Gotov sastanak u vladi. Manjine dobivaju mjesto potpredsjednika vlade

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U VLADI traje sastanak Andreja Plenkovića i zastupnika nacionalnih manjina na kojem bi trebalo biti dogovoreno na koji će način manjine participirati u novoj vladi kojoj će osigurati saborsku većinu. 

Sastanak je započeo nešto iza 14 sati.

Tomo Medved je rekao da će manjine dobiti potpredsjednika vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava. 

"Mogu reći da smo prenijeli gospodinu Plenkoviću. Vezano za participiranje u vladi, to nije ništa nova. Bilo je već potpredsjednika vlade iz kluba nacionalnih manjina. Mene to ne zanima, ali to neće biti ni Milorad Pupovac jer želi djelovati kroz sabor. O imenima još nismo razgovarali", rekao je Vladimir Bilek. 

Pojasnio je da je izjava manjinca Veljka Kajtazija uoči sastanka krivo protumačena te da on nije tražio tri ministarstva nego je govorio o mjestima koordinacije u vladi. 

Podsjetimo, uoči sastanka Kajtazi je rekao da Klub zastupnika nacionalnih manjina očekuje barem tri mjesta u novoj vladi, a kao manjincima "najzanimljivija" je izdvojio ministarstva znanosti i obrazovanja, uprave te regionalnog razvoja.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sastanka Kluba nacionalnih manjina s Andrejem Plenkovićem, Kajtazi je izjavio kako od vlade očekuju barem tri ministarstva te je kao prioritetne naveo ministarstva znanosti i obrazovanja, uprave, te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Sva tri su jako bitna za rješavanje pitanja nacionalnih manjina, a naročito pripadnicima romske zajednice, rekao je.

Neprihvatljiv ministar bez portfelja

Na novinarsko pitanje hoće li manjinci biti spremni prihvatiti i rješenje "ministra bez portfelja", Kajtazi je kazao kako je to po njegovom mišljenju sigurno neprihvatljivo.

"To ćemo razgovarati unutar kluba, ali sigurno nije. Mislim da su pojedine stranke tražile puno više, i dobivale puno više. Ovo je najmanje što može tražiti Klub nacionalnih manjina, ne jednu nego više, barem tri pozicije u vladi", rekao je, odbivši komentirati pitanje jesu li to uvjeti bez kojih "nema podrške".

Kajtazi je novinarima potvrdio svoju spremnost za ulazak u vladu kao manjinski zastupnik, ali je napomenuo kako se u Klubu o tome tko će to konkretno biti još nisu dogovorili.

"Nismo još ništa razgovarali, ali budemo. Imajući u vidu da sam na ovim izborima dobio 80 posto glasova po izlaznosti, to samo po sebi dokazuje da imam jako veliku podršku, naročito od pripadnika romske zajednice, a i od ovih ostalih 11 manjina", istaknuo je.

Pročitajte više