Fenomenalni scenariji: Stižu serije koje su obožavatelji videoigara dugo čekali

Foto: Press

POTRAŽNJA za serijama veća je nego ikada u povijesti, a streaming servisi natječu se u tome tko će se prije domoći nekog intelektualnog vlasništva koje će pretvoriti u seriju ili barem mini-seriju.

Svijet videoigara nikada nije imao previše sreće s filmskim uprizorenjima, ali budući da se jako puno toga promijenilo u posljednjih petnaestak godina i igre sve češće imaju fenomenalno napisane scenarije, nije trebalo dugo čekati da to prepoznaju i tvorci TV sadržaja koji je oduvijek bio bolji format za nerijetko izuzetno razvezane priče i kompleksne mitologije videoigara.

Stoga uopće ne iznenađuje da ćemo u narednih nekoliko godina dobiti gomilu novih serija utemeljenih na videoigrama. Ovo su neke od najpopularnijih.   

Resident Evil

Priču ove franšize gotovo je nemoguće suvislo sažeti u nešto što bi imalo smisla ljudima koji nisu igrali barem 70 posto naslova. Ipak, sve se svodi na zlu korporaciju i njihove eksperimente koji su doveli do globalne zombi katastrofe. Oni koji su uz sve to imali prilike pogledati i filmove s Millom Jovovich također su svjesni da se radi o materijalu koji zaslužuje puno više od onoga što smo u tim filmovima imali prilike vidjeti. Bili su uspješni, ali teško možemo govoriti o vjernoj adaptaciji.

Najbolje rješenje svakako je serija koja bi u nekoliko sezona mogla kvalitetno ispričati sve ono što kriju scenariji 20 i nešto igara, romana, filmova i animiranih filmova objavljenih u 24 godine postojanja franšize.

Namjera autora je da objasni, ali i proširi postojeću mitologiju kroz priču o korporaciji Umbrella gdje je tzv. T-virus započeo svoj smrtonosni put.

Vampyr

Iako nije opće mjesto u svijetu videoigara, Vampyr je solidno prihvaćen RPG koji se nikada nije isticao kao "jedna od najboljih igara ikad", ali je imao dobru atmosferu i još bitnije - dobru priču.

Radnja prati Jonathana Reida, liječnika koji u vrijeme španjolske gripe postaje vampir te to kod njega stvara veliki unutarnji razdor jer teško može pomiriti svoju novonastalu krvoločnost i Hipokratovu zakletvu.

Postoji toliko zanimljivijih i popularnijih igara, ali Fox 21 odlučio se upravo za ovu vampirsku priču, a iza svega stoji McG koji će režirati i biti u ulozi izvršnog producenta serije.

Final Fantasy XIV

Ako je nemoguće sažeti Resident Evil, pokušaj da isto učinimo s Final Fantasyjem je još nezahvalniji posao jer postoji toliko toga da bi se prosječnom čitatelju smučilo da to samo pokušamo. Bitno je da znate da je ovo prva igrana serija koja će nastati prema franšizi koja ima 15 igara i čak devet animiranih filmova.

Ovo bi, ako smo dobro razumjeli najave, trebala biti serija bazirana na 14. nastavku igre koja je bila MMORPG i uz sve to ima priču u koju se nećemo ni upuštati jer ima sve, od vizija prošlosti, preko rata protiv pogana, pa sve do 12 božanstava koja... Nešto.

Ono što je bitno da znate je da iza serije stoje kompanije koje su donijele The Expanse i The Witcher pa to možda privuče i one koji nisu fanovi franšize.

The Last of Us

Jedna od najbolje napisanih videoigara svih vremena dobiva prilično jaku ekipu scenarista koji će se pobrinuti da prelazak na male ekrane prođe što bezbolnije jer ako nas je nastavak igre bilo čemu naučio, onda je to da su fanovi ove igre apsolutno nenormalni.

Uglavnom, tvorac igre Neil Druckmann imat će pomoć Craiga Mazina (Černobil), a zajedno će adaptirati igru za HBO. Pomoći će im i iskusna producentica Carolyn Strauss (The Sopranos, The Wire, Six Feet Under) i izvršni direktor Naughty Doga Evan Wells dok će se barem za dio epizoda pobrinuti redatelj Černobila Johan Renck.

Sveukupno, radi se o nevjerojatno dobroj ekipi, ali to nije nužno garancija kvalitete jer radi se o specifičnom iskustvu, gotovo besprijekorno prilagođenom formatu videoigre što bi moglo predstavljati veliku prepreku za bilo koga tko se ove priče dohvati. Na kraju dana, kao što je to slučaj s bilo kojom drugom adaptacijom, i ovog će puta sve ovisiti o kreativnosti uključenih.

Fallout

Jedna od najdugovječnijih franšiza izrodila je uistinu velik broj kvalitetnih naslova od kojih su se mnogi mogli pohvaliti odličnim pričama. Iako se u srži radilo o igri koja je na više ili manje očite načine reciklirala sva opća mjesta postapokaliptičnih filmova i literature, to ne znači da u procesu nije stvorila vlastiti imidž koji je u jednom trenutku postao nešto unikatno.

Retrofuturistički pristup postao je nešto što je neodvojivo od svih naslova koji su uslijedili. Od priče smještene u svijetu u kojem se razvoj zaustavio u pedesetim godinama prošlog stoljeća pa sve do fenomenalnog soundtracka, britkog crnog humora, plejade izvrsno osmišljenih likova i atomskih skloništa od kojih svako krije neku tajnu te animirane maskote poznatije pod imenom Fallout Boy, ova igra stvorila je savršene temelje za seriju koja bi se u mnogočemu mogla razlikovati od svega što smo dosad imali prilike gledati.

Seriju će za Amazon snimiti ljudi zaslužni za Westworld, a to je samo po sebi i više nego dobra najava.  

Halo

Halo je nekoć bio krunski dragulj SF-a u svijetu videoigara, a već ionako kvalitetno osmišljen svijet dodatno je proširen romanima i kratkim filmovima. No budući da četvrti i peti nastavak nisu bili toliko popularni, pompa oko franšize malo je splasnula.

No to ne mijenja činjenicu da se i dalje radi o velikom naslovu i vjerojatno najiščekivanijoj igri na sljedećoj generaciji Xboxa.

Što se serije tiče, produkcija je prolazila kroz pakao i bila na stand-byu gotovo pet godina, a imena koja su se spominjala budila su nadu (Steven Spielberg i Neill Blomkamp), ali to je otpalo i seriju će režirati i producirati Otto Bathurst (Peaky Blinders, Criminal Justice), dok će se u glavnim ulogama pojaviti Pablo Schreiber kao Master Chief, Natascha McElhone kao Cortana/Catherine Halsey, Bokeem Woodbine kao Soren-066 i Shabana Azmu kao admiralica Margaret Parangosky.

Disco Elysium

Radi se o jednoj od najboljih igara 2019. i gotovo je nevjerojatno da je igra prema romanu Roberta Kurvitza toliko brzo dobila zeleno svjetlo za vlastitu adaptaciju, ali priča o detektivu s misterioznom prošlošću koji treba riješiti zločin koji ugrožava mir u izmišljenom svijetu Elysiumu to definitivno zavrjeđuje.

Inače, igra je jednoglasno oduševila kritičare i fanove, a nagrađena je s čak tri BAFTA-e dok ju je Time proglasio jednom od najboljih igara desetljeća.

Iako serija još uvijek nema scenarista niti je povezana s bilo kojom mrežom ili streaming servisom, radi se o priči koja bi mogla privući i fanove, ali i one koji za igru nikada nisu ni čuli. Jedino je pitanje koliko ćemo dugo čekati i hoće li sve proteći glatko ili je pred nama još jedna priča o "produkcijskom paklu".

Pročitajte više