Doznali smo nove detalje o gnjusnom transparentu "Je*at ćemo srpske žene i djecu"

Foto: Nikola Šolić

POLICIJA je privela četvoricu pripadnika Bad Blue Boysa koje dovodi u vezu s transparentom "Je*at ćemo srpske žene i djecu" istaknutim jučer u zagrebačkoj Kustošiji. 

Policija, unatoč drukčijim informacijama, jučer nije pronašla nikoga od skupine 15-ak mladića koji su zapalili baklje i podigli gnjusnu poruku na kojoj je, povrh svega, i ustaško "U", uz zastave HOS-a. 

Tada za taj transparent policajci nisu ni znali, nego su dobili dojavu od susjeda koji nisu bili oduševljeni onim što im se događalo pod prozorima.

Crtanje grafita proslavljeno bakljama i porukama o silovanju srpskih žena i djece

Kako doznajemo, skupina je tijekom dana u Kustošijanskoj ulici crtala navijački grafit koji je zapravo verzija poznatog transparenta navijačke skupine Bad Blue Boys, a uspješno crtanje proslavila je uz baklje i transparent "Je*at ćemo srpske žene i djecu". 

Uz jezivi transparent i zastave HOS-a istaknuli su i obilježja Crvene zvezde i Partizana koji su, pretpostavlja se, oduzeta u navijačkim okršajima. 

No policija je, kada je izašla na teren, znala tek za remećenje javnog reda i mira. Na licu mjesta, potvrdila je danas zagrebačka policija, nisu zatekli nikoga, što znači da se skupina udaljila prije dolaska policajaca. 

Nakon što je fotografija koju je uslikao fotograf Nikola Šolić danas u medije dospjela posredstvom Srpskog narodnog vijeća koje ju je prvo objavilo, policija je privela četvoricu muškaraca. 

Indexu je Šolić ispričao kako je u trenutku gnjusnog performansa slučajno prolazio ulicom. Sve se odvijalo, priča nam, oko 21 sat.

"Pjevali su 'Ubij, ubij Srbina'"

"Inače tu prolazim autobusom i vjerojatno ne bih ni primijetio, ali sad sam išao pješice. Čuo sam kako viču onu pjesmu 'Ubij, ubij Srbina' koja se tolerira već 30 godina na stadionima, puno sam je puta čuo s obzirom da sam radio i kao sportski fotoreporter. Uslikao sam tri slike s mobitelom i objavio ih zbog pjesme koju su pjevali, a tek kada su mi ljudi počeli slati poruke shvatio sam kakvu su poruku točno držali", ispričao nam je Šolić.

Kazao je kako se sve odvijalo nasred ulice, ispred jednog kafića koji se inače iznajmljuje. 

U zagrebačkoj policiji na Indexov novi upit poručili su kako zasad nemaju novih informacija te kako je kriminalističko istraživanje u tijeku i da će nakon njega biti poznato za što se sve tereti mladiće i hoće li biti još privedenih. 

Oni za koje se utvrdi da su sudjelovali u držanju i/ili izradi odvratnog transparenta gotovo sigurno će kazneno odgovarati za izazivanje nereda prema članku 324. kaznenog zakona koji se odnosi na one koji u mnoštvu nasiljem prema drugim osobama ili stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje ugrožavaju javni red ili potiču mnoštvo na nasilje, i to iz mržnje, za što je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. 

U navijačkim krugovima kolaju informacije kako je riječ o lokalnim pripadnicima Bad Blue Boysa iz Kustošije, redom mlađih pojedinaca. 

BBB-i iz Kustošije se ispričali HOS-ovcu zbog kojeg je Milanović otišao s obljetnice Bljeska

Damir Markuš, stariji BBB-ovac i bivši pripadnik HOS-a, inače jedan od dvojice muškaraca koji su majice HOS-a s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" istaknuli na obilježavanju obljetnice Bljesak, zbog čega je predsjednik Zoran Milanović napustio tu svečanost, prenio mu je poruku koju mu je poslao netko od navijača. 

"Ekipa, u ime BBB Kustošija vam se javno ispričavamo za poruku napisanu i objavljenu jučer. Poruka je za svaku osudu i izgovora nema, ali u našu obranu moram reći da to nije bilo djelo svih nas, nego određenih pojedinaca koji su to dignuli bez da smo vidjeli što na njoj piše. Odgovorni za to će snositi posljedice, a vas molim da nam ne zamjerate, te da vam grupa ne padne u očima radi lošeg ponašanja pijanih klinaca i najgore od svega našeg propusta što to nismo odmah primijetili i zabranili im. Zagađeni smo svi tekstom poruke i još jednom isprike u ime svih", stoji u poruci koju je primio Markuš, koji je osobno ispriku prihvatio.

"Osuđujem nerazumne postupke, nanijeli su štetu i BBB-ima i HOS-u. Ja na ovo reagiram prvenstveno kao čovjek i ovo je apsolutno neprihvatljivo", prokomentirao je Markuš transparent za Index te objasnio da su objavljenu poruku isprike poslali stariji pripadnici BBB Kustošije.

Plenković osuđuje, ali se pravi da ne zna o čemu se točno radi

Na transparent su reagirali i brojni hrvatski političari. Bivša premijerka Jadranka Kosor oglasila se na društvenim mrežama:

"U državi koja predsjeda EU navijači gnjusno prijete djeci i ženama pripadnicima nacionalne manjine uz fašistički pozdrav za koji neki dužnosnici tvrde da ima 'dvostruke konotacije' i da se iznimno može upotrebljavati. Sramotno. Sve."

Događaj je osudio i aktualni premijer Andrej Plenković, no istovremeno se, kao što mu je i inače običaj, pravio da ne zna o čemu se točno radi.

"Bilo što takvo ja najoštrije osuđujem, nisam vidio o čemu je riječ, za to nema mjesta u javnom prostoru. To je neprihvatljivo i tu nema dilema", rekao je.

Pročitajte više