Turizam se raspada, Ministarstvo danima nije sposobno prevesti 23 rečenice formulara

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

PANDEMIJA covida-19 urušila je sve hrvatske nade polagane u turističku sezonu 2020. godine. O turizmu ovisi petina hrvatskog BDP-a, ali državna uprava kao da ne shvaća što se zaista dogodilo i koliko je nužno brzo reagirati i pokušati spasiti barem nešto od ljetne sezone te dovesti u Hrvatsku koliko god je gostiju moguće.

>> Hrvatska potpuno otvara granice turistima iz 10 zemalja. Božinović otkrio detalje

Svi ga moraju ispuniti

Prošlog četvrtka na sjednici vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je internetsku stranicu entercroatia.mup.hr s obrascem koji bi trebali popuniti svi koji žele doći u Hrvatsku. U njemu se traže osnovni podaci o imenu, prezimenu, broju putovnice ili osobne iskaznice te potencijalnoj izloženosti koronavirusu. Formular zaista nije teško ispuniti pod jednim uvjetom – da znate jezik na kojem je napisan.

>> Hrvatska udruga turizma: Aplikacija i otvaranje granica su ključni za dolazak turista

Morali bismo izaći u susret gostima

Skoro tjedan dana nakon predstavljanja formular se na stranici, koja je zajednički projekt Ministarstva turizma i Ministarstva unutarnjih poslova, može ispuniti samo na engleskom i hrvatskom jeziku. Engleski jest lingua franca 21. stoljeća, sveopći jezik kojim bi se svi trebali barem minimalno služiti, no osjetljiva turistička zemlja poput Hrvatske na to ne bi smjela računati, svojim bi gostima morala maksimalno izaći u susret i dati im mogućnost da formulare ispune na vlastitom jeziku. 

Manje od 10 posto dolazi s engleskog govornog područja

Od ukupno 8,3 milijuna turista koji su u srpnju i kolovozu 2019. došli u Hrvatsku, njih 750 tisuća stiglo je iz anglofonih zemalja, onih u kojima je engleski službeni ili jedan od službenih jezika. Manje od deset posto naših turista, dakle, koristi se engleskim kao svojim prvim jezikom. Za usporedbu, iz zemalja s njemačkog govornog područja došlo nam je preko dva milijuna gostiju, gotovo tri puta više nego iz zemalja s engleskog govornog područja. 

Značajan udio naših gostiju čine i gosti iz Češke, Mađarske, Slovačke, Poljske, njih je također više nego onih kojima je engleski materinski jezik. No obrazac nije ponuđen ni na njihovim jezicima. 

Priprema je u tijeku

"U tijeku je priprema stranice i za druge jezike. Kao što je navedeno proteklog četvrtka, 28. svibnja kad je aktivirana stranica entercroatia.mup.hr, postepeno će se dodavati i drugi jezici, a u planu je učiniti stranicu dostupnom na preko deset europskih jezika tijekom narednih dana", odgovorili su nam iz Ministarstva turizma kada smo ih pitali zašto formular nije moguće ispuniti i na drugim jezicima. Gotovo identičan odgovor dobili smo i iz Ministarstva unutarnjih poslova.

"Ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović prilikom predstavljanja navedene aplikacije 28. svibnja 2020. godine, na 232. sjednici Vlade RH najavio da će aplikacija, osim na hrvatskom i engleskom jeziku, biti dostupna na nekoliko stranih jezika u narednim danima", poručili su iz MUP-a. 

Ne shvaćaju da turizam nema vremena

Njihovi odgovori imali bi smisla da je, primjerice, siječanj i da hrvatski turizam već nije kolabirao. Ovako u Ministarstvu turizma samo pokazuju da ne razumiju koliko je situacija kritična i koliko je važno reagirati odmah, a ne čekati danima da se prevede nekoliko pitanja na što više jezika. Trebali bi prevesti ravno 23 rečenice, a to zaista ne bi trebao biti nikakav problem napraviti ni za sve jezike s liste Ujedinjenih naroda, a kamoli za jezike onih dvadesetak zemalja iz kojih nam dolazi najviše turista.

Pročitajte više