PARLAMENTARNI IZBORI

Budućnost hrvatske ljevice: Možemo!

Foto: Pixsell/Boris Scitar

UZ VELIKI trijumf HDZ-a, kakav na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj nije zabilježen od devedesetih godina, vjerojatno najveće iznenađenje ovih izbora je uspjeh zeleno-lijeve koalicije, odnosno platforme Možemo!

Zeleno-lijeva koalicija, kako je naziv koalicije koju čine Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad, dobila je čak sedam zastupnika u novom sazivu sabora. To su Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Damir Bakić, Vilim Matula, Rada Borić, Katarina Peović i Bojan Glavašević.

Izrasli na borbi protiv Bandića

Radi se o ekipi koja je izrasla na borbi protiv višestrukog USKOK-ovog optuženika Milana Bandića u Zagrebu. Sam Bandić, je, inače, na ovim izborima zabilježio potpuni debakl i u saboru neće imati nijednog zastupnika i ta činjenica se također može, barem donekle, pripisati radu platforme Možemo!

Svi novi zastupnici platforme Možemo! su dobro poznati javnosti, a naročito onoj lijevo orijentiranoj. Najljevija među njima je bez sumnje Katarina Peović iz Radničke fronte, koja se u predizbornoj kampanji "proslavila" tezom o oduzimanju štednje ljudima koje u Radničkoj fronti smatraju bogatašima.

"Oko 51.000 bogataša u Hrvatskoj na bankovnim računima ima oko 75 milijardi kuna. Bilo bi potrebno u fondove za saniranje krize preraspodijeliti sva sredstva u bankama koja premašuju iznos koji garantira Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju bankarskog sustava, što iznosi oko 700.000 kuna", stoji u programatskom tekstu Katarine Peović iz kojeg se može zaključiti samo da bi Radnička fronta oduzimala, plijenila, nacionalizirala privatnu štednju građana višu od 700 tisuća kuna.

Izuzetno je teško zamisliti da bi netko iz zeleno-lijeve koalicije mogao postati "žetončić"

S obzirom na uspjeh koji je ostvarila na parlamentarnim izborima, a naročito kad se u obzir uzme izborni debakl SDP-a, stranke koja je dosad u pravilu dobivala golem broj glasova birača s lijeve strane političkog spektra, jasno je da je platforma Možemo! postala budućnost hrvatske parlamentarne ljevice.

Još jedan razlog zbog kojeg se platforma Možemo! komotno može smatrati budućnošću hrvatske ljevice jest činjenica da je izuzetno teško zamisliti da bi netko od njezinih sedmero saborskih zastupnika mogao podilaziti vladajućoj većini ili joj raditi ustupke u zamjenu za privilegije. Ukratko, teško je očekivati da bi bilo koji zastupnik zeleno-lijeve koalicije mogao postati bili čiji "žetončić", što se za SDP-ovu Restart koaliciju definitivno ne može reći.

Zeleno-lijeva koalicija je, unatoč činjenici da je izrasla na lokalnoj, zagrebačkoj političkoj sceni, na svojim listama uspjela okupiti niz imena koja su poznata široj hrvatskoj javnosti, od pjevača Mile Kekina do glumca Vilima Matule.

Razočarani birači ljevice preorijentirali su se na Možemo!

Birači ljevice su, prema svemu sudeći teško razočarani Bernardićevim SDP-om, svoje nade usmjerili prema platformi Možemo! 

"Nema mjesta tu za nikakav trijumfalizam večeras, ali mi ćemo se boriti. Crni mrak se nadvija nad nama, ali mi smo novo svjetlo u hrvatskoj politici i vjerujte nam, kad kažem, ugasit ćemo taj mrak", obećao je Tomislav Tomašević u svom večerašnjem govoru.

Jedno je sigurno - nezanemariv dio birača ljevice sve svoje nade polaže u zeleno-lijevu koaliciju, a naročito u kontekstu premoćne pobjede HDZ-a. 

U isto vrijeme može se očekivati da će novih sedam zastupnika (prave) ljevice dati sve od sebe kako bi opravdali povjerenje koje su im ukazali birači.

Pročitajte više