KORONAVIRUS

Američka liječnica sama testirala može li se zbog maske ostati bez kisika

Foto: Facebook/Megan Hall

MASKE se diljem svijeta sve više promiču, pa čak i propisuju kao obavezna mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa.

U isto vrijeme, sve više raste otpor nošenju maski, uglavnom ideološki motiviran, u pravilu iz istih krugova iz kojih mjesecima slušamo da je covid-19 prenapuhan, podmetnut ili lažiran, iz ovog ili onog razloga. 

Protivljenje maskama uglavnom se temelji na dubioznim argumentima o slobodi izbora - dok se u isto vrijeme zanemaruje da osobna sloboda ne smije ograničavati tuđu slobodu ni ugrožavati tuđe zdravlje - kao i još spornijim teorijama o opasnosti po zdravlje koje maske navodno predstavljaju.

Glavna teorija o štetnosti maski koja se posljednjih tjedana i mjeseci širi je ona prema kojoj noseći masku ponovo udišemo ugljikov dioksid koji izdišemo, što može izazvati hipoksiju, odnosno nedostatak kisika u organizmu, ili trovanje ugljikovim dioksidom (hiperkapnija). 

Međutim, jedna američka liječnica, dr. Megan Hall, odlučila je doskočiti ovoj hipotezi protivnika maski i testirati je na vlastitoj koži. 

Testirala se oksimetrom noseći kiruršku masku, masku s filterom i bez maske

Ova pedijatrica iz Južne Karoline rekla je da se na to odlučila nakon što je vidjela niz objava na društvenim mrežama na kojima ljudi tvrde da ne žele nositi masku jer im to snižava nivo kisika u organizmu. 

No nivo kisika u krvi može se vrlo jednostavno izmjeriti uređajem zvanim  oksimetar koji se zakvači na prst. Stoga se Hall testirala oksimetrom nakon što je nosila tri različita tipa maski, zajedno s kontrolnim scenarijem u kojem je provjerila razinu kisika dok ne nosi masku. 

"Ispod sam ja u 4 scenarija. Nosila sam masku po 5 minuta i provjerila svoju zasićenost kisikom (prikazanu u postocima) zajedno s pulsom, koristeći neinvazivnu pulsnu oksimetriju", napisala je u objavi na Facebooku koju je u međuvremenu izbrisala ili učinila privatnom. 

Dodala je da je prije toga nosila masku punih 5 sati u bolnici prije nego je izvela ovaj eksperiment, što sugerira da rezultati nisu samo posljedica petominutnog nošenja maske. 

Skoro jednaki nivo kisika u krvi s kirurškom maskom, s maskom N95, s obje i bez ijedne

Rezultati koje je dobila prilično su zanimljivi - i iznenađujući za one koji su uvjereni da maske izazivaju gušenje, odnosno nedostatak kisika (hipoksiju) ili trovanje ugljikovim dioksidom (hiperkapniju). 

"Bez maske: 98%, HR (puls) 64

Kirurška maska: 98%, HR 68

Maska N95: 99% HR 69

N95 plus kirurška maska (kako većina zdravstvenih radnika i nose maske): 99%, HR 69", napisala je.

>>Širi se teorija po kojoj su maske opasne za zdravlje. Je li to istina?

O navodnim opasnostima po zdravlje te medicinskim ekspertima i istraživanjima koja ih pobijaju već smo pisali. Jedina su iznimka maske s filterom N92 i N95, koje po mišljenjima nekih eksperata zaista mogu smanjiti unos kisika pri duljem nošenju, ali njih se ionako ne preporučuje za nošenje običnim građanima jer su njihove zalihe i dalje ograničene, a potrebne su prvenstveno zdravstvenom osoblju.

No ako je suditi po mini-eksperimentu koji je obavila američka liječnica, ni maska N95 ne snižava razinu kisika kod osobe koja je nosi, barem ne pri kratkotrajnom nošenju. Štoviše, nivo kisika u krvi bio joj je čak i nešto viši nakon nošenja maske s filterom.

Virusi ne putuju zrakom sami, već preko respiratornih kapljica koje maske bar dijelom zaustavljaju

Hall se osvrnula i na tvrdnje da maske ne štite od udisanja respiratornih kapljica koje nose virus SARS-Cov-2 jer su čestice virusa manje od pora maske, zanemarujući pritom da virus ne može putovati sam zrakom, već da se prenosi u dotičnim kapljicama. 

"Ali u istoj rečenici oni tvrde da ne nose masku jer 'ponovo udišu svoj izdahnuti ugljikov dioksid'". Nisam sigurna kako to ima smisla ikome; ako zaista vjerujete da virus penetrira masku i da ga udišete, kako onda vjerujete da vaš izdahnuti C02 zaglavi (u maski)", postavila je jednostavno pitanje u svojoj objavi. 

>>Zašto je hrvatska i svjetska struka mjesecima tvrdila da su maske beskorisne?

"Virusi trebaju vektor da bi se proširili, vektor covida-19 su respiratorne kapljice, te kapljice ne prolaze lako kroz ispravno nošenu masku", dodala je. 

Liječnica nosila masku s filterom cijeli dan, CO2 u krvi joj bio na normalnoj razini

A Hall nije jedina američka liječnica koja je sama testirala paranoičnu teoriju koja se širi u vezi maski. Pedijatrica dr. Rebekah Diamond iz Columbia University Medical Center u New Yorku je još u svibnju sama izmjerila i u objavi na Twitteru podijelila rezultat razine plinova u venskoj krvi nakon što je, kako kaže, nosila masku N95 cijeli dan. 

Kako je pritom objasnila, ponešto snižena razina kisika na testu je normalna budući da se radi o venskoj krvi, u kojoj je manja razina kisika očekivana. S druge strane, razina CO2 nije bila povišena. 

"Mnogo je razloga da mrzite maske. Samo nemojte dozvoliti da lažne tvrdnje budu jedan od njih", dodala je Diamond, aludirajući na to da su maske mnogima neudobne, pogotovo one s filterom. 

@jeffreydouglasdill

Cloth masks help stop the spread from you to others. ##science ##covid19 ##coronavirus ##microbiology

♬ Ambient - FaOut

Mikrobiolog Jeffrey Douglas Dill iz Idaha napravio je pak mini-eksperiment u kojem je kašljao u Petrijevu zdjelicu s pamučnom maskom i bez nje, kako bi provjerio sprečava li maska prenošenje klica. Nakon što je držao Petrijeve zdjelice u inkubatoru 24 sata, utvrdio je da u onoj u koju je kašljao noseći masku nisu rasle bakterije, za razliku od one u koju je kašljao bez maske, na kojoj su bakterije već počele rasti.

Naravno, covid-19 ne izaziva bakterija, nego virus, ali za pretpostaviti je da je ovaj mikrobiolog htio pokazati zaustavlja li maska općenito širenje patogena, čak i ona pamučna.

Pročitajte više

 

Pročitajte više