Na Wall Streetu S&P 500 blago pao nakon četiri dana rasta

Foto: EPA

NA WALL STREETU je u četvrtak S&P 500 indeks blago pao jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica u prethodna četiri dana.

Dow Jones ojačao je 12 bodova ili 0,05 posto, na 26.281 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 posto, na 3112 bodova, a Nasdaq indeks 0,69 posto, na 9615 bodova.

Zahvaljujući vijestima o popuštanju restriktivnih mjera i postupnom otvaranju gospodarstava u saveznim državama, ti su indeksi posljednjih tjedana snažno porasli, no pitanje je koliko je to realno s obzirom na gospodarsku situaciju.

„Tržište je postalo precijenjeno. Snažno je i brzo poraslo pa su mnogi zaključili da treba povući dio zarade s tržišta“, kaže Jim Paulson, strateg u tvrtki The Leuthold Group.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina.

Sada je od rekordne razine, dosegnute 19. veljače, udaljen još samo 8 posto, Nasdaq indeks 2, a Dow Jones 11 posto. 

Jučer objavljeni podaci pokazali su da je i prošloga tjedna u SAD-u porastao broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima, ali je taj rast, prvi put od polovice ožujka, bio manji od 2 milijuna.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pandemija koronavirusa nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu pokazat će u petak izvješće o zaposlenosti.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u svibnju stopa nezaposlenosti skočila s 14,7 na rekordnih 19,7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,64 posto, na 6341 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 posto, na 12.430 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 5011 bodova.

Čelnici Europske središnje banke (ECB) odlučili su na jučerašnjoj sjednici povećati iznos programa za kupnju imovine za 600 milijardi eura, na ukupno 1.350 milijardi eura. Kupnjom državnih obveznica ECB povećava likvidnost u financijskom sustavu kako bi se podržao oporavak gospodarstva.

Pročitajte više