Otvorena nova hemodijaliza u makarskom Domu zdravlja

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U DOMU zdravlja u Makarskoj u ponedjeljak su otvoreni novi prostori hemodijalize u što je uloženo 6,5 milijuna kuna decentraliziranih sredstava, a otvorio ih je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na svečanosti su bili i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić.

Prostori i oprema u prizemlju zgrade zadovoljavaju sve najbolje što se može osigurati u liječenju hemodijalizom. Uz sam prostor, važno je istaknuti dvostupanjsku reverznu osmozu koja daje dodatnu sigurnost, kao i centralnu toplinsku dezinfekciju čitavog sustava pripreme i razvoda vode, rekao je ministar Beroš na otvaranju nove hemodijalize u Makarskoj.

Hemodijaliza u Makarskoj pokrenuta je 19. svibnja 1990. zahvaljujući angažmanu dr. Petra Milinovića i od tada je bila u podrumskim prostorima te je jednom proširena zbog povećanja broja pacijenata.

U tri desetljeća ondje je liječeno 1415 pacijenata od kojih je 26 prošlo i postupak transplantacije bubrega, a godišnje se obavi između 2600 i 2800 postupaka kronične hemodijalize.

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije danas skrbi o 109 pacijenata na hemodijalizi na šest lokacija (Makarska, Imotski, Sinj, Trogir, Supetar i Hvar), a od toga je u Makarskoj 16 pacijenata.

Ministar Beroš rekao je da se Vlada u protekle četiri godine  uložila je 2,9 milijardi kuna u unapređenju pružanja zdravstvene zaštite.

Ipak, tu ne smijemo stati, moramo pojačati primarnu zdravstvenu zaštitu i pojačati ulogu domova zdravlja, rekao je Beroš. 

Također, naglasio je da je ustrojavanje hitne helikopterske medicinske službe jedna od osnovnih zadaća vlade u budućnosti jer, kako je dodao, moramo se svrstati uz bok vodećih europskih zemalja koje imaju tu službu. U današnje vrijeme takva služba spašava ljudske živote u različitim okolnostima, poručio je ministar Beroš.

Pročitajte više

 

Pročitajte više