Srpska premijerka: Donijeli smo nove mjere za Beograd, prva je zabrana okupljanja

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

U SRBIJI, koju već dva dana tresu veliki neredi, donesene su nove mjere. Kao što je ranije najavljeno, danas se sastao tamošnji krizni stožer. Nakon sjednice stožera premijerka Ana Brnabić objavila je nove mjere.

"Razgovarali smo o tome da se vratimo na vrijeme u ožujku, ili da donosimo mjere za pojedinačne lokalne samouprave gdje imamo krizne situacije, a tamo gdje je situacija mirna ostavimo na miru. Dogovor je da nemamo mjere za čitav teritorij Srbije, već da se fokusiramo tamo gdje je situacija izvanredna, nestabilna, a da tamo gdje su građani doprinijeli tome, gdje nema potrebe za uvođenjem izvanredne situacije, da ih pustimo da žive, prave proslave", rekla je Brnabić, prenosi Telegraf.

Najgore je, kaže, u Beogradu. Tamo je zabranjeno okupljanje više od deset osoba.

"Danas smo odlučivali samo za grad Beograd. Prva mjera je potpuna zabrana javnog okupljanja više od 10 ljudi koja će vrijediti i na otvorenim i u zatvorenim prostorima", rekla je Brnabić.

Ograničeno je i radno vrijeme dućana, kafića, restorana i shopping centara, ne od 21 sat do šest ujutro moraju biti zatvoreni.

Objekti na otvorenom mogu raditi do 23:00 sata.

"Mjere će imati rok. Čim se stvore uvjeti, mi ćemo te mjere povući", najavila je Brnabić.

Ovo znači da za vikend neće biti policijskog sata kako je to ranije najavljivao srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Jučer je u Srbiji bio drugi najgori dan od početka epidemije. Danas je broj novozaraženih nešto manji nego jučer i iznosi 266, no u posljednja 24 sata opet je velik broj preminulih - čak jedanaest.

Osim loše situacije s koronavirusom, Srbiju potresaju i ogromni prosvjedi koji se odvijaju posljednja dva dana i koje obilježava nasilje, a novi se očekuje večeras.

Pročitajte više