UBOJSTVO GEORGEA FLOYDA

Trump objavio pismo u kojem se mirni prosvjednici nazivaju teroristima

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Sjedinjenih Američkih Država objavio je na svom Twitter profilu pismo u kojem se mirni prosvjednici raspršeni ispred Bijele kuće nazivaju teroristima. 

Pismo je navodno poslao braniteljski i bivši Trumpov odvjetnik John Dowd, a upućeno je uglednom američkom generalu i bivšem ministru obrane Jamesu Mattisu čime se pobijaju njegove tvrdnje izrečene u srijedu kojima je žestoko napao predsjednika, a išao je do te mjere da je spominjao i nacističke taktike.

"Lažni prosvjednici u blizini Lafayette nisu bili mirni i nisu pravi", navodi se u pismu koje dijeli Trump bez ikakvih dokaza koje bi poduprle te tvrdnje.

"To su teroristi koji koriste studente ispunjene mržnjom kako bi palili i uništavali. Zlostavljali su i nisu poštivali policiju koja se za to područje spremala uvesti policijski sat."

Pismo osudila i Moderna vojna asocijacija Amerike

CNN je kontaktirao Bijelu kuću zatraživši komentar na tvrdnje u kojima se ističe da su mirni prosvjednici nazvani teroristima. Još nisu dobili odgovor.

Trumpova odluka da podijeli ovo pismo i njegov šokantan sadržaj koji opisuje kako Amerikanci ostvaruju svoja ustavna prava stiže u trenucima kada se on i dalje oslanja na svoju čvrstu retoriku protiv nasilnih prosvjednika. U ponedjeljak se Trump proglasio "predsjednikom reda i mira", kada je išao posjetiti obližnje Nacionalno svetište svetog Ivana Pavla II., a dok je prosvjednike policija tjerala sa suzavcem i gumenim mecima.

Nedugo zatim izašao je van i fotografirao se s Biblijom u rukama te održao presicu na kojoj je zaprijetio slanjem vojske na ulice kako bi se zaustavili neredi. 

Pismo koje je Trump objavio na Twitteru osudila je i Moderna vojna asocijacija Amerike, neprofitna organizacija LGBTQ vojno-veteranske zajednice.

"Donald Trump upravo je prešao vrlo ozbiljnu liniju koja zahtijeva brzu i čvrstu osudu svakog člana Kongresa", rekla je privremena izvršna direktorica te zajednice, veteranka zrakoplovstva Jennifer Dane.

"Promicanje pisma u kojem američke građane koji na miran način prakticiraju svoja prava pozivajući se na prvi amandman naziva teroristima, ozbiljno je kršenje Trumpove zakletve za očuvanje, zaštitu i obranu Ustava SAD-a. Sada je više nego ikada apsolutno presudno da Trump odgovara za svoje nesmotrene poteze."

Ovaj događaj dolazi gotovo tjedan dana nakon što traju prosvjedi širom SAD-a koji su se pretvorili u nasilne, a počeli su nakon smrti Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca, koji je ubijen tijekom policijskog privođenja u Minneapolisu. 

Mattis oštro kritizirao Trumpa i njegovu retoriku

“Moramo odbaciti i pozvati na odgovornost one dužnosnike koji od našeg ustava čine lakrdiju”, napisao je Mattis. Optužio je predsjednika i da nastoji podijeliti američke građane da budu jedni protiv drugih.

“Donald Trump je prvi predsjednik za mog života koji ne nastoji ujediniti američki narod, čak se ni ne pravi da to pokušava. Umjesto toga, on nas želi podijeliti”, napisao je Mattis. Dodao je i da se američki narod može ujediniti bez njega. “Kako su nam protekli dani pokazali, to neće biti lako, no to dugujemo jedni drugima, kao i prošlim generacijama koje su prolijevale krv da bi obranile naša obećanja i našoj djeci”, napisao je Mattis.

Kao odgovor na predsjednikov pristup, Mattis je u srijedu objavio izjavu u kojoj upozorava kako SAD "mora odbaciti svako razmišljanje o našim gradovima kao o "bojnom prostoru" na kojem je naša uniformirana vojska pozvana da 'dominira'".

Mattis je u svom tekstu neizravno kritizirao i sadašnjeg ministra obrane Marka Espera, kao i neke druge visoke dužnosnike.

"Moramo odbaciti bilo kakvu pomisao da su naši gradovi ‘bojišta’ nad kojima bi naša vojska trebala uspostaviti vlast", napisao je Mattis. “U našoj domovini vojsku bi trebali angažirati samo u vrlo rijetkim prilikama kad za to postoji zahtjev guvernera. Militarizacija našeg odgovora na trenutnu situaciju, kao što smo svjedočili u Washingtonu, stvara konflikt, lažni konflikt između vojske i građanskog društva. To dovodi do urušavanja moralnog temelja koje osigurava postojeće povjerenje između naših vojnika i društva koje su se zakleli da će štititi, i kojem i sami pripadaju. Održavanje javnog reda posao je civilnog dijela države i lokalnih vođa koji najbolje razumiju svoje zajednice te kojima odgovaraju”, zaključio je Mattis.

Trump se brani, kaže da nema problema s time da vojska izađe na ulice. Američki ministar obrane se tome protivi

Trump odlučno i neprestano brani svoju retoriku tijekom i uoči nasilnih prosvjeda. Čak je u četvrtak navečer tvitao da nije imao nikakvih problema s time da helikopteri Nacionalne garde nadlijeću prosvjednike u Washingtonu u ponedjeljak. 

Nacionalna garda izašla je na ulice na zahtjev dvadesetak guvernera, a na Trumpovu inicijativu, u Washingtonu, glavnom gradu države.

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je da vjeruje da je u SAD-u rasizam "stvaran" i da je važno o tome glasno govoriti. Smrt crnca Georgea Floyda, koju su skrivili bijeli policajci, nazvao je "strašnim zločinom".

Esper je također pod velikim pritiskom javnosti jer je bio u društvu Trumpa na putu do crkve.

"Nisam bio svjestan planova policije za raščišćavanje parka", rekao je Esper. "Činim sve što mogu da ostanem apolitičan... Nekad sam u tome uspješan, a nekad sam manje uspješan."

Ministar obrane također je rekao da je pokrenuo istragu radi korištenja helikoptera Nacionalne garde koji je letio iznad grupe prosvjednika, smatrajući da je to bilo nesigurno.

Pročitajte više