UHLJEBISTAN

Državni službenici ne žele da ih građani uznemiravaju, iz vlade najavljuju sankcije

Foto: UGP i Index

HLADAN tuš dočekao je ovih dana stanovnike Bujštine i ostale građane kada su na vratima ispostave državnog mirovinskog zavoda u Umagu pročitali obavijest da "do daljnjega ne rade". I ne samo to: u ne baš pristojno sročenoj obavijesti građane se upozorava da za poslove Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) "ne uznemiravaju" djelatnike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), državnog zdravstvenog osiguranja, koji su smješteni u istoj zgradi.

"HZMO ne radi do daljnjega. HZZO nije nadležan za davanje informacija o njihovom radu. Ne uznemiravati djelatnike HZZO-a", stoji u kratkoj obavijesti na vratima obje ispostave oba zavoda u Umagu. 

Poduzetnici i građani bijesni na zaposlenike HZZO-a u Umagu zbog poruke da ih se "ne uznemirava"

Na reakciju javnosti nije trebalo dugo čekati. Obavijest o (ne)radu najprije je na svojoj Facebook stranici prenijela udruga Glas poduzetnika, a potom ju je komentirao poduzetnik Saša Cvetojević koji je o tome progovorio i za Index.

"To je skandalozan natpis, koji možda bolje od ičega pokazuje potpunu nebrigu državne uprave za građane. Oni jednostavno ne žele da ih se uznemirava", prokomentirao je Cvetojević za Index.



U svom postu na Facebooku Cvetojević je postavio nekoliko logičnih pitanja. Prije svega, zbog čega je ispostava pulske Područne službe HZMO-a u Umagu zatvorena i do kada će imati ključ u bravi? Nadalje, kako je moguće da ispostava ovoga puta pazinske Područne službe HZZO-a u Umagu, na istoj adresi kao i lokalna ispostava HZMO-a, nije nadležna, kada Zakon o općem upravnom postupku (ZUR) kaže da čak i u tom slučaju ne smije odbijati građane?

Naime, u članku 18. ZUR-a jasno stoji da je, nakon što javnopravno tijelo upozori građanina da nije nadležno za neki predmet i uputi ga na nadležno tijelo, službena osoba dužna primiti i takav podnesak i bez odgode ga uputiti nadležnom tijelu te je o tome dužna obavijestiti stranku. Kako je ured HZMO-a u Umagu do daljnjega zatvoren, u što smo se i sami uvjerili nazivajući ga, službenici HZZO-a po zakonskim bi propisima trebali primati podneske građana koji se tiču HZMO-a i prosljeđivati ih nadležnim službama. Jasno je da se HZMO i HZZO ne bave istom problematikom, ali ipak su dio iste državne uprave i javnih službi u istoj državi. Osim toga, način na koji su građanima poručili da ih neće primati ako ne dolaze zbog jedne, nego zbog druge tematike je, blago rečeno, nekorektan. 

I u HZMO-u i u HZZO-u osuđuju sadržaj obavijesti

U HZMO-u nam kažu da oni nisu postavili spomenuti natpis na vrata svog ureda u Umagu. Poručuju i kako u Umagu imaju samo jednu djelatnicu koja je nenadano, po preporuci epidemiologa, završila u samoizolaciji.

"Sporna poruka neprimjerenog sadržaja nije postavljena od strane HZMO-a, kao što je očito i iz sadržaja poruke. Natpis smatramo potpuno neprimjerenim te smo, po saznavanju postojanja natpisa, odmah tražili uklanjanje, što je i učinjeno", stoji u odgovoru HZMO-a na naš upit.

Dodaje se kako je korisnicima njihovih usluga sada osigurana zamjena pa će ispostava u Umagu za stranke do 17. srpnja raditi utorkom i petkom od 7 do 15 sati. Osim ispostavi u Umagu, građani se telefonski ili e-mailom mogu javiti i Područnom uredu u Puli, poručuju iz HZMO-a.

U HZZO-u, pak, kažu da su njihova i lokalna ispostava HZMO-a smještene na istoj adresi: u njihovoj ispostavi zaposleno je četvero djelatnika, a u ispostavi HZMO-a samo jedan.

"Kako je ispostava HZMO-a ovih dana bila zatvorena, dogodilo se da su se građani koji dolaze obaviti poslove iz mirovinskog osiguranja za informacije obraćali djelatnicima HZZO-a. Djelatnice HZZO-a su, koliko su mogle, nastojale objasniti situaciju i pomoći strankama, no naše djelatnice nisu upućene u rad HZMO-a niti imaju pristup informacijskom sustavu HZMO-a", pravdaju se u HZZO-u.

Dodaju i da je ispostava HZZO-a u Umagu 8. srpnja izvjesila privremenu obavijest kako bi se "spriječile neprimjerene gužve u pretprostoru, što se svakako moralo izbjeći s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju".

"Ispričavamo se svim korisnicima koji su se osjetili pogođenima tekstom privremene obavijesti te je obavijest odmah, nakon prigovora građana, uklonjena. Direkcija HZZO-a navedenu obavijest, za koju nismo dali suglasnost, smatra neprimjerenom te će od ispostave u Umagu tražiti očitovanje jer su time naštetili ugledu HZZO-a", poručuju iz HZZO-a te lopticu dalje prebacuju na HZMO.

U vladi šokirani sadržajem poruke u Umagu i najavljuju kazne

Reakciju smo pokušali dobiti i u vladinim krugovima. Sugovornik iz krugova bliskih Andreju Plenkoviću kazao nam je da su u Banskim dvorima ostali neugodno iznenađeni kada su saznali za obavijest u Umagu te da je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović ostao "frapiran količinom neodgovornosti, nekulture i ljudske gluposti u ovom konkretnom slučaju".

"Aladrović će zbog toga inzistirati na maksimalnoj penalizaciji djelatnika", kaže naš sugovornik iz vladinih krugova. I on, doduše, upozorava da je ovdje ponajprije riječ o zaposlenicima HZZO-a, ali dodaje kako je to u ovom slučaju ipak manje bitno, s obzirom na to da se radi o javnim službama unutar iste državne uprave.

Priča iz Umaga ilustracija je lošeg funkcioniranja državnih i javnih službi

Ova je priča iz Umaga samo još jedna ilustracija lošeg funkcioniranja i nekoordinacije unutar glomaznog državnog aparata. Prema posljednjim dostupnim podacima, HZZO je u 2019. godini imao prihode u iznosu od oko 27,1 milijardu kuna, dok su mu rashodi iznosili 26,5 milijardi kuna. Od te brojke, troškovi za zaposlene, kojih je lani bilo nešto više od 2000, iznosili su preko 250 milijuna kuna. Pritom je iz izvješća nejasno koliko se od toga odnosi na administrativno osoblje. 

HZMO raspolaže još većim novcem, budući da je u njegovu resoru isplata mirovina. Naime, prema financijskom planu te institucije za ovu godinu ukupni prihodi HZMO-a planirani su u iznosu većem od 44,5 milijardi kuna, a rashodi su planirani u istom iznosu. Od tog iznosa, nešto više od 320 milijuna kuna odnosi se na troškove za zaposlene, kojih je u 2018., prema izvješću, bilo preko 2600.

I dok i u HZMO-u i u HZZO-u peru ruke od obavijesti koja je dočekala građane na ulazu u njihove urede u Umagu, a u vladi razmatraju kazne za odgovorne, pitanje je preko čijih će se leđa prelomiti vladine sankcije. Cijeli se slučaj bez puno razmišljanja može ocijeniti kao skandalozan. Odgovornost se teško može tražiti u djelatnici HZMO-a koja je, prema preporukama epidemiologa, završila u samoizolaciji, no postavlja se pitanje što je učinio Područni ured u Puli koji vodi Krešimir Maretić, a pod čijom je nadležnošću i ispostava u Umagu, da na vrijeme nađe zamjenu i omogući nastavak nesmetanog rada lokalne ispostave HZMO-a. Isto tako, može se postaviti pitanje odgovornosti Područne službe HZZO-a u Pazinu, koju vodi Vesna Vedrina Fabris, a koja je nadležna za cijelu Istarsku županiju, pa tako i za ispostavu u Umagu.

Do tada, građani bi trebali imati strpljenja i "ne uznemiravati" javne službenike koje plaćaju od vlastitih poreza. 

Pročitajte više