KORONAVIRUS

Ministrica smislila kako će sakriti istinu o domu iz kojeg je umrlo 18 staraca

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

MINISTARSTVO Vesne Bedeković donijelo je rješenje kojim nam uskraćuje pravo da dobijemo i objavimo inspekcijski izvještaj o stanju u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici. U njemu je, kao što je poznato, čak 68 osoba zaraženo covidom-19, a 18 ih je preminulo. Ravnatelj doma je Ivan Škaričić, profesor povijesti, bivši omiški gradonačelnik, član HDZ-a.

U rješenju od 26. svibnja s potpisom Dobrile Miletić, službenice Ministarstva za informiranje, stoji da je "odredbama članka 15. stavka 1. Zakona o pravu na pristup informacijama propisano da će tijela javne vlasti ograničiti pristup informacijama koje se tiču svih postupaka koje vode nadležna tijela u prethodnom i kaznenom postupku za vrijeme trajanja tih postupaka". Želja Ministarstva da zataji izvještaje jača je od stava splitskog Općinskog državnog odvjetništva (ODO) da se ne protivi njihovoj objavi o čemu smo dva puta pisali. ODO vodi izvide u ovom slučaju.

>> Beroš izmišlja razloge da sakrije izvještaj o događajima u splitskom Domu

>> Zna li ministrica Bedeković čitati?

"Pristup informacijama se ograničava po sili zakona"

Ministarstvo Vesne Bedeković pozvalo se na članak 15. stavak 1. Zakona o pravu na pristup informacijama te zapazilo kako, "uzevši u obzir spomenutu zakonsku odredbu, pristup traženim informacijama se ograničava po sili zakona".

Upravo su ministrica Bedeković i ministar zdravstva Vili Beroš prvi javno progovorili o inspekcijskim izvještajima. Na konferenciji za novinare održanoj 1. svibnja otkrili su kako su njihovi inspektori ustanovili da u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj nije bilo propusta. 

I dalje je jedini krivac - virus

Informacija o širenju zaraze domom objavljena je 7. travnja kada je započelo premještanje dijela korisnika u splitsku bolnicu. Potom su inspekcijske službe dva ministarstva nadležnih za socijalnu i zdravstvenu brigu o korisnicima provele nadzor i utvrdile da je za oboljele i umrle, kako je zapazio Beroš, kriv virus. No kada smo zatražili cjelovite izvještaje, jer nas je interesirao put kojim se stiglo do zaključka da nitko nije kriv, ministarstva su nam ih uskratila. Prvo su se pozivala na izvide državnog odvjetništva, a sada, nakon što je ono reklo da se ne protivi objavi, Ministarstvo za demografiju i tome slično poziva se na zakon, dok nas Ministarstvo zdravstva već neko vrijeme ignorira. Ni jedni ni drugi ne žele otkriti čak ni tko su bili članovi inspekcija dva ministarstva.

Osim medijima, oba ministarstva nisu dostavila inspekcijske izvještaje ni nadležnim odborima u saboru i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U prvim danima po izbijanju afere dosta se pričalo o odgovornosti, najavljivane su i sankcije, a Index je objavio tvrdnje izvora povezanog s provođenjem izvida da su prikupili dobre dokaze o odgovornosti nekih osoba u domu. Potom je stigao stav politike da je kriva viša sila.

Pogledajte cijelo rješenje.

Rješenje ministarstva kojim se odbija dati inspekcijski nalaz o splitskom domu javnosti by Index.hr on Scribd

Pročitajte više