PARLAMENTARNI IZBORI

HDZ je nadmoćni pobjednik izbora

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HDZ je pobjednik izbora.

Bilo je to potpuno jasno nakon izlaznih anketa. No, prvi službeni rezultati tu su pobjedu još potvrdili.

Prvi službeni rezultati sugerirali su da HDZ osvaja 71 mandat, no onda je ta brojka nešto pala.

Do dva sata ujutro prebrojano je preko 98 posto glasova.

HDZ je na 66 mandata. SDP-ova Restart koalicija doživjela je teški debakl, imali su samo 41 mandat.

Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret su na 16 mandata. No, suprotno svim predviđanjima, njihovi mandati nisu ključni za sastavljanje vlade.

Most je osvojio osam mandata i time su pokazali da su stranka koja je dobila svoju čvrstu biračku bazu.

Najveće iznenađenje je platforma okupljena oko stranke Možemo. Oni su osvojili sedam mandata, uglavnom u Zagrebu, i time stvorili sve preduvjete da na lokalnim razinama budu jedan od glavnih pretendenata na mjesto gradonačelnika Zagreba.

U sabor ulazi i koalicija okupljena oko stranke Pametno. U sabor ulaze Dalija Orešković, Dario Zurovec te Marijana Puljak koja je praktički u zadnji čas osvojila mandat u desetoj izbornoj jedinici.

Otpisani HNS osvaja jedan mandat i tako, usprkos brojnim predviđanjima, nastavlja postojati kao parlamentarna stranka. Mandat je osvojio i Radimir Čačić sa svojim reformistima.

Plenković održao govor

No, HDZ-ova pobjeda je nadmoćna. Sve predizborne analize i ankete predviđale su teško sastavljanje vlade. Većina anketa i analitičara, štoviše, davala je veće šanse za relativnu pobjedu Bernardićevoj Restart koaliciji. To ne da se nije dogodilo, nego je SDP doživio potpuni potop i trebat će puno znanja, volje i sposobnosti da stranka opet stane na noge. Tih stvari trenutno u SDP-u nema.

Plenković je održao prilično kratki govor u kojem se uglavnom zahvaljivao glasačima. Govor je tu i tamo prekidan ne odveć jakim pljeskom. Svakako, atmosfera u stožeru HDZ-a, bez obzira na pobjedu, bila je više manje mirna, niti blizu onom nezaboravnom derneku 2015. godine. Štoviše, Plenković na binu nije došao praćen nekom domoljubnom budnicom nego pjesmo Eye of the Tiger, a izostale su i zastave.

"Ovakva potpora za nas je ogromna obveza i o njoj ćemo voditi računa. Hrvatska treba rješenja i za gospodarstvo i za javnozdravstvene izazove, jačanje institucija, ljudskih i manjinskih prava", rekao je, među ostalim, Plenković u govoru.

Svakako, ovo ostaje jedna od najvećih pobjeda HDZ-a ikad. A to najbolje pokazuje usporedba s ranijim godinama.

Kako je bilo ranijih godina?

2003. godine na izbore je izašlo 59,59 posto od ukupnog broja birača, a najviše zastupničkih mjesta - 66 osvojio je HDZ, slijedi SDP ( Libra, LS, IDS) s 43 zastupnika. Prema postotku osvojenih mandata prednjači HDZ s 43,42 posto. SDP zajedno s Librom, LS-om i IDS-om dobio je 28,29 posto.

2007. godine tada Sanaderov HDZ je osvojio 61 mandat plus pet iz dijaspore, a SDP je osvojio 56 mandata.

2011. godine HDZ je osvojio 44 mandata plus 3 iz dijaspore, a SDP-ova Kukuriku koalicija 80 mandata plus jedan manjinski. Na izbore je izašlo oko 62 posto upisanih birača, za razliku od današnjih 47 posto.

2015. godine SDP-ova i HDZ-ova koalicija imale su  isti broj mandata 56. Tadašnja Domoljubna koalicija sakupila je 746.056 glasova u deset izbornih jedinica, te 24.444 glasa iz dijaspore. Izlaznost na ovim izborima bila je  60,82 posto.

2016. HDZ je također uvjerljivo pobijedio, osvojili su 61 mandat, a široka koalicija predvođena SDP-om sakupila je tek 54 mandata.  Naime, Plenkovićev HDZ sakupio je oko 70 tisuća manje glasova nego 2015. godine, "tek" 695.791, a u što su ubrojeni i glasovi iz XI. izborne jedinice. Na ove izbore izašlo je tek 52,59 posto ukupnog broja glasača.

Pročitajte više