Azijski ulagači oprezni, euro ojačao

Foto: EPA

NA AZIJSKIM se burzama trguje oprezno jer su ulagači suzdržani nakon snažnog rasta cijena dionica početkom tjedna, a uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, dok je tečaj eura prema dolaru znatno porastao.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6.30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je dosegnuo najvišu razinu od 9. ožujka.

Od početka tjedna taj je indeks u plusu 6,5 posto, pa je na putu najvećeg tjednog dobitka od 2011. godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Singapuru, Hong Kongu i Šangaju skliznule su, pak, oko 0,2 posto.

Azijski su ulagači oprezni uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u svibnju ukinuto 8 milijuna radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti skočila s 14,7 na rekordnih 19,8 posto.

Zahvaljujući vijestima o popuštanju restriktivnih mjera i postupnom otvaranju gospodarstava, svjetske su burze posljednjih tjedana snažno porasle, no pitanje je koliko je to u skladu s gospodarskom situacijom.

Stoga su neki ulagači jutros odlučili povući dio zarade s tržišta.

„Tržište je postalo precijenjeno. Snažno je i brzo poraslo pa su mnogi zaključili da treba povući dio zarade s tržišta“, kaže Jim Paulson, strateg u tvrtki The Leuthold Group.

Ulagači su oprezni i zbog toga što su valuacije na najvišim razinama od dot.com buma 2000. godine, kaže Matthew Sherwood, strateg u tvrtki Perpetual. Nakon takvih valuacija, cijene su dionica tada u tehnološkom sektoru vrtoglavo pale, pa je uslijedila dot.com kriza.   

Tehnički pokazatelji, kaže Sherwood, upućuju na to da je tržište na razinama 'prekupljenosti', što pokazuje da bi mogla uslijediti korekcija cijena.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima u svijetu, MSCI indeks svih svjetskih dionica porastao je oko 36 posto od 23. ožujka, kada je pao na najnižu razinu u više godina, pa je sada od početka godine u minusu samo oko 8 posto.

Dolar znatno pao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,45 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 108,95 na 109,05 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1330 dolara, najvišu razinu u gotovo tri mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1215 dolara.

Čelnici Europske središnje banke (ECB) odlučili su na jučerašnjoj sjednici povećati iznos programa za kupnju imovine za 600 milijardi eura, na ukupno 1.350 milijardi eura. Kupnjom državnih obveznica ECB povećava likvidnost u financijskom sustavu kako bi se podržao oporavak gospodarstva.

A cijene su nafte jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,8 posto, na 37,12 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 39,80 dolara.

Pročitajte više