Ova izborna jedinica najbolje prikazuje koliko je SDP jadan

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

CIJELA SDP-ova ogromna koalicija osvojila je 41 mandat. To je teški poraz u prvom redu SDP-a, stranke koja je ne tako davno ozbiljno parirala HDZ-u.

Sad je i njihov status najjače oporbene stranke i lidera ljevice upitan pošto se pojavila koalicija stranaka okupljenih oko Možemo.

No koliko je pad SDP-a velik možda najbolje ilustrira prva izborna jedinica, ona koja obuhvaća centar Zagreba.

Tu je cijela koalicija osvojila samo tri mandata. Od toga dva pripadaju SDP-u - onaj nositelja Davora Bernardića i treće mjesto Nikše Vukasa. Osim njih, s drugog mjesta ulazi Anka Mrak-Taritaš iz stranke Glas koja teško da će nakon ovih izbora postojati osim formalno.

Nikši Vukasu, SDP-ovcu koji je široj javnosti postao donekle poznat kao desna ruka Davora Bernardića, ta se funkcija isplatila. On je s tek 132 preferencijalna glasa s trećeg mjesta uhvatio vlak za sabor.

Ova izborna jedinica trebala je biti jedan od najjačih aduta koalicije. Puna takozvanih političkih imena i teškaša, centar je Zagreba trebao potvrditi poslovičnu nadmoć SDP-a. Dogodilo se suprotno.

Pa idemo redom.

Davor Bernardić, čovjek koji je jučer u ovo vrijeme bio ozbiljan kandidat za premijera, dobio je tek 13.767 glasova.

Anka Mrak-Taritaš, žena koja se relativno nedavno s Bandićem u drugom krugu lokalnih izbora borila za gradonačelničku fotelju, dobila je 2614 glasova.

Spomenuti Nikša Vukas dobio je 132 glasa i tu se nema što dodati osim crtice o tome kako je on rezultat Bernardićevog kadroviranja. Podsjetimo, među SDP-ovcima su nakon objave lista krenule kritike kako je šef SDP-a na liste stavljao sebi odane anonimce. Čini se da su bili u pravu.

Goran Aleksić iz Snage dobio je 676 glasova. Malo, no u odnosu na ostale dosta je i dobio.

Slabo poznata Božica Uroić odlično je potvrdila svoju anonimnost. Dobila je 120 glasova.

Bivši ministar, šef zagrebačke organizacije SDP-a i jedan od najvidljivijih i najglasnijih SDP-ovaca uopće, Gordan Maras, dobio je 2831 glas.

Nešto bolje prošla je Mirela Holy, žena koja je dovedena kao nestranački kandidat da bude još jedna zvijezda na listi. Dobila je 3623 glasa odnosno 9,36 posto. Nije joj puno nedostajalo da uz pomoć preferencijalnih glasova uđe u sabor.

Anonimusi i zalutali Vlaho Orepić

Ivo Jelušić, još jedan viđeniji SDP-ovac, skupio je 126 preferencijalnih glasova.

Slijedi nekoliko anonimusa.

Duša Šarunić koaliciji je donijela 313 glasova. Apsolutni rekorder je Davorka Vukadin Tabaković koja je skupila cijelih 55 glasova. Alen Prelec dobio je 438. S obzirom na ostale, to je čak dosta.

Vlaho Orepić, bivši Mostov ministar, zadnjih godina luta politikom. Ovdje je nekako završio na 12. mjestu unutar kvote HSS-a. Za bivšeg ministra tako su glasale 884 osobe.

Lara Kvesić, još jedna SDP-ovka koju malo tko zna, dobila je 130 glasova.

Ivo Josipović, sjetit ćete se njega, dobio je 3012 glasova.

Milanović imao više nego svi skupa

Ove brojke u izbornoj jedinici punoj takozvanih jakih imena i ne treba puno komentirati.

Dodat ćemo samo još podatak ili dva.

Na prošlim izborima Zoran Milanović imao je značajno više glasova nego cijela ova lista.

Milanović je 2016. godine imao 42.265 glasova ili 54,50 posto. Cijela ova lista skupila je 38.672 glasa.

Pročitajte više