Ministar Bošnjaković: Za dom spremni me asocira na NDH. Jovanović: Zabranit ćemo ga

Screenshot: HRT

BORBA protiv korupcije nije stvar samo vlade, već svakog pojedinca i cijelog društva, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (HDZ) u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog komentirajući packe tijela Vijeća EU da se Hrvatska ne drži antikorupcijskih preporuka za saborske zastupnike te da kasni s donošenjem kodeksa ponašanja zastupnika.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović (SDP) rekao je da je borba protiv korupcije u Hrvatskoj u posljednjih pet godina izgubila dah.

Jovanović: Imovina stečena korupcijom treba se istog trenutka oduzeti

"Najslabija karika u ovom mandatu bila je najprije vlada i njezin način suprotstavljanja korupciji, a potom Hrvatski sabor. Politička korupcija koja je sa žetončićima osigurala opstanak ove vlade je nešto najgore što se moglo dogoditi Hrvatskom saboru, koji je zbog toga potpuno izgubio svoj legitimitet i ugled u hrvatskom društvu", rekao je Jovanović.

Rekao je i da bi se sva imovina stečena korupcijom trebala apsolutno istog trenutka oduzeti.

Što se zakona o porijeklu imovine tiče, Bošnjaković je rekao da već imamo institute i tijela koja prate primanja i prihode i koja imaju alate za postupanje.

"Međutim, iz doba socijalizma onaj zakon o porijeklu imovine već smo imali na sceni u onom bivšem sustavu, to je zapravo bilo nešto potpuno neracionalno i nerazumno", rekao je Bošnjaković.

Jovanović je rekao da je, kao što je za koronakrizu jedini način borbe cijepljenje, tako za virus korupcije najvažnija prevencija, ali mora biti iskrena, a transparentnost je ključna.

"Ali kada govorimo o ovoj aktualnoj vlasti, onda zapravo borbe protiv korupcije nije bilo", rekao je Jovanović, dodajući da je u njihovom programu poseban segment posvećen borbi protiv korupcije, uključujući novi zakon o porijeklu imovine, ali i reformu pravosuđa koje, kako je rekao, ne smije ovoliko otezati sa sudskim procesima, istaknuvši posebno suđenja bivšem čelniku HDZ-a i premijeru Ivi Sanaderu.

Bošnjaković: Ministri su otišli jer je pritisak medija otežavao rad vlade

Na konstataciju da je deset ministara otišlo zbog sumnje na korupciju Bošnjaković je rekao da su otišli jer su shvatili da je pritisak medija takav da otežava rad vlade.

"Koliko znam, niti protiv jednog se ne vodi nikakav kazneni postupak, osim što se vodi istraga u jednom predmetu", rekao je Bošnjaković.

Komentirajući odluku Visokog prekršajnog suda da pozdrav Za dom spremni iz Thompsonove pjesme Bojna Čavoglave nije prekršaj protiv javnog reda i mira Bošnjaković je rekao da to nije završena priča i da će se ocjenjivati od slučaja do slučaja. Je li to dobro?

"Naravno da nije dobro, ali moramo se pomiriti da je naša situacija takva, da taj pozdrav u nekim elementima nosi jednu, a u nekim drugu sliku", rekao je Bošnjaković.

Dodao je da osobno ne reagira dobro na taj pozdrav i osuđuje ga jer ga asocira na vrijeme NDH.

"Međutim, s druge strane, kad vidimo da je taj pozdrav sadržan u grbu HOS-a, a to su oni ljudi koji su ginuli za Republiku Hrvatsku, a neki bi i to htjeli izbrisati, e s tim se ne slažem jer ne možemo promijeniti povijesne činjenice. Naprosto je činjenica da se to dogodilo", rekao je Bošnjaković.

Jovanović je rekao da je odluka sramotna i da će čim budu u mogućnosti predložiti zakon koji će jasno zabraniti upotrebu tog sramotnog pozdrava.

Pročitajte više