UHIĆENJA HDZ-OVACA

Tko je Tena Mišetić, Plenkovićeva desna ruka?

Foto: FaH

ISTRAGA protiv Josipe Rimac opasno se približila najužem krugu suradnika premijera Andreja Plenkovića. Među svjedocima koji bi trebali biti ispitani u istrazi je i Tena Mišetić, zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade.

Skraćeno i razumljivije, Tena Mišetić je zamjenica šefa Plenkovićevog ureda Zvonimira Frka-Petešića i njih dvoje su svojevrsni čuvari premijerovih vrata, osobe preko kojih se dolazi do predsjednika vlade i koje o njegovim poslovima znaju više nego on sam. 

Tenu Mišetić je s aferama povezala sama Josipa Rimac u tajno snimljenom razgovoru s Ružicom Njavro iz Ministarstva poljoprivrede.

>> Josipa Rimac u novim transkriptima: Zvala sam Tenu da pokrene javno savjetovanje

Urgirala je da se požuri procedura

"Ružica je kontaktirala Tenu da se Uredba u javno savjetovanje pusti sa svim nedostacima", snimljeno je kako govori Josipa Rimac, a objavio je Telegram. Riječ je o spornoj uredbi o zakupu šumskog zemljišta koju su Rimac i Njavro navodno željele izmijeniti da bi pogodovale Anti Sladiću i Josipu Ravliću. Radi se o dvojici poduzetnika koji se bave stočarstvom i kojima je bilo silno stalo da se izmijeni uredba, odnosno da se smanji broj grla stoke potreban za dobivanje državnog zemljišta te da se povećaju iznosi poticaja. Iz rečenice u kojoj Josipa Rimac spominje Tenu Mišetić mogu se zaključiti dvije suprotstavljene stvari.

Prva je da je Josipa Rimac urgirala da se uredba pusti u savjetovanje iako je znala da je zakonski manjkava, a druga da je zahtijevala da se krene u savjetovanja iako u uredbi nema svega onoga što bi njeni partneri željeli. Kako zasad stvari stoje, bliže istini je ovo drugo jer je na koncu angažiran i dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić da u javnom savjetovanju piše primjedbe koje su bile potrebne stočarima s kojima je surađivala Josipa Rimac. 

>> Marija Vučković bit će ispitana zbog Josipe Rimac. Kaže da joj je korupcija strana

Formalno nema ovlasti, ali...

No bez obzira na to, postavlja se pitanje otkud zamjenici šefa premijerovog ureda tolika moć da odlučuje o tome ide li neka uredba, pravilnik ili zakon u proceduru i kako to može progurati.

Formalno, ne može. U opisu njenog posla je "sustavno praćenje i analize pojedinih javnih politika i sektora radi izrade stručnih mišljenja za potrebe predsjednika Vlade, praćenja izrade sektorskih strateških razvojnih planova i analiza, pripreme prijedloga i usklađivanja provedbe pojedinih projekata iz programa Vlade, te poslovi koordinacije između Vlade i Hrvatskoga sabora".

Pozivanje na autoritet premijera

"Takva sistematizacija i opis posla je donesen za vrijeme Milanovićeve vlade, ali to sve skupa ne znači ništa. Zamjenik predstojnika Ureda radi ono što mu šef kaže da radi i ne šalje ništa u proceduru ako nema neku posebnu neformalnu moć i autoritet. A taj neformalni autoritet je pozivanje na premijera", rekao nam je sugovornik koji je radio u više hrvatskih vlada i poznaje njihovo unutarnje funkcioniranje. 

"Nema tu stvarne nadležnosti, ali se puno toga može napraviti mimo forme pozivajući se na autoritet premijera, pa tako i nazvati neko ministarstvo ili ured za zakonodavstvo i tražiti od njih da s nečim požure", rekao je naš sugovornik. 

Ured za zakonodavstvo je najvažniji

Drugi naš sugovornik, jednako dobro upućen u unutarnji ustroj vlada, kaže da je Ured za zakonodavstvo instanca na koju je Tena Mišetić mogla pokušati utjecati.

"Oni sve provjeravaju i znaju raditi ozbiljne probleme ministarstvima koja dođu s manjkavim prijedlozima. Ako je Tena Mišetić mogla na njih utjecati, onda se radi o najvišoj razini autoriteta, premijerskoj", rekao je naš drugi sugovornik.

Tko je Tena Mišetić i kako je došla do pozicije moći?

Otkud Teni Mišetić takva moć? Pa na neki je način rođena, školovana i odgojena da bi je imala. Tena Mišetić kći je Ivana Mišetića i Ariane Bazale Mišetić. Ivan Mišetić radio je do 1991. godine u slovenskoj aviokompaniji Adria Airways, odakle je prešao u tek osnovan Croatia Airlines. Iz nacionalnog avioprijevoznika popeo se na Pantovčak, gdje je postao šef protokola sa statusom veleposlanika u Uredu predsjednika Franje Tuđmana. U Croatia Airlines vratio se 1997. godine i neuspješno je vodio sve do 2010., kada prelazi u Atlantic grupu Emila Tedeschija. 

Ariana Bazala Mišetić, pak, ima jednako impresivnu karijeru. Od 1991. do 2005. godine jedna je od vodećih osoba u odnosima s javnošću Hrvatskog telekoma, odakle odlazi za šeficu ureda Uprave Tiska, pa na Hrvatsku radioteleviziju te se 2014. vraća u Hrvatski telekom. Ukratko, oba Tenina roditelja imaju iza sebe desetljeća direktorskih pozicija u moćnim državnim ili poludržavnim kompanijama u kojima su izgradili najširu mrežu kontakata i poznanstava u poslovnom i političkom svijetu. Tena Mišetić rođena je 1988. godine u Splitu.

>> Hoće li na stav Plenkovića o gradnji optičke mreže utjecati bliska suradnica, kćer direktorice HT-a?

S faksa u Bruxelles 

S takvim pedigreom i diplomom Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment, privatnog fakulteta HDZ-ovca Đure Njavre, te uz znanje četiri strana jezika, Tena Mišetić postala je asistentica Andreja Plenkovića dok je još bio "samo" zastupnik u Europskom parlamentu. U Bruxelles je došla kao stažistica 2014. godine, da bi 2015. postala akreditirana asistentica Andreja Plenkovića. 

Iz Bruxellesa u Banske dvore

S pobjedom na izborima u HDZ-u, a kasnije i na parlamentarnim izborima, Plenković instalira Tenu Mišetić na mjesto zamjenice svog najbližeg suradnika Davora Božinovića. Današnji ministar unutarnjih poslova tada je bio šef Plenkovićevog kabineta, ali je slovio kao najmoćnija osoba nakon samog premijera. To je i formalno postao nakon raspada koalicije s Mostom kada je preuzeo MUP i potpredsjedničko mjesto u vladi. Tena Mišetić, pak, s punim je Plenkovićevim povjerenjem ostala na mjestu zamjenice šefa kabineta.

Todorićeve optužbe

Raspad koalicije s Mostom koincidira s daleko najvećom aferom Plenkovićeve vlade, a riječ je pisanju posebnog zakona, takozvanog Lex Agrokora, na čijoj primjeni su masno profitirali oni koji su sudjelovali u njegovom pisanju - skupina Borg. Bivši vlasnik Agrokora tvrdio je da je i u tome Tena Mišetić imala svoje prste.

>> Todorić ima teoriju zavjere, kaže da državom upravlja Tedeschi

"Tena Mišetić, strah i trepet hrvatske Vlade, nosi kratke haljinice, ali traži maksimalnu poslušnost. Osoba koja je u HDZ zadužena da zastupa hrvatske građane na sastancima s kancelarkom Angelom Merkel, ali Tena i svojim bičem postrojava ministre, naređuje u ime državnog vrha i srozava ugled hrvatskih institucija svojim mazohističkim izljevima raspoloženja, uvodi strahovladu u ime Premijera, pod utjecajem njenih čari. Na svim sastancima s Knightheadom, naravno nazočna je neizostavna Tena Mišetić, kad god dođu ili se pojave u Vladu", napisao je Ivica Todorić, nekadašnji vlasnik Agrokora na svom blogu. Upitno je koliko su Todorićeve riječi vjerodostojne, no njih dijelom potvrđuje i Martina Dalić u svom iskazu USKOK-u.

>> Todorić dao veliki intervju: Plenković me primio kao najvećeg bandita

Martina Dalić je spominje u iskazu USKOK-u 

"23. veljače 2017. navečer održan je prvi zajednički sastanak svih pet članova radne skupine, a ispred Vlade su nazočili premijer Plenković, predsjednik Sabora Petrov, Zdravko Marić, Davor Božinović, Davor Ivo Stier i ja. Goran Marić više nije nazočio sastancima iako je bio pozivan, opravdavao se službenim putem odnosno bolešću. Poziv na sastanak uputila je Tena Mišetić, zamjenica predstojnika Ureda premijera. Radilo se o večernjem sastanku", rekla je Martina Dalić USKOK-ovim istražiteljima koji su je ispitivali u jednom od krakova afere oko Agrokora. 

Naručuje pitanja od zastupnika

Osim što šalje pozive na večernje sastanke, Tena Mišetić naređuje HDZ-ovim zastupnicima koja pitanja da postavljaju premijeru i ministrima. Index je prije više od dvije godine objavio e-mail koji je Tena Mišetić poslala ministarstvima. Od 17 ministara je tražila da joj pošalju kakva bi pitanja željeli čuti na aktualnom saborskom prijepodnevu, a onda ih je prosljeđivala zastupnicima određenima da vladi postavljaju naručena pitanja. Za to je naravno porezni obveznici ne bi morali plaćati, ali ona, čini se, vrlo široko tumači svoj posao.

>> POGLEDAJTE UPUTE Objavljujemo kako vlada naštimava pitanja za premijera i ministre

"Sklona je dogovaranju i lobiranju"

"Tena Mišetić je jako sklona dogovaranju, lobiranju, nazivanju i traženju da joj se ispune želje i izvan njenih formalnih dužnosti. Ne bi me čudilo ni da je ovdje učinila isto poguravši prijedlog uredbe u savjetovanje. Znate, jako je teško nešto odbiti kada vas nazovu iz Ureda premijera. Očekujete da od vas traže baš ono što premijer želi", rekao je Indexov sugovornik iznimno dobro upućen u funkcioniranje vlade i ministarstava. 

>>  Most napao Plenkovića zbog suradnice Tene Mišetić, čiji roditelji imaju visoke funkcije u HT-u

Vlada: Još nije dobila poziv iz USKOK-a, odazvat će se

Iz vlade su na naš upit o ulozi Tene Mišetić i njenim formalnim neformalnim ovlastima odgovorili opširno, ali bez ikakvog pravog sadržaja.

"Tena Mišetić je zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade koja sukladno Uredbi o Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Pravilniku o unutarnjem redu Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske koordinira rad Ureda i upravlja Službom za javne politike i potporu predsjedniku. Propisi se upućuju u javno savjetovanje nakon što su usuglašeni od strane svih nadležnih resora, a u procesu usuglašavanja zakona i drugih akata koji se usvajaju na sjednici Vlade Republike Hrvatske, sudjeluje i Ured predsjednika Vlade kao i Ured za zakonodavstvo Vlade RH. Iz navedenog razloga tajnici kabineta onih tijela koja su nositelji izrade pojedinog propisa kontaktiraju zamjenicu predstojnika Ureda ili savjetnike u Uredu isto kao što kontaktiraju i tajnike kabineta drugih ministarstva koja su uključena u postupak usuglašavanja propisa. Naglašavamo da zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade još nije kontaktirana od strane nadležnih institucija oko svjedočenja u vezi sa spomenutim slučajem, te da će se odazvati pozivu ako ga dobije", poručili su nam iz vlade.

Pojednostavljeno, Josipa Rimac mogla je s Tenom Mišetić razgovarati o spornoj uredbi i požuriti njeno stavljanje u javno savjetovanje. Je li i zašto je to učinila, objasnit će USKOK-u kad i ako je pozove.

Pročitajte više