruga putničkih agencija: Neki od nas imaju pad prometa i do 100 posto

"Iako je u ovim teškim trenucima svaka pomoć dobrodošla, turističkim agencijama u kojima se pad prometa kreće od 65% pa i do 100% najavljeno drastično smanjenje potpora s 4.000,00 kn na 2.000,00 kn nije bilo dostatno za zadržavanje radnih mjesta", istaknuli su u Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) te su, navode, promptno reagirali prema nadležnim institucijama kako bi se i u srpnju nastavila primjena potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu prema ranijem modelu.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain za Index je rekao da je u turističkim agencijama zaposleno oko 6000 ljudi te da su uspjeli dogovoriti potpore i za srpanj i kolovoz.

"Dogovorili smo novi sastanak tijekom kolovoza na kojem ćemo dogovarati za dalje", rekao nam je Fain.

Istaknuo je kako mu je drago da su vlada, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo turizma i Hrvatski zavod za zapošljavanje prepoznali i uvažili njihov apel i time omogućili nastavak ranijih potpora za očuvanje radnih mjesta u visini od 4000 kn po zaposleniku.

"Mjere će nam osigurati egzistenciju"

"Nastavak ove mjere osigurat će zadržavanje radnih mjesta i egzistenciju samih turističkih tvrtki u jeku turističke sezone koja je daleko od onih na kakve smo navikli", istaknuo je Fain.

Inicijativu su osim UHPA-e podržale i druge institucije i udruge (HGK, HUP i HUT) kojima je također presudan nastavak mjera po istim uvjetima.

"Otkad su posljedice pandemije nastupile, krajem svakog mjeseca suočeni smo s brojnim upitima o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta. Zaposlenici turističkih agencija svjesni su da bez nastavka spomenute mjere njihova radna mjesta nisu sigurna. Nažalost, prvi put u Hrvatskoj suočeni smo sa situacijom u kojoj vladine mjere označavaju direktan opstanak radnih mjesta u turističkim agencijama koje još uvijek ne mogu osigurati likvidnost poslovanja", naglasio je Fain.

UHPA će se, istaknuo je, nastaviti boriti za produljenje mjera i u narednom periodu, jer će oporavak turističkog sektora, posebice turističkih agencija, svakako potrajati do konačne stabilizacije pandemije kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

"U periodu u kojem turističke agencije bilježe pad prometa veći od 90% s nemogućnošću pokretanja ponovnog poslovanja i u trenutku kad nisu poznati razmjeri utjecaja pandemije na turistički sektor u budućnosti, ovakva potpora je ključna i inzistirat ćemo na njezinom nastavku sve do trenutka kada turističke agencije ne počnu bilježiti prve skromne brojke rasta prometa", zaključio je Fain.

Pročitajte više