LIJEPA PRIČA NEDJELJOM

Tehnologija im je pomogla da žive u Hrvatskoj, a rade po svijetu. Sad vraćaju društvu

Foto: Luka Šangulin/Index

U HRVATSKOJ još nema puno tvrtki koje doniraju novac nadarenim pojedincima, udrugama i projektima za koje ocijene da imaju perspektivu. Ipak, i na tom planu posljednjih godina nešto se mijenja.

Jedna od tvrtki koja je dio svoje dobiti odlučila usmjeriti u donacije je zagrebački Infinum. Riječ je o IT kompaniji s 250 zaposlenika i suradnika, osnovanoj 2005. godine, koja se bavi razvojem digitalnih proizvoda, a posluje primarno na svjetskom tržištu.

Raspisali natječaj za donacije nevladinim organizacijama

U Infinumu su ovih dana raspisali natječaj za donacije udrugama i drugim nevladinim organizacijama koji je otvoren do kraja srpnja. Cilj im je donirati novac za projekte od, kako kažu, opće koristi za društvo.

"Već godinama nam se javljaju udruge i pojedinci koji traže da im financijski pomognemo u njihovim projektima. Do sada smo im pomagali na pojedinačnoj bazi, ali od ove godine to ćemo raditi sustavno. Imamo Infinum Foundation koji raspolaže s jedan posto godišnjeg profita i po projektu dajemo do 15.000 kuna", objašnjava za Index Nikola Kapraljević, suvlasnik Infinuma.

"Ne želimo se ograničiti samo na jedan projekt. Tražimo kvalitetne projekte koji će doprinijeti društvu. U fokusu su nam projekti vezani uz djecu i mlade. Želimo im poboljšati kvalitetu života i omogućiti edukaciju te poticati kreativnost, inovativnost i bavljenje poduzetništvom", dodaje Vedrana Čolić, članica izvršnog odbora Infinum Foundationa.

Imaju i kasice za pomoć pojedinim projektima u koje mogu donirati zaposlenici Infinuma

Infinum je za donacije raznim projektima odlučio izdvojiti jedan posto svoje dobiti, napominju u toj kompaniji. To znači da su u ovoj godini za donacije namijenili 150.000 kuna, budući da im je neto dobit prošle godine iznosila oko 15 milijuna kuna. Otprilike 70 posto tog iznosa dodijelit će se na natječaju koji je nedavno raspisan, a ostatak će se, u pravilu u manjim iznosima, dodijeliti projektima koji tijekom godine traže manju financijsku pomoć, često i samo po tisuću ili dvije tisuće kuna.

Pored toga, hvale se u Infinumu, i njihovi zaposlenici pomažu u pojedinim projektima. U Infinumu su, naime, postavili kasice za pojedine projekte u koje njihovi zaposlenici mogu ubaciti svoj prilog. Tako se osigurava anonimnost donacija od strane zaposlenika, budući da nitko ne zna tko je i kojim iznosom financijski podupro neki projekt.

Donacije često i nisu financijske: poklanjaju i poklone, ali i volontiraju u projektima 

U nizu slučajeva donacije i nisu financijske. Projekte vezane uz djecu, primjerice, Infinum često podupire poklonima. Nisu rijetki ni slučajevi kada su zaposlenici Infinuma volontirali u pojedinim projektima, poput sadnje stabala na Sljemenu i pomoći psima u skloništu u Dumovcu.

"Ne doniramo samo novac nego i vrijeme", ističe Čolić.

Donacije tvrtki uobičajene su u razvijenim zemljama Zapada, gdje se na to gleda kao na oblik društveno odgovornog poslovanja. No u Hrvatskoj je doniranje korporativnog sektora znatno manje rašireno. Naravno, izuzmemo li tu doniranje političkim strankama u kampanji. U Infinumu su se, međutim, odlučili na drukčiji put: doniranje u političke svrhe ih, naglašavaju, ne zanima, već žele pomoći projektima koji će unaprijediti hrvatsko društvo.

Žele napraviti nešto dobro za hrvatsko društvo

"Politika nas ne zanima, time se ne bavimo. Želimo napraviti nešto dobro za hrvatsko društvo, želimo da stvari počnu ići na bolje. Danas su, nažalost, svi postali jako sebični. Sigurno je da nismo ni prva, a ni jedina tvrtka koja donira novac za takve svrhe, ali svakako bismo voljeli da je više takvih primjera", napominje Kapraljević.

Potražnje za donacijama ne nedostaje. I ranije su im se često javljali pojedinci i udruge koji su tražili financijsku pomoć za provedbu svojih ideja i projekata. Mnogima od njih u Infinumu su pomogli, napominju u toj tvrtki. Sada su, međutim, cijeli projekt donacija odlučili dići na višu razinu pa su pokrenuli inicijativu Infinum Foundation i raspisali natječaj, a o prijavama odlučuje izvršni odbor inicijative u kojem je pet članova.

"Dosad je već na natječaj stiglo dosta prijava i prilično su kvalitetne. Očekujemo da do zatvaranja natječaja stigne još prijava", poručuje Čolić.

Donacije domovima za djecu, informatičarima i gimnazijalcima za put u SAD 

Ideja inicijative i strukturiranja Infinum Foundationa je počela, ističe Kapraljević, prije dvije godine, kada su odlučili pomoći udruzi Crveni nosovi, u kojoj klaunovi-doktori, mahom umjetnici, pomažu bolesnoj djeci te djeci i mladima s teškoćama u razvoju. Nastavilo se skupljanjem poklona za djecu u domovima, na što ih je inspirirala slična akcija Indexa. Među korisnicima njihove pomoći je i zagrebačka XV. gimnazija, kojoj su pomogli u organizaciji i financiranju edukativnog putovanja u SAD, kao i Savez informatičara.

"Nastavit ćemo razvijati inicijativu, a s vremenom ćemo je možda pretvoriti i u zasebnu organizaciju. I dalje će nam u fokusu biti projekti od društvene koristi i s novim idejama u Hrvatskoj", ističe Kapraljević.

Nastavit će podupirati dobre projekte

Razvoj tvrtke, dodaje, omogućuje im da se bave i humanitarnim radom. Prihodi tvrtke na razini grupe iznosili su oko 78 milijuna kuna, dok je dobit u Hrvatskoj oko 15 milijuna kuna. Sva četiri suvlasnika kompanije suglasna su s nastavkom razvijanja Infinum Foundationa.

"Danas je velika privilegija baviti se tehnologijom, s obzirom na to da je to jedno od područja koja se u svijetu najbrže razvijaju. Tehnologija nam je omogućila da živimo u Hrvatskoj, radimo po cijelom svijetu i ovo je samo jedan od načina da pokušamo dio toga vratiti društvu", zaključuje Tomislav Car, suvlasnik Infinuma.

Iz Infinuma poručuju kako će nastaviti financijski pomagati projekte koji Hrvatsku mogu unaprijediti.

Pročitajte više