Stižu visoki valovi, pijavice, još više kiše. Rive bi mogle biti poplavljene

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell, DHMZ

"AKTIVNOSTI na otvorenome tijekom petka je najbolje odgoditi, posebice ako se događaju na Jadranu i područjima uz njega. U samo jednom danu, pa i samo nekoliko sati, ponegdje će vjerojatno pasti prosječna količina oborine za cijeli lipanj, pa i više.

Munja i gromova bit će gotovo sigurno, kao i olujnog juga i oštra - južnog vjetra, uz koje će more mjestimice biti i jače valovito, s valovima i do 4 metra, pa će neke rive vrlo vjerojatno biti poplavljene. Mjestimice je moguća i tuča, a i pijavice", poručio je Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Upozorenje Meteoalarma

Na snazi je za cijeli Jadran narančasto upozorenje Meteoalarma. Očekuje se da će se sutra vrijeme smiriti.

DHMZ-ova prognoza po regijama

Istočna Hrvatska

U prvom dijelu dana promjenljivo oblačno, a zatim uz jače naoblačenje mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina. Puhat će povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar. Minimalna temperatura zraka od 14 do 16, a maksimalna od 22 do 26 °C.

Središnja Hrvatska

U noći i u prvom dijelu dana pretežno oblačno, mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Popodne smirivanje vremena uz djelomično razvedravanje, ali je još moguć lokalni pljusak. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni, krajem dana mjestimice prolazno sjeverni. Minimalna temperatura zraka od 14 do 17, a maksimalna od 20 do 23 °C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno oblačno mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuje i obilnija kiša, a moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. Puhat će umjeren, u Gorskome kotaru mjestimice i jak jugozapadnjak. Minimalna temperatura zraka od 10 do 13, a maksimalna od 15 do 19 °C.

Istra

Oblačno s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom, ujutro mjestimice neverama i obilnim oborinama, a tijekom poslijepodneva na većem dijelu područja prestanak oborina i zatim djelomično razvedravanje. Puhat će umjereno do jako, na udare ponegdje olujno jugo koje će tijekom prijepodneva oslabjeti na slabo do umjereno, ponegdje pojačano. More će u prvom dijelu dana biti umjereno valovito do valovito, zatim malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 14 do 17 °C, a najviša dnevna od 19 do 22 °C.

Sjeverni Jadran

U noći i u prvom dijelu dana oblačno, mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno i obilnija oborina, osobito na širem riječkom području. Od sredine dana smirivanje te i djelomično razvedravanje, ali su još lokalno mogući kratkotrajni pljuskovi. Puhat će umjeren, u noći i u prvom dijelu dana i vrlo jak južni vjetar i jugo. Minimalna temperatura zraka od 16 do 18, a maksimalna od 20 do 23 °C.

Dalmacija

Pretežno oblačno, mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuje i obilnija kiša te i jače grmljavinsko nevrijeme, osobito u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjereno do jako, mjestimice i olujno jugo, koje će prema kraju dana malo oslabjeti. Minimalna temperatura zraka od 17 do 20, a maksimalna od 20 do 23 °C.

Sutra mirnije

Sutra se očekuje djelomice ili pretežno sunčano diljem zemlje. U noći i ujutro uz više oblaka očekuje se mjestimice kiša na sjevernom i južnom Jadranu, a poslijepodne i navečer u unutrašnjosti su mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi.

Vjetar će biti slab do umjeren, većinom južni i jugozapadni, a na Jadranu jugo i jugozapadnjak, na južnom dijelu i zapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 10 do 14, na Jadranu od 16 do 18, a najviša dnevna uglavnom između 21 i 26 °C.

Pročitajte više