HDZ osvojio dalmatinska sela, pogledajte brojke

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HDZ je apsolutni pobjednik izbora. Iako su predizborne ankete predviđale tijesnu borbu, HDZ je osvojio osam od deset izbornih jedinica i osigurao 66 mandata.

No HDZ je najuvjerljiviji bio u selima Dalmatinske zagore. Planove su im pomrsili tu i tamo Škoro i Most. Ali ne na način da su im zaprijetili u broju glasova, nego su tek statistički smanjili HDZ-ovu nadmoć.

Tako je u Cisti Provo kod Imotskog HDZ osvojio 72 posto glasova. Domovinski pokret je na 14,62 posto, a Most na 8,26.

U Zmijavcima kod Imotskog HDZ je 55 posto. Domovinski blok Miroslava Škore osvojio je gotovo 20 posto, a Most je na 17.

Stanje u Runovićima: HDZ 56. Domovinski pokret 23. Most 9.

U samom Imotskom, spomenimo i grad kad pišemo o ovom području, HDZ je na 55 posto. Škoro je tu dobio nešto više od 19 posto, a Most 16.

HDZ uvjerljiv svugdje, ali i Škoro i Most imaju svoju publiku

Jedno od sela Dalmatinske zagore gdje je SDP ostvario viđeniji rezultat je Zadvarje. Tamo je i dalje prvi HDZ s 34 posto. Restart je s 19 posto ovdje na drugom mjestu. Most je treći, a Škoro tek četvrti. Tu su glasale tek 133 osobe.

Slično je i u dijelovima Dalmatinske zagore koji pripadaju devetoj izbornoj jedinici. HDZ je u Dicmu dobio 54 posto glasova, Škoro je na gotovo 16, a Most na nešto manje od 15.

Ne pretjerano drugačija situacija je u susjednom Dugopolju. Tu je HDZ osvojio 52 posto. Most gotovo 13, Restart 12, a Škoro 11.

Opći je dojam da je HDZ u Dalmatinskoj zagori uvjerljivo slavio. No ranijih se godina znalo dogoditi da ponegdje imaju skoro sto posto glasova. Sad su u igri bile čak dvije desne opcije, Domovinski pokret i Most, koje u ovim sredinama, kako je vidljivo, također imaju značajnu publiku.

Pročitajte više