Ankete su očajno pogriješile

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ANKETE su očajno pogriješile. Sve.

Ankete su mahom predviđale relativnu pobjedu Restart koalicije. Prije samo dvadesetak dana ankete su predviđale da će Restart koalicija imati desetak mandata više od HDZ-a.

Posljednjih se dana to svelo na manju razliku, a tek je jedna anketa, ona u petak navečer, predviđala tijesnu pobjedu HDZ-a.

Da ne duljimo, spomenut ćemo samo dvije posljednje predizborne ankete.

Anketa koju je za RTL agencija Promocija plus provela u četvrtak govorila je ovako: Restart 56, HDZ 55, Domovinski pokret 6, Možemo! 3, Pametno i ostali 1 te Živi zid 1.

HRT-ova anketa HRejting, objavljena 27.6., predviđala je da će Restart koalicija imati 60 mandata, a HDZ 54. Škorinoj ekipi predviđalo se 18 mandata, Mostu pet. Dva mandata predviđena su zeleno-lijevoj koaliciji, a jedan Živom zidu.

U petak je objavljena anketa na Novoj TV, i ona je predvidjela tijesnu pobjedu HDZ-a. 52 za HDZ, 51 za Restart. Škori 18, a Mostu 9.

Svi su pogriješili

Svi su pogriješili, i to jako.

HDZ je uvjerljivi pobjednik, u tolikoj mjeri da mu, osim manjinaca i još ponekog zastupnika, nitko i neće trebati za koaliciju.

U 22:45, nakon prebrojanih nešto manje od 70 posto glasova, HDZ je na 68 mandata. Restart je na 43. Domovinski pokret je na 15. Možemo! na 6. Pametno/Fokus je na 2, a HNS je na jednom mandatu.

Jasno, ima još dosta glasova koje treba izbrojati. No već sad je potpuno jasno da su ankete potpuno promašile. Većina u relativnom pobjedniku, a svi u broju mandata kod najvećih stranaka. Što se tiče manjih stranaka, tu su ankete ponešto i pogodile.

Pročitajte više