smrt georgea floyda

Odvjetnik jednog od policajaca u slučaju Floyd: Rekao je ostalima da to ne čine

Foto: Foto: Hennepin County Sheriff's Office

JEDAN od četvorice bivših policajaca koji su sudjelovali pri uhićenju Georgea Floyda te protiv kojih su podignute optužnice zbog njegove smrti kao posljedice toga, istaknuo je da je upozorio svoje kolege da to ne čine.

Odvjetnik J. Alexandera Kuenga Tom Plunkett prenio je izjavu svog klijenta: "Ne biste smjeli to činiti", kazao je Kueng navodno svojim kolegama prije Floydova privođenja koje je kasnije završilo njegovom smrću. 

Kueng nije završio ni treću punu smjenu kao policajac u trenutku incidenta s Floydom

Kueng nije odradio ni treću punu smjenu kao policajac kada se dogodio incident u Minneapolisu. 

Podsjetimo, optužnica protiv Dereka Chauvina pooštrena je s trećeg na ubojstvo drugog stupnja. Policajac koji je koljenom pritiskao Floydov vrat i ugušio ga prije je bio optužen za ubojstvo iz nehaja, a sad za ubojstvo bez namjere.

Ostala trojica policajaca suočena su s optužnicom za pomaganje i poticanje na ubojstvo, kao i za pomaganje i poticanje na ubojstvo drugog stupnja. Prekršaji u obje optužnice navedeni su kao "nenamjerni". Policija ih je privela. To su Tou Thau, Alexander Kueng i Thomas Lane.

Laneov odvjetnik: Što je moj klijent trebao? Samo je slijedio upute nadređenog

U sličnoj poziciji kao Kueng bio je i Thomas Lane, policajac koji je na dužnosti bio tek četvrti dan u trenutku kada se dogodio kobni incident, potvrdio je to njegov odvjetnik Earl Gray. Gray kaže da je Lane dvaput upitao Chauvina, trening-policajca: "Hoćemo li ga okrenuti na bok?" te da je dvaput izrazio zabrinutost zbog činjenice da bi Floyd mogao biti u stanju "delirija". 

"Što je moj klijent trebao učiniti osim toga što je slijedio naredbe svog nadređenog, odnosno trening-policajca?" pitao se Laneov odvjetnik u iznošenju obrane. 

Tužiteljstvo je odredilo jamčevinu od milijun američkih dolara za Kuenga, Lanea i Thaoa, preostalu trojicu policajaca koji su sudjelovali pri uhićenju preminulog Georgea Floyda. Svoj četvorici prijeti maksimalna zatvorska kazna od 40 godina.

Objavljeni rezultati nove obdukcije o smrti Georgea Floyda. Imao i koronavirus

Smrt Georgea Floyda izazvana je srčanim zastojem, zaključak je službenog patologa okruga Hennepin nakon završne autopsije provedene nad tijelom Afroamerikanca ubijenog tijekom privođenja, za što je optužen bivši policajac Derek Chauvin te još trojica njegovih kolega koje se tereti za sudioništvo i nečinjenje. 

U izvješću dr. Andrewa Bakera stoji da je Floydov vrat bio pritisnut kad je Chauvin koljenom nasjeo na žrtvu i tako je držao više od osam minuta, ali se u zaključku to ne spominje kao izravan uzrok smrti. Floydova obitelj je financirala nezavisnu autopsiju, u kojoj se kao uzrok smrti navodi "gušenje od stalnog pritiska".

U novom izvješću se navodi da je Floyd imao brojne masnice i posjekotine na glavi, licu, ustima, ramenima, rukama i nogama, ali ne postoji dokaz da je bilo koja od tih ozljeda bila smrtonosna. U završnoj autopsiji se navodi da je Floyd bio srčani bolesnik i da je patio od visokog tlaka te da je nedavno bio pozitivan na koronavirus, no bez indikacija da je to imalo bilo kakvu ulogu u njegovoj smrti.

Inicijalno toksikološko izvješće pokazalo je umjerene razine fentanila i metamfetamina u tijelu žrtve.

Pročitajte više

 

Pročitajte više