Bivši američki ministar i general žestoko napao Trumpa zbog prosvjeda

Ilustracija: EPA

UGLEDNI američki general i bivši ministar obrane James Mattis, koji je dao ostavku 2018. godine, nakon odluke o povlačenju vojnika iz Sirije, oštro je kritizirao američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog načina na koji se nosi s masovnim prosvjedima u SAD-u. Mattis do sada nikad nije kritizirao američkog predsjednika, no sada je odlučio prekinuti šutnju. U komentaru objavljenom jučer u The Atlanticu, Mattis je oštro kritizirao Trumpa. I to tjedan dana nakon izbijanja masovnih prosvjeda zbog smrti Georgea Floyda. Mattis je, između ostalog, Trumpa optužio da je američkoj vojsci naredio da prekrši ustavna prava građana.

Mattis: prosvjednici s pravom zahtijevaju "Jednaku pravdu prema zakonu"

“Ljut i zaprepašten promatrao sam događanja ovog tjedna. Riječi ‘Jednaka pravda prema zakonu’ uklesane su u zabat zgrade Vrhovnog suda. Upravo to prosvjednici s pravom zahtijevaju”, napisao je Mattis dodajući kako je to zahtjev iza kojeg bi svi trebali moći stati.

“Ne smiju nas u tome omesti oni malobrojni koji krše zakon. Prosvjeduju deseci tisuća savjesnih ljudi koji inzistiraju na tome da budemo dorasli našim vrijednostima kao narod i nacija”, napisao je Mattis.

Mattis: Trump nas želi podjeliti

“Moramo odbaciti i pozvati na odgovornost one dužnosnike koji od našeg ustava čine lakrdiju”, napisao je Mattis.  Optužio je predsjednika i da nastoji podijeliti američke građane da budu jedni protiv drugih.

“Donald Trump je prvi predsjednik za mog života koji ne nastoji ujediniti američki narod, čak se ni ne pravi da to pokušava. Umjesto toga, on nas želi podijeliti”, napisao je Mattis. Dodao je i da se američki narod može ujediniti bez njega. “Kako su nam protekli dani pokazali, to neće biti lako, no to dugujemo jedni drugima, kao i prošlim generacijama koje su prolijevale krv da bi obranili naša obećanja te našoj djeci”, napisao je Mattis.

Mattis piše kako američki etos stoji nasuprot nacističkoj ideologiji

Dalje u tekstu Mattis piše o tome kako se američki etos stoji nasuprot nacističkoj ideologiji. U uputama koje su naše trupe dobile prije iskrcavanja u Normandiji vojnike se podsjećalo da je nacistički slogan za naše uništenje bio “Podijeli i vladaj”, piše Mattis te dodaje da je američki odgovor na to bio “Jedinstvo leži u snazi”.

“Moramo prizvati to jedinstvo kako bismo nadišli ovu krizu”, napisao je Mattis koji je nakon ostavke tvrdio da bi bilo neprimjereno i kontraproduktivno da bivši dužnosnik kritizira postojećeg predsjednika. No Mattis je sada promijenio mišljenje te u svom komentaru jasno daje do znanja da su predsjednikova reakcija na policijsko ubojstvo Floyda te prosvjedi za javnu osudu.

“Kada sam se prije nekih 50 godina pridružio vojsci, dao sam zakletvu da ću podržavati i braniti ustav. Nisam mogao ni zamisliti da će se vojnicima koji su položili tu istu zakletvu u bilo kojim okolnostima narediti da krše ustavna prava njihovih građana”, napisao je Mattis dodajući kako se još manje nadao da će njihovom vrhovnom zapovjedniku Donaldu Trumpu morati osiguravati prolaz kako bi napravio “bizarnu fotografiju”. Mattis ovdje misli na Trumpov odlazak do crkve pored Bijele kuće gdje se fotografirao s Biblijom u ruci, a zbog kojeg su sigurnosne snage morale udaljiti mirni skup prosvjednika. 

Mattis je neizravno kritizirao i druge američke dužnosnike

Mattis je u svom tekstu neizravno kritizirao i sadašnjeg ministra obrane Marka Espera, kao i neke druge visoke dužnosnike.

"Moramo odbaciti bilo kakvu pomisao da su naši gradovi ‘bojišta’ nad kojima bi naša vojska trebala uspostaviti vlast", napisao je Mattis. “U našoj domovini vojsku bi trebali angažirati samo u vrlo rijetkim prilikama kad za to postoji zahtjev guvernera. Militarizacija našeg odgovora na trenutnu situaciju, kao što smo svjedočili u Washingtonu, stvara konflikt, lažni konflikt između vojske i građanskog društva. To dovodio do urušavanja moralnog temelja koje osigurava postojeće povjerenje između naših vojnika i društva koje su se zakleli da će štititi, i kojem i sami pripadaju. Održavanje javnog reda posao je civilnog dijela države i lokalnih vođa koji najbolje razumiju svoje zajednice te kojima odgovaraju”, zaključio je Mattis.

Pročitajte više