Grad koji živi na otvorenom, ove zagrebačke lokacije trebate obići

TZGZ, J. Duval

PANDEMIJA je utjecala na mnoge planove kako ćemo provesti ljeto, no dobrog sadržaja i ideja za vikend-izlete neće nedostajati ni ove godine u glavnom gradu niti nadomak njega. Nije tajna da vam je za obilazak Zagreba potrebno i nekoliko dana zbog velikog broja zanimljivosti u njemu, ali i mnoštva zelenih parkova u kojima uvijek možete predahnuti od gradske vreve.

Grad je to koji živi na otvorenom pa ako trebate ideju što posjetiti i vidjeti u Zagrebu, a da pritom boravite na otvorenom i uživate u svježem zraku i prirodi, imamo nekoliko prijedloga koje vrijedi upamtiti.

Aktivan odmor izvan centra grada

Malo se koji europski grad može pohvaliti blizinom jednog parka prirode kao što je Medvednica. Svjesni su toga Zagrepčani, kao i svi gosti ovoga grada, kojima je Park prirode Medvednica već desecima godina omiljeno izletište.

Čak i ako ste već bili u ovom Parku prirode, uvijek se nađe novih stvari koje možete istražiti ovog ljeta.  

Foto: TZGZ, M. Gašparović

Aktivnosti ovdje ne nedostaje pa tako možete turu započeti istražujući Rudnik Zrinski koji je ime dobio po hrvatskom plemiću, Petru Zrinskom. Radi se o rudniku minerala olovnog sjajnika, a zahvaljujući višegodišnjem radu brojnih rudara danas ovdje postoje brojni hodnici koje možete razgledati. Temperatura u rudniku iznosi 12°C pa savjetujemo slojevitu odjeću za razgledavanje.

Ono što će možda najviše oduševiti vaše mališane jest razgledavanje špilje Veternice pa to može biti vaše sljedeće odredište. Po svojoj duljini ova je špilja četvrta u Hrvatskoj, a u završnom dijelu špilje teče potok koji ponire na Ponikvama. Ljubitelji speleoloških ljepota tako mogu razgledati glavne kanale, ali i cijeli sustav vodoravnih hodnika, kanala i dvorana. Zatražiti možete i stručno vodstvo za razgledavanje.

Nezaobilazno odredište jest i Medvedgrad sagrađen u 13. stoljeću. S ovog slikovitog srednjovjekovnog grada pruža se jedan od najboljih pogleda na sam grad Zagreb.

Foto: TZGZ, J. Duval

Na Medvedgradu se nalazi ranogotička kapelica sv. Filipa i Jakova, kao i Oltar domovine pa će i ljubitelji povijesti uživati na ovoj ruti.

Ako osim razgledavanja želite biti i fizički aktivni, na Medvednici postoji čak 70-ak planinarskih staza koje se razlikuju po duljini i nadmorskoj visini pa možete izabrati pravu za sebe i odraditi dnevnu rekreaciju. Poželite li predahnuti, ovdje možete pronaći i brojne planinarske domove i restorane koji nude odlične domaće specijalitete koji vas neće razočarati.

Ako još niste čuli za Truffle hunting Zagreb, vrijeme je da vam otkrijemo i još jednu zabavnu aktivnost u kojoj možete uživati baš kao pravi gurman. Grad Zagreb jedna je od rijetkih metropola u kojoj možete pronaći divlje, svježe tartufe. Pa tako i vi možete testirati svoju sreću, ali i snalažljivost, i uz pomoć pasa (iskusnih lovaca na tartufe) pronaći svoj prvi tartuf. Više detalja pogledajte ovdje.

Predah koji uvijek dobro dođe

Ovog ćemo ljeta zbog cijele situacije izbjegavati gužve i nastojati biti što više na otvorenom. A ima li boljeg mjesta za to od prekrasnih zagrebačkih parkova?

Botanički vrt jedan je od najpoznatijih zelenih dijelova Zagreba, a u njemu možete pronaći čak desetak tisuća biljnih vrsta iz Hrvatske i cijelog svijeta. Najveći dio vrta čini perivoj – arboretum - koji je napravljen u stilu engleskog perivoja i posjetitelje ostavlja bez daha. Dolazite li u Zagreb, ovo je jedna od onih destinacija koju ne smijete zaobići.

Poželite li organizirati obiteljski piknik, lokacije poput Bundeka, Jaruna i parka Maksimir neće vas razočarati. Na Bundeku tako možete šetati, roštiljati, okušati se u ribolovu ili jednostavno odmarati. U parku se nalazi jezero Bundek u kojem se mnogi kupaju za vrućih ljetnih dana. Oko jezera uređena je i biciklističko-rolerska staza, kao i pješačka staza te tri dječja igrališta.

Još jedna poželjna zagrebačka ljetna destinacija jest i Jarun gdje možete uživati u bistrom jezeru, zelenilu, biciklističkim stazama te stazama za trčanje, minigolfu, ali i u jednoj od najboljih veslačkih staza u Europi.

Foto: TZGZ, D. Rostuhar

Nezaobilazna lokacija jest i park Maksimir koji je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture i kulturno-povijesni spomenik. Ovaj simbol grada Zagreba nudi šetnju uz slikovita maksimirska jezera, paviljone, skulpture te ljetnikovce u kojima njegovi posjetioci mogu uživati u bilo koje doba dana. Ostane li vam još vremena za uživanje u zagrebačkim parkovima, svakako svratite do Art Parka Zagreb, Mirogoja ili romantičnog Zrinjevca. Opcija je mnogo, a izbor je na vama.

Šetnja zagrebačkom poviješću

Kad kažemo šetnja zagrebačkom poviješću, zapravo mislimo na šetnju zagrebačkim trgovima koji su puni povijesnih znamenitosti i čuvaju neke od najljepših priča grada Zagreba. U turu Zagrebom svakako uvrstite posjet Markovom trgu gdje je u središtu župna crkva Sv. Marka sagrađena sredinom 13. stoljeća. Ono što mnogi ne znaju jest da unutrašnjost krije radove kipara Ivana Meštrovića i slikara Joze Kljakovića koji su je obnavljali od 1936. do 1938. godine.

Središnja društvena događanja odvijaju se na Trgu bana Josipa Jelačića, a stanovnicima su omiljeni sastanci upravo na ovom trgu i to ''pod satom'' ili ''pod repom''. Mnoge će iznenaditi da je spomenik bio uklonjen 1947. godine, a nakon peticije građana je vraćen 1990. godine i od tada je orijentiran prema jugu, a ne više prema sjeveru i Mađarskoj.

Foto: TZGZ, M. Gašparović

Prošetate li Trgom kralja Tomislava, uočit ćete spomenik prvom hrvatskom kralju Tomislavu, kao i umjetnički paviljon u kojem se danas organiziraju izložbe najvećih domaćih i stranih umjetnika.

Na Katarininom trgu se pak nalazi najljepša barokna crkva u Zagrebu koju su dali graditi isusovci u prvoj polovici 17. stoljeća. Od zagrebačkih trgova valja još izdvojiti Europski trg, Trg Nikole Šubića Zrinskog i Trg Petra Preradovića koje trebate posjetiti prvom prilikom i istražiti koji dio povijesti kriju upravo oni.

Pogled koji nećete zaboraviti

U istraživanju Zagreba ne smijete zanemariti ni brojne vidikovce koji vam nude pogled koji nećete zaboraviti. Svakako posjetite Vidikovac na Kuli Lotrščak koja je nazvana prema zvonu, campana latrunculorum - zvono lopova, koje je zvonilo uvečer prije zatvaranja gradskih vrata. U parku Maksimir nalazi se vidikovac poznatiji pod nazivom Kiosk – ovdje je sniman kultni zagrebački film Tko pjeva, zlo ne misli, 1970. godine. Tu su još i vidikovac na Sljemenu, Vertigo Bar koji nudi panoramski pogled na grad te Zagreb Eye koji pruža pogled na sve četiri strane svijeta.

Želite li ljeto provesti na otvorenom, glavni grad vam nudi puno opcija. Izaberite najbolju za sebe i uživajte u prirodnim i kulturnim bogatstvima grada Zagreba uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Budite odgovorni, čuvajte sebe i druge, i izvucite najbolje iz trenutne situacije. 

Sadržaj donosi Index u suradnji s TZGZ te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više