PARLAMENTARNI IZBORI

Bernardić ponudio ostavku, predložio je Komadinu za vršitelja dužnosti

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

RESTART koalicija predvođena Davorom Bernardićem i SDP-om na parlamentarnim izborima pretrpjela je težak poraz. Osvojili su samo 41 mandat, što je najlošiji rezultat još od 1992. godine.

"Ovaj rezultat je loš za SDP i ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići. O tome ćemo razgovarati na predsjedništvu, ali SDP ide dalje", rekao je sinoć Bernardić u svom govoru.

Nagađa se da bi Bernardić danas mogao podnijeti ostavku, a moguće je i da će to napraviti cijelo predsjedništvo stranke. O svemu tome će razgovarati na današnjoj sjednici koja je počela u 10 sati. 

Kako neslužbeno doznaje N1, Bernardić je na predsjedništvu ponudio ostavku i predložio Komadinu za vršitelja dužnosti dok se ne odabere novi šef stranke. Nije koristio riječ ostavka nego je rekao da se povlači.

Bauk: Milanović je to napravio 2016.

"Nakon prošlih izgubljenih izbora Milanović je u ponedjeljak popodne rekao da se povlači. Hajdemo ostaviti predsjedniku da sam odluči i da kaže. Ovo nije najgora situacija u kojoj smo bili. Bilo je i gorih, ali sigurno je jedna od težih", rekao je jutros Arsen Bauk dolazeći u središnjicu SDP-a.

"Moramo radikalno promijeniti odnose, ponašanje i neke druge stvari u stranci", rekao je Bauk.

Ivo Jelušić rekao je da SDP mora shvatiti da su u problemu i da trebaju novi početak.

Uoči predsjedništva Boris Lalovac čestitao je izbornim pobjednicima te istaknuo da će biti konstruktivna oporba.

"Pred nama su teška i ozbiljna vremena prvenstvo u gospodarskom smislu. Dat ćemo svu našu podršku kroz saborsku raspravu i zakonske prijedloge da što prije izađemo iz krize", rekao je. 

Biljana Borzan je danas na pitanje treba li Bernardić danas podnijeti ostavku, odgovorila:

"Teško je reći što će netko drugi učiniti, ja znam što bih ja."

"Nismo stranka lešinara da kad netko izgubi da ga šutiramo", dodala je Borzan.

Borzan: Ja bih podnijela ostavku

Ona je jučer izjavila kako bi podnijela ostavku da je na mjestu Davora Bernardića.

"Izlazne ankete treba uzeti s rezervom. Iako da, velika je razlika, teško da se može tako izokrenuti situacija da mi budemo relativni pobjednici. Veliko upozorenje za SDP je velik broj mandata na lijevoj strani spektra, moramo dobro razmisliti o svojim politikama. Ja vam mogu reći da bih na mjestu Davora Bernardića podnijela ostavku. Situacija je teška i ako se ovo ispostavi točnim, teško je braniti zašto bi ostao na čelu stranke", rekla je Borzan. 

Bernardić nije ostao dužan te je vikao na nju, navodeći da je nekorektna. 

"Da, istina je, ali zaista ne želim ponavljati što mi je rekao. Bilo je dosta ružno. Ali to je bilo nezasluženo, ja sam bila korektna prema njemu. Ponavljam, rekla sam, da bih ja, da sam na njegovom mjestu, dala ostavku. A on neka postupi kako misli da doliči nakon ovakvog poraza. Ali opraštam mu jer je očito bio pod velikim stresom", potvrdila je Borzan.

Uskoro opširnije

Pročitajte više