U Hrvatskoj 69 novih slučajeva korone, u Splitu obolio i jedan turist

Foto: Matija Habljak/PIXSELL, Index

NACIONALNI stožer civilne zaštite priopćio je kako je u protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 69 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih u našoj zemlji ukupno 897. 

Među njima je 90 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata.

Nema preminulih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3220 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 113 preminulo, a 2210 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4850 osoba.

Do danas je ukupno testirano 85.997 osoba, od toga 587 u posljednja 24 sata.

Pridržavanje mjera na izborima?

"Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuje Nacionalni stožer CZ.

No sinoć se u stožerima stranaka u kojima su se dočekivali rezultati parlamentarnih izbora nitko nije pridržavao mjera i preporuka pa ni sami članovi stožera Beroš i Božinović.

Beroš je ranije danas priznao da su u nekim trenucima u HDZ-ovom stožeru bili preblizu jedan drugom te da se nada kako slavlje neće postati rasadnik koronavirusa. "Nadam se da nećemo postati rasadnik koronavirusa. Mjerila se temperatura, dezinficirale su se ruke, moramo biti oprezni", rekao je za N1.

14 slučajeva u Đakovu i Zagrebu

Županijski stožeri su danas slali priopćenja u kojima se vidi kako je najviše slučajeva u Zagrebu i Đakovu, njih 14 novih u svakom od gradova.

Osim toga, javljeno je i kako je jedan turist iz Velike Britanije zaražen u Splitu te kako je tamo u izolaciji, a ima i šest slučajeva u Kninu. 

Krunoslav Capak rekao je danas kako se epidemiološka situacija prati i da će pokušati još jasnije upozoravati građane da se pridržavaju mjera, a ako se to ne bude poštovalo, razmotrit će uvođenje strožih mjera.

"Pooštravanje mjera je uvijek moguće, pratimo situaciju, pod kontrolom je", rekao je.

Stanje po županijama
(na popisu su samo županije koje su DANAS izvijestile o novom broju slučajeva)

  • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 4 novih
  • Istarska - 1 novi
  • Zadarska - 1 novi
  • Ličko-senjska - 0 novih
  • Osječko-baranjska -17 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 3 novih
  • Šibensko-kninska - 6 novih
  • Zagrebačka - 5 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 2 novih
  • Karlovačka - 0 novih
  • Sisačko-moslavačka - 3 novih
  • Brodsko-posavska - 5 novih
  • Grad Zagreb - 14 novih
  • Varaždinska - 1 novi
  • Požeko-slavonska - 0 novih

TIJEK DOGAĐAJA MOGLI STE PRATITI IZ MINUTE U MINUTU NA INDEXU

14:00 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 66 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 59 osoba te je 7 osoba hospitalizirano. Danas su testirane 43 osobe te je ukupno testirano 2208 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

13:40 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o ženskoj osobi srednjih godina koja ne pokazuje nikakve simptome, a radi se o bliskom kontaktu prethodno zaražene osobe, također s područja Varaždinske županije.

S obzirom da se radi o asimptomatskoj osobi, ona neće biti hospitalizirana nego će biti izolirana kod kuće i pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa Opće bolnice Varaždin.

Nakon što su mapirani svi kontakti zaraženih osoba, pod mjerom samoizolacije u Varaždinskoj županiji trenutno vodimo ukupno 26 osoba. Provjere poštivanja mjere provode se kontinuirano od strane službenika Policijske uprave Varaždinske.

Ako gledamo samo aktivne slučajeve, u Varaždinskoj županiji ukupno sada vodimo 3 osobe zaražene koronavirusom, a dodatno nam se pripisuju još 3 zaražene osobe koje nisu testirane u Varaždinu i ovdje se zdravstveno ne prate te se vode samo statistički.

„U Varaždinskoj županiji i dalje, s obzirom da u posljednja dva mjeseca bilježimo svega tri novozaražene osobe, možemo konstatirati da imamo izrazito dobru epidemiološku situaciju. Kao što smo jučer najavili, s današnjim danom ponovno je započeo rad COVID-19 ambulante iz razloga uzimanja briseva za testiranje, a za početak će raditi samo dva puta tjedno i to ponedjeljkom i četvrtkom od 17 do 19 sati. Upućivanje na testiranje ide kao i do sada preko odabranog liječnika obiteljske medicine.“, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

13:20 U Zagrebu je u posljednja 24 sata 14 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je u ponedjeljak gradski Stožer civilne zaštite.   

"Tijekom vikenda, od 3. do 5. srpnja, u gradu Zagrebu je bilo detektirano 75 covid pozitivnih bolesnika, jučer je bilo 14", istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Rekao je da je povećana aktivnost kroz domove zdravlja kroz koje je prošlo 619 korisnika, 217 uzoraka je uzeto i 14 samoizolacija napravljeno. Istaknuo je da sustav funkcionira prilagođeno novim epidemiološkim uvjetima, sve se dešava nešto sporije, ali sve je pod kontrolom. 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar istaknuo je da su u tri dana testirali 863 sugrađana, a od toga je bilo 75 pozitivnih na koronavirus. Istaknuo je da je ukupno određeno 414 samoizolacija. "Tako da sada smo na brojci 1367 jer su dosta njih izašli iz samoizolacije s obzirom na to da ova situacija već dosta dugo traje", rekao je.

Istaknuo je da je devet više potencijalno izliječenih osoba u Zagrebu, a ukupno je od 15. ožujka do sada bilo gotovo 19.000 testiranja.  

13:07 Krunoslav Capak rekao je danas kako se epidemiološka situacija prati i da će pokušati još jasnije upozoravati građane da se pridržavaju mjera, a ako se to ne bude poštovalo, razmotrit će uvođenje strožih mjera.

"Pooštravanje mjera je uvijek moguće, pratimo situaciju, pod kontrolom je", rekao je. >>Opširnije

12:46 U Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno je pet novih slučajeva u 24 sata.

12:35 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan tri su osobe novooboljele od zarazne bolesti covid-19. Dvije osobe su s područja grada Siska, a jedna je s područja grada Kutine. Poznat je izvor zaraze kod svih osoba te su svi kontakti stavljeni pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije.

"Molimo sve žitelje Sisačko-moslavačke županije neka se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas", poručuje njihov stožer.

12:27 Karlovac i Karlovačka županija ne bilježe porast oboljelih do koronavirusa, ali iz jednog razloga - jer tijekom vikenda uopće nije bilo testiranja na covid. 

Iz Stožera civilne zaštite kažu da će danas nastaviti testiranja, a bit će ih 20-ak u Karlovcu i isto toliko u gradu Ogulinu. Osobe su za testiranja prijavljene preko uputnice, a u Stožeru navode da se taj broj može i povećati ukoliko bude potrebe, javlja KAportal.

12:22 Capak je otkrio i kako će na jesen vjerojatno otvoriti škole.

“Razgovara se o jeseni, kad će trebati početi raditi škole, fakulteti, i tada će nam trebati puno veće količine maski nego sada”, rekao je Capak.

Na pitanje hoće li se otvarati škole, kaže da će to diktirati epidemiološka situacija, ali da će škole vjerojatno biti otvorene.

12:15 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 2 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije mlađe muške osobe iz Dubrovnika od kojih se jedna povezuje s okupljanjem u Zagrebu s kojim se epidemiološki veže i osam ranije otkrivenih slučajeva, dok je druga osoba kontakt ranije pozitivnog slučaja. I dalje su hospitalizirane 3 osobe u OB Dubrovnik. 

Od početka pandemije na analizu je poslan 4001 uzorak. U samoizolaciji se nalazi 113 osoba, a od početka pandemije utvrđeno je ukupno 38 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

12:14 Markotić je odgovorila na pitanje jesu li obiteljska okupljanja najveća opasnost.

“U više navrata smo imali da su to mjesta rizika, ako bolje ne iskomuniciramo, dat ćemo nove preporuke, vjerojatno u smanjenju broja ljudi ili boljim mjerama zaštite”, rekla je.

12:13 Ministar Beroš je rekao kako su moguće nove mjere za obiteljska okupljanja, što je Capak potvrdio.

12:12 U vladi je održan sastanak Stožera civilne zaštite s premijerom. Capak i Markotić su nakon toga dali izjave.

“Održali smo sastanak i izmijenili najnovije informacije i govorili o tome što bismo eventualno trebali poduzeti i prodiskutirali smo sa Slovenijom što bismo trebali napraviti", rekao je Capak.

"Prvo moramo paziti da imamo dovoljno zaštitne opreme, da nabavimo dovoljno zaštitne opreme, to je važno", dodao je.

"Što se tiče Slovenije surađivat ćemo još više s njihovim zavodom i o tretmanu naših državljana pri ulasku u Sloveniju, željeli bismo detaljnije razmijeniti informacije", kaže.

"Uvijek postoji mogućnost pooštravanja mjera”, odgovorio je na novinarsko pitanje.

Komentirao je i situaciju s BiH i Srbijom rekavši kako se o zatvaranju granica nije razgovaralo.

“Pratit ćemo situaciju i dalje i ako bude bilo potrebno, nećemo zatvarati granice, ali ćemo pooštriti mjere za građane Srbije”, rekao je.

11:59 Iz Stožera Zagrebačke županije javljaju kako je otkriveno pet novooboljelih.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do ponedjeljka 6. 7. 2020. do 11:00 sati evidentirano je 186 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer radi se o pet osoba više, što znači da su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 54 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a sedam ih je preminulo", izvijestili su.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava na svom području koje su vidljive niže u tablici. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

11:36 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije još je šest osoba pozitivno na covid-19. 

Riječ je o dvije ženske osobe srednje životne dobi iz Knina, koje su bile u samoizolaciji zbog kontakta s covid-19 pozitivnom osobom. Jednoj mlađoj muškoj osobi iz Knina, koja je bila u dobrovoljnoj samoizolaciji, te jednoj mlađoj ženskoj osobi s prebivalištem u Općini Tisno, koja je bila izložena zarazi u Zagrebu i bila je u samoizolaciji. Dvije mlađe muške osobe iz Šibenika; za jednu su epidemiološki izvidi u tijeku, a za dugu je moguća povezanost s osobom iz šire obitelji koja je nedavno stigla iz inozemstva.

U ovom trenutku 16 je aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, od kojih je 9 u Kninu, 2 na području Grada Vodica, 3 u Šibeniku, jedna u Tisnome i jedna u Drnišu. Svi oboljeli imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani. 

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 71 osoba, od kojih je 51 kontakt s covid-19 pozitivnom osobom. U vremenu od 3. do 6. srpnja na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, pa tako niti kršenja te mjere. U protekla 24 sata testirano je 7 osoba.

11:28 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 12 obrađenih testova dvije osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije te jedan strani državljanin pozitivni su na covid-infekciju. 

Novooboljele osobe su s područja grada Splita i općine Dugopolje dok je treća osoba državljanin Velike Britanije koji je testiran u Splitu gdje i ostaje u izolaciji u privatnom smještaju. Osobe iz Splita i Dugopolja kontakti su prije oboljelih osoba.

132 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Nijedna osoba ne nalazi se na bolničkom liječenju.

 

11:02 U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus je bilo 17 od ukupno 80 obrađenih uzoraka. Najviše novopozitivnih (14) je s područja Đakova, dok su dvije osobe iz Strizivojne i jedna iz Osijeka. U svim slučajevima oboljeli su kontakti već evidentiranih pozitivnih osoba.

Na području županije sada je ukupno 247 osoba aktivno na koronavirus. Dvije oboljele osobe jučer su primljene na bolničko liječenje u Kliničkom bolničkom centru Osijek, gdje su ukupno hospitalizirana 23 pacijenta, od kojih je jedan na respiratoru. U samoizolaciji je trenutno ukupno 1610 osoba, od kojih su šest kontakti novopozitivnih osoba.

Policija nije zaprimila dojave građana o kršenju samoizolacije, a prilikom 65 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

10:30 U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od covida-19, javlja njihov stožer.

Ukupno je oboljelo 28 osoba od covida-19 od čega je 6 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Jedna oboljela osoba nalazi se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 17 osoba uzimanjem uzoraka te su svi rezultati testiranja negativni, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 615 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „covid-19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

10:18 Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba, a riječ je o mlađem muškarcu čije se kretanje utvrđuje, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirane su tri osobe, jedan je pacijent na respiratoru u covid jedinici intenzivnog liječenja, a druga dva na covid odjelu, navodi se u priopćenju.

Aktivni nadzor provodi se nad 163 osobe, a istekao je za 4356. Ozdravile su dvije osobe, a jučer je testirano 85 uzoraka.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje mjere samoizolacije.

10:16 U Istri je zabilježen jedan novi slučaj.

"Tijekom protekla 24 sata, u okviru epidemiološke obrade kontakata, obavljeno je terensko uzorkovanje briseva, a dio uzoraka dostavljen je iz pulske Opće bolnice. Ukupno je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitan 91 uzorak brisa na covid-19, te je potvrđen jedan pozitivan", naveo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Dodaje kako je riječ o osobi iz samoizolacije, odnosno bliskom kontaktu već dokazane pozitivne osobe.      

"Epidemiološka situacija u Istri je i dalje je stabilna. Stoga još jednom apeliram na sve građane i goste u našoj županiji da se pridržavaju svih preventivnih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Istarske županije, u cilju sprječavanja pojave i širenja covid-19 oboljenja", poručio je Kozlevac. 

09:41 Iz Brodsko-posavske županije su javili kako će njihov stožer u 12 sati održati konferenciju za medije o koronavirusu.

09:40 Iz Vukovarsko-srijemske županije javljaju kako u posljednja 24 sata imaju 4 novih pozitivnih. 2 su osobe iz Tovarnika, te po jedna iz Borova i iz Bršadina, dodaju.

[OD COVID-19 POZITIVNE 4 OSOBE] 📌U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 4 novih pozitivnih osoba na...

Posted by Vukovarsko - srijemska županija on Monday, July 6, 2020

09:20 Iz Virovitičko-podravske županije javljaju kako nema novooboljelih u posljednja 24 sata. 

“Na području naše županije nema novooboljelih od koronavirusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je 12 osoba, svi nalazi su negativni. Do sada je obrađeno ukupno 1447 uzoraka. 

Od početka pandemije covida-19, na području Virovitičko-podravske županije, 11 je osoba zaraženo koronavirusom. Od toga, osam ih se oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražena, a jedan muškarac je preminuo”, izvijestili su. 

09:10 Bjelovarsko-bilogorska županija objavila je kako tijekom vikenda nije bilo novih slučajeva.

[ VIKEND U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI PROŠAO BEZ NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM ] ➡️Proteklog vikenda u...

Posted by Bjelovarsko-bilogorska županija on Sunday, July 5, 2020

8:00 Stanje prema posljednjim podacima sa stranice koronavirus.hr. Najviše novozaraženih i dalje je u Zagrebu - jučer je bilo 25. Kod dvije osobe zaraza se povezuje s boravkom u noćnim klubovima, a za njih devet - izvor zaraze još nije utvrđen.
 

 

 

Pročitajte više