Danas 91 slučaj, u Zagrebu 23, u Dalmaciji 24. Imamo novo potencijalno žarište

Foto: Pixsell

U HRVATSKOJ su jučer zabilježena 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna je osoba umrla, a od trenutno ukupno 934 oboljelih 91 se osoba nalazi u bolnicama.

Pomoćnica Krunoslava Capaka jutros je na N1 televiziji rekla kako od jučer do danas već imamo 76 novih slučajeva.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3325 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 114 preminulo, a 2277 se oporavilo.

Pojavilo se više novih žarišta, među kojima je proslava diplome u Kutini, ali i velika svadba u Zadru. Novo potencijalno žarište je Ogulin.

Stanje po županijama 9. 7. 2020.:

  • Virovitičko-podravska: Nema novih
  • Požeško-slavonska: 2 nova
  • Istarska: 9 novih
  • Osječko-baranjska: 5 novih
  • Ličko-senjska: Nema novih
  • Vukovarsko-srijemska: 3 nova
  • Zadarska: 3 nova
  • Karlovačka: 5 novih
  • Šibensko-kninska: 7 novih
  • Splitsko-dalmatinska: 7 novih
  • Primorsko-goranska: Nema novih
  • Sisačko-moslavačka: 2 nova
  • Grad Zagreb: 23 nova
  • Krapinsko-zagorska: 1 novi
  • Dubrovačko-neretvanska: 7 novih

RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

14:45 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih četiri u Dubrovniku te po jedan u Metkoviću, Janjini i Župi dubrovačkoj, a svima je epidemiološka obrada u tijeku, izvijestio je u četvrtak županijski stožer civilne zaštite.

U Dubrovniku su zaražene dvije žene srednjih godina, jedan muškarac srednjih godina te jedan mladić. U Metkoviću je zaražen mladić, u Janjini muškarac srednjih godina, a u Župi dubrovačkoj žena srednjih godina, ističu iz županijskog stožera.

U dubrovačkoj bolnici je zbrinuto šest zaraženih. Ukupno je 28 aktivnih slučajeva zaraze. Od početka pandemije analizirano je ukupno 4332 uzorka.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 117 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, što čini ukupno 39 kršenja od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

14:00 Stožer je objavio najnovije podatke.

U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 978.

Među njima je 100 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta.

Jedna je osoba preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3416 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 115 preminulo, a 2323 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4410 osoba.
 
Do danas je ukupno testirano 89 764 osoba, od toga 1529 u posljednja 24 sata.

13:54 Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba pozitivna na koronavirus (Hum na Sutli). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba na području Krapinsko - zagorske županije je 7. U protekla 24 sata testirano je 48 osoba, od kojih je 47 negativno, dok je 1 osoba pozitivna. U samoizolaciji se nalazi 114 osoba. Sa današnjim danom, dosad je ukupno testirano 3278 osoba.

13:25 "U Hrvatskoj su 136 dana od pojave koronavirusa 934 aktivna bolesnika, među kojima je njih 91 na bolničkom liječenju te četiri na respiratoru, a prosječna dob oboljelih je 48 godina", izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade. Dosad je testirano 88.235 osoba, a njih 3325 bilo je pozitivno. Postotak pozitivnih u odnosu na ukupno testiranih iznosi 3,77 posto. Dosad se oporavilo 2277 osoba.

"Od početaka ovog dijela vala pojavilo se nekoliko žarišta. Uz Đakovo i Zagreb veći broj oboljelih bilježimo u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji", rekao je Beroš. Najviše uvezenih slučajeva dolazi iz Srbije, 30 oboljelih i 44 kontakta, iz BiH je 12 oboljelih i 10 kontakata, a Slovenije 10 oboljelih i 5 kontakata.

12:25 Zagreb ima 23 novooboljele osobe.

Većina su kontakti s prethodno oboljelim osobama. Grad Zagreb ima 343 ukupno oboljelih. 420 osoba je testirano.

"Nemamo jedno žarište, već je više okupljanja gdje imamo onda zaražene", objasnila je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

12:10 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19. Obje osobe su s područja Grada Siska.

12:04 Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutno imaju 26 aktivnih slučajeva zaraze i 83 osobe koje su ozdravile.

11:25 Prema izvješću NZJZ-a SDŽ, od ukupno 255 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 7 novooboljelih osoba pozitivno na covid-19 infekciju. 3 osobe su iz Splita, 1 osoba iz Solina, 1 osoba iz Vrgorca, 1 osoba iz Baške Vode i 1 osoba iz Klisa. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba dvije osobe iz Splita i osoba iz Baške Vode testirani su u Zagrebu gdje se epidemiološki i obrađuju. Tri novooboljele osobe su kontakti prethodno oboljelih. 314 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Jedna pozitivna osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

11:20 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije sedam je osoba pozitivno na covid-19, od kojih je četvero bilo u samoizolaciji kao kontakt oboljele osobe. Riječ je o tri osobe iz Šibenika, dvije iz Knina, jednoj iz Vodica i jednoj iz Kijeva.

10:45 Karlovačka županija broji novooboljele od koronavirusa, a novo potencijalno žarište je grad Ogulin. Rezultati novih testova pokazuju da ima još četiri novooboljele osobe.

"U Karlovcu je jučer testirano 40 osoba, a jedan nalaz je stigao pozitivan. Riječ je o ženskoj osobi koja je bila kontakt ranije oboljele osobe. Danas će biti testirano 35 osoba", KAportalu je rečeno u županijskom Stožeru civilne zaštite kao i da je od početka epidemije dosad obavljeno 3252 testiranja.

"Od uzoraka uzetih jučer u Ogulinu, pristigla su 4 pozitivna nalaza. U tijeku je poduzimanje epidemioloških mjera te utvrđivanja kontakata oboljelih osoba", kažu u Stožeru. Što se tiče jučer oboljele osobe iz Ogulina, epidemiolozi su utvrdili 27 kontakata oboljele osobe te se nalaze pod mjerama samoizolacije.  

U samoizolaciji se trenutno nalazi 171 osoba. U Karlovačkoj županiji trenutno je 26 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

10:39 Zadarska županija ima tri novooboljele osobe.

Još tri osobe pozitivne su na koronavirus i vezane su uz nedavno održano vjenčanje, a riječ je o mlađim osobama. Za sada se tako 7 osoba vezuje uz isto vjenčanje i u tijeku je testiranje osoba kod kojih su se razvili simptomi. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 130 uzoraka. U samoizolaciji je 217 osoba, a od početka epidemije aktivni nadzor je istekao za 4424 osobe. U Općoj bolnici u Zadru jedna je osoba na respiratoru i jedna je smještena na COVID 1 odjelu.

Vezano uz novooboljele osobe i vjenčanje na kojem su te osobe bile, voditelj službe epidemiologije u Zadru dr. Alan Medić je rekao:

"Molim sve one koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima da se jave svom obiteljskom liječniku ili epidemiološkoj službi kako bi im se odredila mjera samoizolacije. Također molim sve ljude koji su bili na vjenčanju da se u idućim danima ponašaju odgovorno, što podrazumijeva izbjegavanje kretanja među ljudima, praćenje svog zdravstvenog stanja te ukoliko moraju izlaziti obavezno nošenje zaštitnih maskica". 

10:30 U Vukovarsko-srijemskoj županiji su 3 nove pozitivne osobe ( 1 osoba iz Županje, 1 iz Cerne,1 iz Borova). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 87, od kojih je 41 osoba izliječena.Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane. U protekla 24 sata testirano je 79 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3085. U samoizolaciji na području županije nalazi se 279 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji, iz sustava zdravstva, je 38 radnika (4 liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i 6 nezdravstvenih radnika).

10:13 Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je 148 uzoraka, od kojih su pet pozitivni na koronavirus. Jedna novooboljela osoba je iz Osijeka, jedna iz Višnjevca, a tri iz Đakova, gdje je od pojave virusa ukupno oboljelo 180 osoba. Ukupan broj aktivno pozitivnih na području županije sada je 259 osoba.

U KBC-u Osijek je hospitalizirano 24 pacijenta, jedan više nego dan ranije, a jedan pacijent je na respiratoru. U samoizolaciji je od jučer 14 novih kontakta oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 724 osoba.

10:11 U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od covida-19

Ukupno je oboljelo 30 osoba od covida-19, od čega je 8 aktivnih slučaja,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

10:02 U Istri devet slučajeva

"Tijekom protekla 24 sata, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 192 uzoraka briseva na covid-19, od kojih je 9 pozitivnih. Kod 7 osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to 5 s područja Republike Srbije, 1 iz Republike Albanije, 1 iz Zagreba.

Jedna osoba je kontakt s već pozitivnom osobom. U jednom slučaju je još u tijeku epidemiološka obrada. Jedna od novooboljelih osoba je zdravstveni djelatnik Opće bolnice Pula koji se zarazio izvan bolničkog sustava.

Nakon epidemiološke obrade, definirani su svi preventivni postupci te je 7 osoba (zdravstveni djelatnici) u mjerama samoizolacije. U tijeku su postupci preventivne dezinfekcije prostora. Opća bolnica Pula nesmetano pruža redovne usluge zdravstvene zaštite".

9:50 Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jutros je za Antenu Zagreb istaknuo da neće doći do zabrana svadbi i otkrio kakve će biti preporuke.

"Mi ćemo dati nove preporuke za organizaciju vjenčanja, okupljanja u ugostiteljskim objektima, catering, hotelima i tako dalje. Malo ćemo postrožiti, tj. morat će se precizno voditi poimenice prisutni gosti, njihov OIB, njihov broj mobitela. Tražit ćemo od organizatora da spriječi grljenje i ljubljenje što je na vjenčanjima jako teško, to mi je sasvim jasno. Mladoženji će biti dozvoljeno da poljubi mladu. Kateringu će biti dane upute da hranu ne služe na pladnjevima nego pojedinačno. O zabrani nismo nikada razgovarali, nego o ograničenju broja, ali on trenutno ostaje isti. I za ples ćemo dati neke preporuke. Mi vlakić ne bismo preporučili. Ljudi tada ubrzano dišu i pritom stvaraju kapljice koje se mogu prenositi."

9:25 Željka Karin, ravnateljica HZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, gostovala je u emisiji HTV-a Studio 4 i rekla kako će još će nekoliko osoba biti pozitivno koji su bili na svadbi u Splitu. Karin ističe kako još pristižu pozitivni rezultati ljudi koji su bili na svadbi u Splitu.

"Do jučer smo imali 14 pozitivnih osoba koje su bile na svadbi. Osobe kao i kontakti su stavljeni u samoizolaciju, kao i osobe sa svadbe", rekla je Karin. 

"Još će nekoliko osoba biti pozitivno koji su bili na svadbi u Splitu. Neće biti veliki broj. Problem je što su osobe koje su bile na svadbi uspostavljale kontakt s drugim ljudima i vidjet ćemo kada prođe 14 dana od pojave prvog oboljelog, rezultate tog slavlja", dodala je. 

9:17 Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, Marija Bubaš, gostovala je jutros na N1 Televiziji. Tamo je rekla kako od jučer do danas imamo 76 novih slučajeva koronavirusa. > Opširnije

8:55 Dva nova slučaja u Požeško-slavonskoj.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 70 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te su 4 osobe hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 541 osoba. Ukupno je testirano 2449 osoba, na posljednjem testiranju bilo je 112 uzoraka te su dva uzorka pozitivna na koronavirus. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

8:43 U Virovitičko-podravskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je 20 osoba. Njihovi nalazi su negativni. Do sada je obrađena ukupno 1488 uzoraka. Od početka pandemije na području Virovitičko-podravske županije 11 je osoba zaraženo koronavirusom. Od toga, osam ih se oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražena, a jedan muškarac je preminuo. 

8:15 O stanju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj i novim uputama Stožera za RTL je govorio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak koji se osvrnuo i na situaciju sa svadbama i brojnim pozivima i mejlovima koje je dobivao od mladenki, a vezano uz moguće promjene oko organizacije vjenčanja.

''Poznata je činjenica da je bilo nekoliko vjenčanja gdje se dogodilo više zaraza. Stožer je naširoko raspravljao o toj temi i odlučili smo da u ovom trenutku nećemo ograničavati, nećemo zatvarati, nismo ni mislili, nego da ćemo razmisliti o novim preporukama, o tome da se vodi evidencija, da se daju preporuke da se međusobno ne rukuje, ne čestita, ne ljubi, da ne budu pladnjevi, nego da se individualno dijeli hrana ... Zasad slijede preporuke, nema ograničenja".

7:30 Ministar zdravstva Vili Beroš je u Dnevniku HRT-a govorio o mjerama i borbi s koronom.

"U zadnjih oko dva tjedna imamo stalno neke nove izazove, prvo je to bio import iz nekih susjednih zemalja, zatim su to bili noćni klubovi, a sada su to obiteljska okupljanja i tu imamo veliki broj novooboljelih", rekao je Beroš.

"Moramo shvatiti da takva okupljanja predstavljaju apsolutno veliki rizik za širenje virusa i da se moramo pridržavati tih mjera koje ukazuju na potreban razmak, na izbjegavanje kontakta, isto tako i na dezinfekciju i sve ono što je potrebno. Dakle, toga moramo svi biti svjesni", dodao je.

Također je kazao i da neće zabraniti takva okupljanja.

7:00 U emisiji Otvoreno gostovali su ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević, član Znanstvenog savjeta vlade Gordan Lauc te koordinator javnozdravstvenih akcija SDP-a Saša Srića.

Govorili su o aktualnoj situaciji u koronavirusom u Hrvatskoj. > Opširnije

Pročitajte više